Incompatibilitatea de Rh in sarcina

/ / Modificat: 2012-01-23
Incompatibilitatea de Rh in sarcina

Incompatibilitatea de Rh este un fenomen care ingrijoreaza o buna parte din viitoarele mamici. Majoritatea persoanelor au in compozitia sangelui factorul Rh, insa exista si o categorie de oameni nascuti fara acest element in grupa sanguina. In cazul in care mama se incadreaza in cea de-a doua situatie, iar bebelusul in prima, sarcina se considera a fi una cu risc.

Daca o femeie cu Rh negativ (fara antigeni D in sange) a mai fost expusa sangelui cu Rh pozitiv (intr-o sarcina anterioara, cezariene sau avorturi), organismul acesteia ar putea dezvolta anticorpi care ataca sangele cu Rh pozitiv. De aceea, a doua sarcina a unei femei cu Rh negativ face posibila amestecarea sangelui mamei cu cel fatului. In aceasta conjunctura, incompatibilitatea de Rh poate cauza probleme diverse, de la un obisnuit icter neonatal pana la moartea fatului in uter.

Ce inseamna incompatibilitatea de factor Rh?


Foto: parenthoodandkids.com

Factorul Rh este, in termeni simpli, o proteina localizata pe suprafata globulelor rosii din sange. Persoanele care au acest antigen (85% din populatie) au sangele cu Rh pozitiv, iar cele care nu au factorul Rh prezent se numesc Rh negative.

In cazul in care bebelusul preia grupa sanguina si factorul Rh al tatalui (pozitiv), iar mama aflata la a doua sarcina are Rh negativ, sistemul imunitar al acesteia va identifica eritrocitele (globulele rosii) din sangele fatului si le va considera un corp strain. In consecinta, anticorpii mamei vor ataca celulele sanguine ale bebelusului.

Contactul dintre sangele mamei cu sangele Rh pozitiv se poate realiza si in timpul unei transfuzii, al unei sarcini ectopice sau intreruperi de sarcina, precum si in cadrul unor analize specifice (amniocenteza).

Riscul incompatibilitatii de factor Rh

Incompatibilitatea de factor Rh este posibila doar in cazul in care mama are sange Rh negativ, iar tatal Rh pozitiv. Fatul poate avea de suferit daca mosteneste compozitia sanguina a tatalui (Rh pozitiv). In caz contrar, orice pericol iese din discutie.

Totusi, sansele ca si bebelusul sa aiba factorul Rh negativ, precum cel al mamei, sunt doar de 30%. Prin urmare, riscul incompatibilitatii de factor Rh este unul foarte ridicat (70%).

Asadar, determinarea grupei de sange (in sistemul ABO si Rh) la mama este obligatorie in perioada prenatala, inca din prima vizita medicala de la inceputul sarcinii.

Incompatibilitatea de Rh nu apare niciodata in urmatoarele situatii:

  • mama Rh pozitiv si tata Rh pozitiv (copilul va avea 100% Rh pozitiv);
  • mama Rh negativ si tata Rh negativ (copilul va avea 100% Rh negativ);
  • mama Rh pozitiv si tata Rh negativ (copilul va avea Rh pozitiv sau negativ, insa organismul mamei nu va dezvolta anticorpi anti Rh);

Tratamentul incompatibilitatii de factor Rh

Viitoarele mamici cu factor Rh negativ al sangelui vor fi supuse unui test care sa depisteze existenta anticorpilor anti Rh in organism. Din fericire, nivelul anticorpilor anti-Rh poate fi dozat, astfel incat sa se poata evalua cat de mare este amenintarea.

Prevenirea si controlul acestor anticorpi se realizeaza prin administrarea unei injectii cu imunoglobuline in cea de-a 28-a saptamana de sarcina.

Pentru a nu se dezvolta anticorpi anti-Rh, se poate administra un tratament cu imunoglobuline (gamaglobuline) dupa nastere, daca se constata ca nou-nascutul are Rh pozitiv.

Vaccinul cu imunoglobuline se administreaza intramuscular si nu produce efecte adverse importante, indiferent daca bebelusul are Rh pozitiv sau Rh negativ.

Imunoglobulinele vor ataca eritrocitele cu Rh pozitiv care apar in sange, actionand ca si anticorpii pe care i-ar produce organismul mamei, dar pentru ca numarul lor este mult mai mic, nu vor afecta sarcina.

Daca se identifica prezenta anticorpilor anti-Rh, administrarea injectiei cu imunoglobuline nu mai este eficienta. In situatia asta se va monitoriza sarcina in continuare. In cazul cel mai rau, bebelusul va avea nevoie de transfuzie ori in viata intrauterina (sansa de supravietuire fiind de minimum 80%) sau imediat dupa nastere.

Observatia medicala atenta, monitorizarea corecta in sarcina si evolutia mijloacelor medicale de tratament sunt trei arme pretioase, care ajuta mamicile din toata lumea sa nu isi faca prea multe griji cu privire la incompatibilitatea factorului Rh atunci cand aduc pe lume un copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre