Dedublarea sacului ovular

/ / Modificat: 2011-10-10
Dedublarea sacului ovular
Intrebare:

- Astazi am facut prima ecografie dupa ce am aflat ca sunt insarcinata.In urma examinarii mi s-a spus ca as avea o fina dedublare a sacului ovular. Nu stiu ce inseamna acest lucru.Poate fi grav?

Raspuns:

Daca aceasta dedublare apare uniform in interiorul sacului gestational ea poate reprezenta imaginea ecografica a veziculei viteline sau sacul Naboth, fapt normal pentru o sarcina cu dezvoltare corespunzatoare; 

Insa, daca aceasta dedublare se vizualizeaza exterior de sacul ovular si numai partial, neurmarind conturul acestuia in totalitate, ne putem gandi la o dezlipire a sacului gestational, lucru care ar trebui sa se asocieze clinic cu aparitia unor sangerari de intensitate variabila, sangerari care se pot exterioriza pe cale vaginala.

Tinand cont de rezultatul unor ecografii ulterioare cat si de asocierea elementelor ce reies din examinarea clinica medicul obstetrician va poate prescrie pe langa un supliment vitaminic si un preparat progesteronic (Duphaston, Utrogestan etc.

In vederea sustinerii functiei trofoblastului (viitoarea placenta – casa fatului) in misiunea acestuia de a asigura o nutritie eficienta fatului (se i-a in considerare faptul ca un ou prost nutrit se desprinde de la locul de implantatie in uter, rezultand avortul spontan). 

Chiar daca aceasta imagine ar reprezenta intr-adevar o dezlipire a oului la locul de implantare in uter, in situatia unui management eficient al acestei situatii si datorita fenomenului de migratie placentara, acest incident poate sa treaca fara efecte negative asupra dezvoltarii ulterioare a fatului. 

Trebuie totusi sa constientizati importanta unei bune colaborari intre dumneavoastra si medicul obstetrician, si sa semnalati orice simptomatologie aparuta pe perioada sarcinii, in vederea asigurarii unei dezvoltari normale a fatului si a preintampinarii episoadelor nedorite. 

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sac gestational

Articole recomandate

Citeste si despre