Sarcina, o perioada dificila! Cum alegi incaltamintea potrivita

/ / Modificat: 2021-07-05
Sarcina, o perioada dificila! Cum alegi incaltamintea potrivita

Sarcina vine cu o multime de schimbari in viata unei femei, iar lucrurile care inainte erau obisnuite acum devin doar o amintire. Unul dintre acestea sunt pantofii cu toc, pe care femeile insarcinate nu ii mai pot purta.

Picioarele sunt cele mai afectate parti ale corpului in timpul sarcinii. Din cauza cresterii in greutate, a schimbarii centrului de greutate, dar si a schimbarilor hormonale, primele care se resimt sunt picioarele. Multe femei de confrunta in aceasta perioada cu retentie de lichide, senzatie de picioare grele si umflate, vene varicoase si vergeturi.

Senzatia de umflare, greutate si durere este frecventa in randul gravidelor, in special dupa primele trei luni de sarcina. Prin urmare, incaltamintea obisnuita devine o amintire in timpul sarcinii, deoarece fie nu mai poate fi purtata din cauza tocurilor mult prea inalte, fie deoarece devine mult prea stramta. Prin urmare, cum alegi incaltamintea potrivita?

Confortul si siguranta, cele mai importante criterii

Cele mai importante criterii in alegerea incaltamintei in timpul sarcinii sunt confortul si siguranta. Aspectul acesteia cade abia pe locul doi. Prin urmare, in momentul in care mergi la cumparaturi trebuie sa te axezi doar pe confortul pe care acestea ti-l ofera. Iata cateva criterii de care trebuie sa tii cont cand cumperi incaltaminte in timpul sarcinii:

  • Tocul trebuie sa fie larg si nu mai inalt de 4-5 cm. Tocul mai inalt nu este recomandat nici macar in primul trimestru al sarcinii cand disconfortul resimtit nu este atat de mare.

  • Materialul trebuie sa fie, pe cat se poate, cat mai natural. In sezonul cald alege incaltaminte din tesatura, tip sandale sau balerini, care sa lase pielea sa respire. In sezonul rece alege bocanci cu talpa normala, joasa, care sa-ti ofere caldura si confortul necesar. La fel de bine, intre sezoane, poti purta adidasi.

  • Ai grija ca incaltamintea sa nu fie stramta in latime. Pana la finalul zilei picioarele se vor umfla si, fie iti vor provoca babaturi, fie disconfort accentuat. Tocmai de aceea, cel mai bine este sa iti cumperi incaltaminte seara.

  • Renunta si la platforme sau la incaltamintea cu talpa ortopedica. Chiar daca acestea sunt usor de purtat in timpul sarcinii, deoarece sunt confortabile, riscurile sunt in continuare crescute. O femeie gravida isi poate pierde usor echilibrul si o singura fractiune de secunda poate fi suficienta pentru a calca stramb si poate cadea. Iar o cazatura este extremde periculoasa pentru fat si pentru sarcina.

Odihneste-ti picioarele

In fiecare seara este important ca o femeie insarcinata sa-si odihneasca picioarele. Asta presupune odinhna in pat, fara a purta incaltaminte. Picioarele trebuie tinute in sus, pe un pat de perne sau pe spatarul canapelei.

Daca senzatia de picioare si/sau maini umflate nu dispare dimineata este important sa consulti un medic deoarece poate fi semn al hipertensiunii arteriale.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre