“Pot sa ma expun la soare daca sunt insarcinata?”, una dintre cele mai frecvente intrebari

/ / Modificat: 2022-08-02
“Pot sa ma expun la soare daca sunt insarcinata?”, una dintre cele mai frecvente intrebari

Vara, cand canicula este in toi si oamenii cauta metode de a se racori, mersul la mare sau la piscina este ideal. Insa, pentru o femei inarcinata, acest lucru este privit cu suspiciune.

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale sezonului sunt puse de femeile insarcinate si au legatura cu riscurile expunerii la soare. In special cu riscul expunerii burtii si sanilor la plaja, chiar si acoperite de un costum de baie intreg, sau fara in cazul celor care prefera sa faca topless. 

Ei bine, in timpul sarcinii recomandarile sunt aceleasi ca si inainte de sarcina, cu exceptia cazului in care nu este o sarcina cu probleme, cand plaja si mersul al mare sau piscina sunt interzise. Singura mentiune este ca femeia insarcinata trebuie sa acorde o atentia deosebita cand vine vorba de plaja. 

Sensibilitate crescuta a pielii

In timpul sarcinii, din caza hormonilor, creste sensibilitatea pielii si se inregistreaza o crestere a melatoninei, motiv pentru care femeile insarcinate trebuie sa se protejeze mai ales de razele solare din cauza riscului de aparitie a cloasmei sau melasmei. Acestea sunt pete maronii care apar pe fata, in special pe mustata, pometi si frunte.

Acest lucru inseamna ca, daca femeia insarcinata iese la soare in mod responsabil, sta si la umbra, si se protejeaza cu crema, nu se intampla nimic rau daca isi expune burta sau pieptul la soare. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa evite statul la plaja intre orele 11-17, cand soarele este foarte puternic. Tocmai de aceea, daca esti insarcinata si esti in cautarea unei vacante, alege un hotel care are si o piscina interioara. 

Exista vreun risc daca iti expui burta la soare in timpul sarcinii?

Bebelusul nu este in pericol, deoarece se afla in interiorul uterului, protejat de lichidul amniotic, iar razele soarelui nu patrund in piele si in tesuturi. Desi bebelusul poate simti o lumina mai intensa, aceasta nu il afecteaza in niciun fel.

Burta poate fi expusa la soare, insa doar cu prudenta si folosind creme de protectie solara. Prin urmare, nu exista niciun motiv sa iti ascunzi burtica daca o protejezi cu crema potrivita si nu te expui la soare la orele amiezii.

Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca expunerea burtii la soare poate intuneca linia alba, linia care apare de obicei in timpul sarcinii si care se intinde din centrul stomacului pana la buric.

In mod similar, vergeturile apar pe masura ce pielea se dilata, asa ca este esential sa mentineti pielea bine hidratata inainte, in timpul si dupa expunerea la soare.

Cum ramane cu sanii?

Multor femei le place sa faca topless, asadar este important sa fie, de asemenea, prudente atunci cand isi expun sanii la soare. Este o zona sensibila, care tinde sa primeasca mai putina lumina solara si poate suferi arsuri mai grave.

Aici este foarte important sa insistati asupra protectiei solare, reinnoind-o la fiecare ora si evitand expunere intre orele 11-17. 

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca aceasta este o zona in care vergeturile tind sa apara din cauza volumului crescut al sanilor din timpul sarcinii. Asadar, desi nu este ceva ce poate fi evitat, poate fi minimizat. Cheia este o hidratare abundenta.

Areolele - pielea de culoare inchisa din jurul mamelonului - precum si linia alba se intuneca si ele in timpul sarcinii, asa ca, daca va expuneti sanii la soare, este posibil ca acestia sa se intunece si mai mult.

In concluzie, daca folosesti o crema cu protectie solara cu protectie ridicata (+50 SPF) si nu te expui la soare la orele amiezii, nu ai de ce sa iti faci griji.  

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre