Mit sau realitate: la a doua sarcina se vede burtica mai devreme? Care este explicatia, de fapt

/ / Modificat: 2022-04-26
Mit sau realitate: la a doua sarcina se vede burtica mai devreme? Care este explicatia, de fapt

A doua sarcina poate fi o experienta complet diferita de prima, pentru orice femeie, din multe puncte de vedere. In primul rand, daca ai trecut deja o data prin asta si stii la ce sa te astepti, vei fi mult mai relaxata. In al doilea rand, schimbarile fizice prin care treci s-ar putea sa fie complet diferite, de la cum te simti in primele saptamani si pana la ce forma are burtica si cat de devreme devine vizibila.

Multe mamici aflate la a doua sarcina au observat ca in acest caz, burtica incepe sa se contureze mult mai devreme decat la prima sarcina. Daca in cazul primului copil incepea sa se vada ca esti insarcinata abia in luna a cincea, la a doua sarcina s-ar putea ca burtica sa inceapa sa fie proeminenta inca din luna a treia. De ce se intampla acest lucru? Ei bine, explicatia are legatura cu schimbarile care s-au produs in organism atunci cand ai dat nastere pentru prima data.

Inainte de a ramane insarcinata, uterul femeii este de dimensiunea unei portocale. Pe parcursul celor noua luni de sarcina, el creste atat in diametru, cat si in inaltime, pentru a face loc bebelusului sa se dezvolte, urmand ca dupa nastere sa revina, treptat, la dimensiunea initiala.

Chiar daca uterul este tot de dimensiunea unei portocale la a doua sarcina, el este mult mai elastic decat prima data, iar tesutul se va dezvolta mai repede si mai usor. In plus, la prima sarcina, muschii abdomenului sunt mai tonifiati, de aceea poate dura cateva luni bune pana cand burtica va incepe sa fie vizibila. La a doua sarcina, muschii abdominali nu mai sunt atat de puternici, decat in cazul in care mamica face sport intens. In plus, multe femei raman cu diastaza abdominala dupa prima nastere, adica dreptii abdominali sunt usor despartiti si burtica se va vedea in exterior mult mai devreme la al doilea copil.

Musculatura si ligamentele isi pierd din tonus, asa ca multe femei au impresia, la a doua sarcina, ca burta este mult mai mare si pozitionata mult mai jos. Este perfect normal, insa este posibil sa te confrunti cu dureri de spate si de picioare, mai ales daca primul copil este inca mic si cere sa il iei des in brate. 

In cazul in care prima nastere a fost naturala si ti-ai propus ca si a doua sa fie la fel, travaliul va fi mai scurt, iar nasterea mai usoara. Corpul stie deja ce are de facut, a mai trecut o data prin asta si tu la fel. Vei fi mult mai relaxata si mai pregatita de data aceasta, din moment ce te afli la a doua experienta de acest fel.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre