Insarcinata din nou, dupa o sarcina pierduta

/ / Modificat: 2011-10-10
Insarcinata din nou, dupa o sarcina pierduta

 

Daca ai ramas insarcinata din nou, dupa o sarcina pierduta in trecut, probabil ca acum nu stii cum sa faci fata vestii si ai sentimente contradictorii. Daca ai suferit o pierdere de sarcina in trecut (copilul s-a nascut mort sau s-a oprit din evolutie, sau ceva nu a mers bine) probabil ca intampini noua sarcina cu inima un pic indoita.

Aceasta noua sansa este ceea ce ti-ai dorit, dar nu poti sa nu te intrebi: ce se va intampla de data aceasta? Nu exista o cale sigura prin care poti sa scapi de temeri, dar sunt cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a-ti usura mintea.

Desi ti-ai atins scopul de a ramane insarcinata din nou, poate dura o perioada destul de lunga de timp pana cand vei putea sa te bucuri de noua sarcina. Este normal pentru o femeie care a pierdut o sarcina sa simta ca evenimentul s-ar putea repeta.

Poate fi foarte stresant pana la punctul in care sarcina a fost pierduta data trecuta. Unii specialisti recomanda sa nu te prefaci totusi ca nimic nu s-a intamplat atunci cand vine momentul in care ai pierdut sarcina, ci mai degraba sa recunosti acest fapt si sa il infrunti cum stii tu mai bine.

Te vei simti probabil foarte tensionata pe masura ce termenul se apropie, si este perfect normal. Nu te invinovati pe tine pentru faptul ca nu poti fi fericita tot timpul. Lasa sentimentele sa isi urmeze cursul. Un plans sanatos din cand in cand poate descarca o parte din tensiunea pe care ai acumulat-o.

Multe femei sunt reticente sa imparta vestea cea buna cu prietenii si familia dupa episodul trist din trecut, si asteapta pana trece punctul in care au pierdut cealalta sarcina. In principiu, este bine sa le spui atunci cand te simti tu pregatita, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca nu este cateodata bine sa te ascunzi, pentru ca astfel nu vei profita de sprijin din partea lor in primele luni, care sunt si cele mai importante.

Insarcinata dar cu gandul la sarcina pierduta 

Daca ai ramas insarcinata dar nu poti sa te gandesti decat la sarcina pierduta, este important sa tii minte ca aceasta este o experienta diferita. Este bine sa reflectezi la ce s-a intamplat, dar nu uita sa privesti intodeauna in viitor. Unele femei simt ca nu pot crede cu adevarat in sarcina lor pana ce nu au trecut de termenul celeilalte si apoi incep sa devina mai optimiste.

Probabil ca te vei simti un pic tematoare pe tot parcursul sarcinii. Dar cu fiecare pas pe care il faci (auzul batailor inimii, ecografia etc) te vei reasigura ca totul progreseaza normal.

Incearca urmatoarele metode pentru a te simti mai optimista:  

• Gandeste-te doar la ziua de azi. Atunci cand te gandesti cu ingrijorare la viitor, concentreaza-ti atentia doar pe ce ai de facut in ziua respectiva.

• Afla ce s-a intamplat cu sarcina pierduta. Multe femei se simt mai linistite daca stiu cauza care a dus la pierderea primei sarcini, si daca se documenteaza temeinic pe aceasta tema. Faptul ca ai avut o sarcina pierduta nu te pune in mare pericol ca si urmatoarea sa fie la fel. Majoritatea femeilor care au pierdut o sarcina au o sarcina absolut normala dupa aceea.

• Incearca sa faci cateva exercitii de relaxare. Unii experti recomanda sa vorbesti cu bebelusul. Acest lucru ajuta la crearea unei relatii mai stranse cu el.

•Imparte grijile tale cu partenerul de viata. Nu te chinui sa treci peste momentele grele de una singura. Si partenerul tau a suferit o pierdere. Puteti sa va sustineti reciproc.

• Vorbeste des cu doctorul tau. Fa-ti toate analizele la timp si daca te face sa te simti mai bine, vino si intre programarile pentru analize pentru a asculta pulsul bebelusului.


Articole recomandate

Citeste si despre