Ce este progesteronul si de ce este important in sarcina

/ / Modificat: 2021-08-23
Ce este progesteronul si de ce este important in sarcina

Progesteronul ajuta ca dezvoltarea sarcinii sa se produca in mod normal. Acesta previne aparitia reactiilor imune fata de fat si permit o prindere adecvata a ovulului de endometru.

Progesteronul este, prin urmare, una dintre cele mai importante substante secretate de organism in timpul sarcinii, deoarece permite implantarea corecta a embrionului si ofera un mediu adecvat pentru dezvoltarea acestuia in lunile urmatoare. 

In plus, progesteronul are o mare utilitate clinica pentru diagnosticul si tratamentul multor afectiuni. Pentru aceasta, este suficient un simplu test de sange si un studiu de laborator, astfel incat medicul sa poata determina nivelul de progesteron si sa poata ajuta pacientii in caz ca apar probleme.

Ce este progesteronul?

La fel ca estrogenul, estriolul si estrona, progesteronul este un hormon steroid. Aceasta inseamna ca structura sa moleculara provine din colesterol. Din acest motiv este important sa se consume frecvent alimente care contin colesterol, insa in cantitati mici.

Progesteronul este sintetizat in diferite organe, inclusiv in glandele suprarenale si in ovare. Acesta joaca un rol important si in cazul femielor care nu sunt insarcinate deoarece joaca un rol foarte important in ciclul menstrual si pregateste endometrul - stratul cel mai interior al uterului - pentru implantarea viitorului embrion.

Ce importanta are progesteronul in sarcina?

Inca din stadiile incipiente ale sarcinii, pana la nastere, progesteronul asigura o buna dezvoltare a fatului. Prima si cea mai importanta functie a sa este prinderea corecta a fatului. Pe tot parcursul sarcinii nivelurile de progesteron raman ridicate pentru a asigura o dezvoltare adecvata a fatului. 

De asemenea, in timpul sarcinii scade usor activitatea sistemului imunitar al mamei. Desi copilul creste in interiorul sau, este adevarat ca exista o sarcina genetica necunoscuta (de la tata) care poate genera reactii inflamatorii care ar putea fi fatale. Datorita progesteronului, corpul mamei nu recunoaste copilul ca fiind un corp strain care trebuie respins . Progesteronul exercita un efect protector asupra muschiului uterin pentru a proteja fatul.

Progesteronul poate fi utilizat in scopuri medicale

Stiai ca aceasta substanta poate fi utilizata si in scopuri medicale? Progesteronul este foarte util pentru a studia evolutia sarcinii si pentru a preveni anumite evenimente nedorite. Acest lucru se face in doua etape: diagnostic si tratament.

Potrivit unei publicatii a Bibliotecii Nationale de Medicina din Statele Unite, testul cu progesteron permite masurarea nivelurilor acestei substante in sange. Este un test util pentru cazurile de infertilitate. Nivelurile anormal de scazute ar putea ghida medicul catre o cauza specifica, permitand stabilirea tratamentului pe viitor.

Pe de alta parte, niveluri crescute de progesteron in timpul ciclului menstrual permite determinarea momentului exact in care femeia ovuleaza, lucru care este util si in terapiile de fertilitate. In cele din urma, nivelul de progesteron ajuta si la diagnosticarea sarcinii ectopice.

In cazul femeilor cu risc de avort spontan de poate administra progesteron artificial pentru a impiedica o intrerupere de sarcina. Acest tratament se administreaza, in general, pana in saptamana a 10-a de sarcina. Insa, fiecare caz este diferit, iar in unele situatii este necesara administrarea de progesteron si dupa aceasta perioada.

Articole recomandate

Citeste si despre