Si taticii sufera modificari hormonale in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2017-04-21
Si taticii sufera modificari hormonale in timpul sarcinii

Nu doar viitoarele mamici se confrunta cu fluctuatii hormonale pe durata sarcinii, ci si viitorii tatici, dezvaluie un studiu publicat recent. Daca studii anterioare identificasera modificari de ordin hormonal dupa nasterea copilului, aceasta este prima cercetare care arata ca schimbarile survin mult mai timpuriu.

Potrivit studiului derulat de experti de la Universitatea din Michigan, SUA, pe masura ce sarcina femeii avanseaza, barbatul se confrunta cu o scadere, la fel de progresiva, a nivelului de testosteron, dar si de estradiol. Cercetarea, publicata in American Journal of Human Biology, a implicat 29 de cupluri heterosexuale care urmau sa devina parinti pentru prima oara.

Specialistii au efectuat teste pentru a identifica nivelul de testosteron, cortizol, estradiol si progesteron in patru momente distincte ale sarcinii, mai precis in saptamanile 12, 30, 28 si 36. De-a lungul sarcinii, nivelul acestor hormoni a crescut in cazul femeilor, asa cum era de asteptat. Surprinzator a fost insa faptul ca, in cazul barbatilor, nivelul de testosteron si de estradiol a cunoscut o scadere substantiala, in timp ce nivelul de cortizol si de progesteron a ramas neschimbat.

Modificarile hormonale la viitorii tatici, un real mister

Pentru moment, expertii nu cunosc cauza exacta a aparitiei acestor schimbari de natura hormonala la viitorii tati, nici care ar putea fi efectul lor. Cu toate acestea, conform spuselor lui Robin Edelstein, conducatoarea studiului si profesor asociat de psihologie in cadrul Universitatii din Michigan, una dintre explicatii ar putea fi faptul ca barbatii cu un nivel mai scazut de testosteron (deci cu o tendinta mai redusa spre agresivitate) s-ar putea dovedi un sprijin mai bun pentru mamici si, implicit, nou-nascuti.

In acelasi timp, schimbarile hormonale ar putea fi declansate si de modificarile de ordin psihologic pe care le sufera viitorii tatici, in perioada de acomodare cu noul lor statut. Nu in ultimul rand, a precizat Robin Edelstein, cresterea in greutate a viitorilor tatici, prin simpatie cu situatia partenerei lor, ar putea fi si ea o explicatie plauzibila pentru scaderea nivelului de testosteron.

Un studiu de mare amploare, necesar pentru concluziile definitive

Chiar daca descoperirile facute de specialistii Universitatii din Michigan sunt interesante, sunt necesare studii suplimentare, de mai mare amploare, pentru a putea fi trase concluziile definitive, considera dr. Tomer Singer, medic endocrinolog in cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. De asemenea, acelasi specialist este de parere ca testele de saliva, pe care s-a bazat actualul studiu, sunt mai putin precise decat cele de sange cand vine vorba despre identificarea hormonilor.

Nu in ultimul rand, toti participantii la studiu erau caucazieni, cu studii superioare si venituri relativ mari, astfel incat nu este exclus ca acestia sa nu fie supusi unui stres financiar ridicat care le-ar fi marit nivelul cortizolului, de pilda, unul dintre hormonii stresului.

Tu ce parere ai despre schimbarile hormonale de care par sa aiba parte si viitorii tatici? Care crezi ca ar putea fi cauza? Impartaseste-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre