Rahitismul la copil

/ / Modificat: 2010-11-08
Rahitismul la copil
Intrebare:

- Am 2 baietei de un an si nu le-am administrat Vigantol. Ce pot face ca sa nu apara rahitismul? Sau daca a aparut ce pot administra?

Raspuns:

Rahitismul este o boala metabolica, caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a oaselor, aparuta in perioada de crestere in conditiile unei carente de vitamina D.


Rahitismul este o boala metabolica, caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a oaselor, aparuta in perioada de crestere in conditiile unei carente de vitamina D.

Incidenta maxima este intre 3 si 6 luni dar poate apare si mai tardiv, pana la 2 ani. Cauza directa este carenta de vitamina D dar exista anumiti factori favorizanti: prematuritatea, anotimpul rece si clima temperata (prin lipsa expunerii la soare),  anumite boli: sindroamele de malabsorbtie, insuficienta renala cronica, atrezia biliara extrahepatica, acidoze renale tubulare sau anumite tratamente: corticoterapia indelungata, tratamentul cu fenobarbital sau fenitoin (copii cu epilepsie).



Profilaxia rahitismului se face expunand copilul la soare in anotimpul insorit, alimentatia naturala cu lapte matern si  administrarea medicamentoasa de vitamina D.

La noi in tara se recomanda profilaxia rahitismului pe cale orala cu doze zilnice de 400-800 UI, incepand de la varsta de 2 saptamani si pana la 18-24 de luni; cel mai des utilizat este preparatul Vigantol-oil, din care se administreaza 1-2 picaturi zilnic.

In unele cazuri (daca nu se poate administra zilnic sau daca nu se poate utiliza calea orala din diverse motive) se pot administra  intramuscular doze mai mari, de depozit, de preparate de vitamina D, la intervale de 6-8 saptamani.

Adausul de Calciu este necesar numai la prematuri sau la copiii care primesc sub 400 ml lapte/zi. De obicei, schema de profilaxie a rahitismului se stabileste si se recomanda mamei de catre medicul neonatolog/pediatru la iesirea din maternitate.

In acest caz, nu ati precizat care au fost motivele pentru care nu ati realizat profilaxia rahitismului, insa puteti incepe si de acum sa le administrati cate 1-2 picaturi zilnic de Vigantol-oil  pana la varsta de 2 ani.

Daca insa au aparut semnele de rahitism atunci tratamentul va fi stabilit de catre medic: exista mai multe scheme de tratament, constand in doze mari de vitamina D administrate pe o anumita perioada de timp, fie pe cale orala fie intramuscular. Cel mai prudent ar fi sa va prezentati mai intai la medicul pediatru cu copiii, pentru a-i consulta in vederea excluderii unui rahitism deja instalat.

Alina Pop-Began



- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  

Detalii specialist




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rahitismul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre