Cum sa ai grija de sanatatea ochilor copilului tau

/ / Modificat: 2017-04-11
Cum sa ai grija de sanatatea ochilor copilului tau

Copiii invata cu ajutorul ochilor. O vedere sanatoasa este esentiala atat pentru desfasurarea activitatilor de scris, citit, privit la tabla sau la calculator, cat si pe terenul de joaca. Ea ajuta copiii sa distinga in mod clar clar obiectele aflate in apropiere sau in departare si sa faca diferenta intre litere similare, precum "b" si "d".

Totodata, vederea sanatoasa le permite copiilor sa retina detalii cu privire la ceea ce au citit, astfel incat sa-si imagineze intreaga poveste in propria lor minte. Ce facem atunci cand micutii nostri incep sa ne dea de inteles ca au probleme cu vederea?

Simptomele unei probleme oftalmologice nu sunt intotdeauna evidente. Observa-ti cu atentie copilul, pentru a constata daca prezinta vreunul din simptomele de mai jos:

- Isi freaca mult ochii;

- Mijeste ochii sau clipeste de multe ori;

- Are dureri de cap, din cauza vederii proaste;

- Inclina capul intr-o parte;

- Isi acopera un ochi pentru a putea vedea mai bine;

- Tine cartea foarte aproape de fata;

- Are probleme sa-si aminteasca ceea ce a citit;

- Dovedeste o o atentie de scurta durata.

Probleme pe care le poti depista

Felul in care arata ochii copilului tau pot semnala ca ceva este in neregula. Iata cateva modificari care trebuie sa iti ridice un semnal de alarma:

- Ochii sunt bulbucati;

- Ploapele par molesite;

- Copilul prezinta roseata la nivelul ochilor;

- Ii fuge privirea;

- Centrul ochiului este gri sau tulbure;

- Prezinta secretii anormale ale ochilor;

- Copilul isi misca rapid ochii (in sus si in jos sau dintr-o parte in alta);

- Ii lacrimeaza ochii frecvent;

- Una dintre pupile apare alba in fotografia facuta cu un aparat cu blit;

- Copilul se plange ca il dor ochii sau ca simte o senzatia de mancarime.

Detectarea precoce este cheia

Cele mai frecvente probleme oculare la copii sunt vederea incetosata (erori de refractie), strabismul (strabism) si ochii lenesi (ambliopie). Un examen oftalmologic regulat ochi depista aceste afectiuni in timp util, inainte ca micutul sa isi dea seama ca este ceva in neregula cu ochii lui.

Daca afectiunea oculara ramane netratata, creierul copilului va fi suprasolicit. Acest lucru poate duce la probleme pe viitor, care ar pot fi mai greu de tratat.

Cand trebuie sa duci copilul la oftalmolog?

Orice copil care a implinit varsta de 3 ani trebuie supus unui examen oftalmologic complet, odata pe an sau cel mult odata la doi ani. In unele scoli, copiilor li se face un screening de vedere, care poate indica daca elevii au vreo problema oculara.

Conform statisticilor, doar 40% printre afectiunile oftalmologice sunt depistate in urma unui screening de vedere. Acesta nu stabileste insa si diagnosticul. Si nou-nascutii trebuie evaluati periodic din punct de vedere oftalmologic.

Odata ce copilul a implinit trei ani, poate fi supus unor teste de mare precizie. Atunci cand il duci la oftalmolog pentru prima oara, ia cu tine jucaria lui preferata sau tine-l in poala, pentru a-i distrage atentia de la echipamentul medical din cabinetul doctorului.

Cum decurge examinarea?

O examinare oculara detaliata poate dura pana la 2 ore si implica multe teste. Medicul va ruga copilul sa urmareasca cu privirea o lumina sau o jucarie, apoi ii va acoperi micutului pacient un ochi, pentru a vedea modul in care celelalt ochi se misca si focalizeaza obiectele. El va masura vederea de aproape si la distanta cu un instrument special si va cere copilului sa citeasca literele pe care le poate vedea clar.

Prescolarii care nu stiu inca sa citeasca vor fi pusi sa identifice forme. Un alt test, folosit pentru depistarea eficienta de viziune de culoare, implica depistarea unor numere formate din puncte colorate. Cu ajutorul unui dispozitiv cu multe lentile, numit foropter, medicul va stabili puterea lentilei de care are nevoie copilul tau pentru a vedea clar. Cel mic va trebui sa priveasca o diagrama prin foropter, in timp ce medicul schimba lentilele aparatului si il intreaba daca vede clar sau incetosat.

Aceasta procedura se numeste testare de refractie. Medicul poate folosi totodata un instrument luminat numit un retinoscop pentru a afla mai multe despre modul in care ochii micutului tau focalizeaza obiectele.

Problemele oculare, scoase la lumina

Luminarea ochiului cu oftalmoscopul, un instrument asemanator unei lanterne, ii da medicului ocazia sa vada in profunzimea globului ocular. Copiilor mai mari li se pot administra picaturi de atropina, pentru dilatarea pupilei, cu 30 de minute inainte de test.

Pentru a nu-i lua prin surpindere, spune-le ca picaturile ar putea inteapa si cauza vedere incetosata pentru o perioada scurta de timp. Un alt instrument luminat folosit de oftalmologi este biomicroscop sau ,,lampa cu fanta". Acesta permite obtinerea unei imagini 3-D a ochiului.

Cum sa corectezi vederea copilului

Daca cel mic nu vede bine, va avea nevoie de ochelari pentru corectarea vederii. Daca este foarte mic, poti sa ii cumperi o pereche de rame cu elastic. Copiii care practica un anumit sport vor avea nevoie de ochelari speciali, care sa le protejeze ochii in cazul unei accidentari.

Alege rame din material dur, care nu se rupe, cum ar fi cele din policarbonat. Lentilele de contact nu sunt indicate copiilor mai mici de 10 ani, pentru ca necesita o intretinere atenta. Nici interventia chirurgicala nu este recomandata copiilor in crestere, exceptandu-i pe cei nascuti cu cataracta. Daca micutul tau poarta ochelari, du-l la control cel putin o data pe an.

In cazul diagnosticului de ochi lenes, medicul ii va prescrie plasturi pentru ochi sau picaturi pentru a estompa vederea la ochiul bun si a determina creierul sa puna la lucru ochiul lenes. Copiii cu strabism trebuie sa faca exercitii oculare si sa nu se rezume doar la purtatul ochelarilor. Corectarea acestui defect pe cale chirugicala poate avea beneficii estetice, insa nu va imbunatatii vederea.

Primul ajutor in caz de leziune oculara

Orice leziune oculara trebuie tratata imediat. Nu lasa copilul sa se frece la ochiul ranit, deoarece isi poate zgaria globul ocular. Daca i-a intrat ceva in ochi, ridica-i pleoapa superioare si roaga-l sa clipeasca de mai multe ori. Lacrimile vor ajuta la eliminarea corpului strain. Spala-i apoi ochiul cu apa curata.

In cazul in care obiectul strain ramane in ochi, mergi la cea mai apropiata camera de garda. Asistenta medicala de urgenta se impune si atunci cand ochiul copilului a intrat in contact cu un produs chimic sau sangereaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni ochi copii

Articole recomandate

Citeste si despre