Cu greu exista un alt aliment care sa se bucure de atata popularitate in sezonul cald precum porumbul.
Fie ca e fiert, copt pe gratar sau integrat in salate si retete usoare, porumbul este simbolul gustului simplu, dar savuros al verii. Il gasesti pe plaja, in piete, la picnic sau in farfuriile colorate ale meselor in familie. Dar ce il face atat de iubit si cum il poti transforma intr-un ingredient vedeta in bucataria ta?
De ce iubim porumbul vara
-
Este accesibil si usor de pregatit – Se gaseste usor in piete si magazine, e ieftin si nu are nevoie de tehnici complicate de gatit.
-
Are gust dulce si placut – Mai ales cand e proaspat cules, porumbul are o dulceata naturala care il face irezistibil pentru toate varstele.
-
Poate fi consumat oriunde – E perfect pentru picnicuri, gratare, zile la plaja sau cine rapide acasa.
-
Este versatil – Il poti manca simplu sau in combinatii savuroase, fie cald, fie rece, fie ca garnitura, fie ca fel principal.
Cum se pregateste porumbul fiert – reteta clasica de vara
Ingrediente:
-
4-6 stiuleti de porumb proaspat
-
apa
-
sare (optional, dupa fierbere)
Mod de preparare:
-
Curata porumbul de foi si matase.
-
Pune-l intr-o oala mare si acopera-l cu apa.
-
Fierbe timp de 20–30 de minute, in functie de cat de tanar e porumbul.
-
Scurge-l, presara sare deasupra si, optional, unge-l cu putin unt topit pentru un gust mai bogat.
Truc: Unii adauga o lingurita de zahar in apa pentru a scoate in evidenta dulceata naturala a porumbului.
Porumb la gratar – aroma care anunta vara
Ingrediente:
-
stiuleti de porumb
-
unt
-
sare
-
condimente (optional: boia, usturoi granulat, parmezan, coriandru)
Mod de preparare:
-
Fierbe usor porumbul timp de 5–10 minute (optional, dar scurteaza timpul pe gratar).
-
Pune-l direct pe gratarul incins sau pe o tigaie grill.
-
Intoarce-l regulat pana prinde urme de arsuri usoare si coaja crocanta.
-
Unge-l cu unt si condimenteaza-l dupa gust.
Extra: Incearca o varianta mexicana – porumb uns cu unt, apoi presarat cu parmezan ras, zeama de lamaie si putin chilli.
3 retete rapide cu porumb pentru meniul de vara
1. Salata de porumb cu rosii si branza feta
Ingrediente:
-
boabe de porumb fiert (de pe 2 stiuleti)
-
2 rosii taiate cuburi
-
50g branza feta
-
patrunjel proaspat
-
ulei de masline, lamaie, sare, piper
Se amesteca toate ingredientele intr-un bol pentru o salata racoritoare si usoara.
2. Tocanita de legume cu porumb
Ingrediente:
-
1 ceapa
-
1 dovlecel
-
1 ardei gras
-
1 cana boabe de porumb
-
sos de rosii
-
condimente
Se calesc legumele, se adauga porumbul si sosul de rosii, apoi se fierbe usor. Delicioasa ca fel de post sau garnitura.
3. Quesadilla cu porumb si branza
Ingrediente:
-
2 lipii/tortilla
-
1/2 cana boabe de porumb
-
100g branza rasa
-
2 linguri sos salsa sau iaurt
Se pun ingredientele intre lipii, se prajesc 2-3 minute pe fiecare parte intr-o tigaie uscata. Se taie triunghiuri si se servesc calde.
Cum integrezi porumbul in meniul tau de vara
Porumbul poate deveni usor parte din mesele tale zilnice, fara sa fie monoton:
-
La mic dejun: adauga boabe de porumb in omleta sau in clatite sarate
-
La pranz: serveste-l ca garnitura langa friptura sau alaturi de o salata
-
La cina: include-l in supe crema, paste sau placinte sarate
-
La gustare: mananca-l simplu, fiert sau copt cu putin unt
Sfaturi utile
-
Alege porumb cu boabe pline si aurii, cu matase proaspata si coaja verde
-
Nu-l fierbe prea mult – isi pierde dulceata si devine fainos
-
Daca vrei sa pastrezi porumb pentru iarna, congeleaza-l dupa ce-l fierbi usor si-l desprinzi de pe stiulete
Porumbul este mai mult decat o simpla gustare, este gustul vacantei, al meselor in aer liber si al simplitatii care bucura. Versatil, gustos, rapid de pregatit si indragit de toate varstele, merita un loc de onoare in meniul fiecarei veri.
Foto: Freepik.com