Proteinele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2013-04-16
Proteinele in alimentatia copilului

Proteinele sunt vitale in alimentatia copilului. Probabil ca stii deja ca ele sunt o sursa de energie pentru micuti. Insa ele au o multime de alte roluri benefice in sanatatea lui: construiesc, sustin si regenereaza tesuturi din organism, iar muschii, organele si sistemul imunitar sunt construite practic cu ajutorul proteinelor. Afla care sunt cele mai bune surse si care este doza recomandata pentru copii!

Ce se intampla cand copilul mananca proteine?

Atunci cand copilul mananca alimente care contin proteine, sucurile digestive din stomac si intestinele lucreaza. Ele descompun proteinele din produsele alimentare in unitati de baza numite amino-acizi. Acestia pot fi reutilizati pentru a reproduce proteinele de care are nevoie organismul pentru a mentine sanatatea muschilor, oaselor, sangelui si a organelor.

Proteinele sunt adesea descrise ca fiind coliere lungi cu margele de diferite forme. Fiecare margica este un mic aminoacid. Acesti aminoacizi se unesc si formeaza o multime de proteine diferite. Specialistii sustin ca 22 de aminoacizi din miile existente sunt esentiale pentru organismul uman. Din acestia, organismul poate face doar 13 de unul singur, ceilalti 9 nu pot fi produsi de organism, si de aceea sunt luati din alimente si din alte surse. Ei se numesc aminoacizi esentiali pentru ca este obligatoriu ca micutii sa le consume.

Tipuri de proteine

Exista mai multe tipuri de proteine din mai multe surse.

  • cele din carne si lapte, oua sunt numite proteine complete, deoarece contin toti cei 9 aminoacizi lipsa din organism;

  • cele din vegetale sunt considerate proteine incomplete pentru ca nu cotnin toti aminoacizii lipsa.

De aceea, se spune ca oamenii au nevoie de o alimentatie echilibrata, care sa contina atat produse de origine animala, cat si vegetale. Vegetarienii beneficiaza mai greu de toti aminoacizii esentiali pentru organism, dar nu este imposibil, Asadar, daca ai un copil vegetarian trebuie sa stii ca nu trebuie decat sa variezi cat mai mult meniul copilului pentru a-i asigura portia necesara de proteine.

Care este portia necesara zilnica de proteine?

Doza zilnica recomandata de proteine depinde foarte mult de greutatea copilului. In fiecare zi copiii trebuie sa manance cam 0,5 g de proteine pentru fiecare 0,5 kg (500 g) din greutatea totala. Acest lucru inseamna 1 g de proteine pentru fiecare kg.

Doza de proteine creste pe masura ce copilul inainteaza in varsta, insa la maturitate nivelul acestora va scadea. Adultii au nevoie de exemplu de 60 de g de proteine zilnic.

Care sunt cele mai bune surse de proteine pentru copil?

  • carnea de vaca;

  • carnea de pasare;

  • pestele;

  • ouale;

  • lactatele;

  • nucile/alunele;

  • semintele;

  • legumele boabe (lintea, mazarea etc.)

Pentru a te asigura ca micutul primeste portia necesara te poti uita pe ambalajele diverselor alimente pentru a stii cate proteine contin. Insa daca ii asiguri copilului o dieta echilibrata care sa contina cate un pic din toate, atunci nu va trebui sa stai sa calculezi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Proteine alimentatie copil

Articole recomandate

Citeste si despre