Toamna aduce nu doar frunze colorate si miros de ploaie, ci si gustul dulce si aromat al dovleacului. Vedeta in bucatarie si in decoratiuni, dovleacul se transforma acum intr-un desert perfect: strudel cu dovleac, dupa reteta celebrului Chef Sorin Bontea. Crocant la exterior si moale la interior, acest desert este ideal pentru dupa-amiezele racoroase, dar si pentru momentele cand vrei sa iti impresionezi familia sau invitatii.
Ingrediente necesare pentru strudelul cu dovleac
Chef Sorin Bontea propune o varianta reinterpretata a strudelului clasic austriac, cu ingrediente simple, care evidentiaza aroma bogata a toamnei.
Pentru aluat:
-
1 kg faina
-
600 ml apa
-
30 ml otet
-
50 ml ulei de floarea-soarelui
-
5 g sare
Pentru umplutura:
-
1 kg dovleac placintar
-
300 g zahar
-
1 lingurita scortisoara
-
Sare, dupa gust
Cum se prepara strudelul cu dovleac
-
Prepararea aluatului
Intr-un bol mare se amesteca toate ingredientele lichide: apa, ulei si otet. Treptat, se adauga faina si sarea, framantand pana cand aluatul devine elastic si se desprinde de marginile bolului. Formeaza o bila si lasa-o sa se odihneasca 30 de minute – acest pas este esential pentru un aluat fraged si usor de intins. -
Impartirea aluatului
Dupa prima odihna, ruleaza aluatul si taie-l in bucati mai mici. Fiecare bucata se modeleaza din nou in forma de bila si se lasa sa stea inca 30 de minute, acoperita cu folie alimentara. -
Prepararea umpluturii
Dovleacul se curata si se da prin razatoare, apoi se stoarce pentru a elimina lichidul in exces. Se amesteca cu zaharul, scortisoara si un praf de sare, obtinand o compozitie aromata si dulce. -
Montarea strudelului
Fiecare bila de aluat se intinde intr-un strat subtire, uns cu putin ulei. Umplutura se aseaza pe aluat, marginile se sigileaza si se ruleaza sub forma de cilindru. Strudelul se pune pe o tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu ulei si se coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-40 de minute, pana capata o culoare aurie si crocanta.
Sfaturi pentru un strudel perfect
-
Asigura-te ca dovleacul este bine stors, altfel umplutura poate lasa aluatul umed.
-
Daca vrei un plus de aroma, poti adauga nucsoara sau stafide in compozitie.
-
Strudelul este delicios atat cald, cat si rece, servit cu putin zahar pudra sau sos de vanilie.
Toamna aceasta, strudelul cu dovleac este desertul ideal pentru intreaga familie. Crocant, aromat si usor de preparat, acesta te va face sa simti cu adevarat magia sezonului.
Sursa: b1tv.ro
Sursa foto: Instagram /@chef.sorinbontea.official