Reteta de Cinnamon Rolls: traditionale si aromate cu dovleac

/ / Modificat: 2025-10-24
Reteta de Cinnamon Rolls: traditionale si aromate cu dovleac

Cinnamon rolls sunt un desert clasic iubit in intreaga lume, cunoscut pentru aluatul moale si pufos, combinat cu umplutura dulce si aromata de scortisoara. Pentru sezonul rece, le putem transforma intr-o varianta si mai delicioasa, adaugand dovleac copt, bogat in beta-caroten si vitamine, pentru un gust dulce natural si o textura extra-moale.

1. Cinnamon Rolls traditionale

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina

  • 250 ml lapte caldut

  • 50 g unt topit

  • 50 g zahar

  • 1 plic drojdie uscata (7 g)

  • 1 ou

  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 100 g unt moale

  • 100 g zahar brun

  • 2 linguri scortisoara

Ingrediente pentru glazura:

  • 100 g zahar pudra

  • 2-3 linguri lapte

  • 1 lingurita vanilie

Mod de preparare:

  1. Intr-un bol, amesteca drojdia cu laptele caldut si 1 lingurita de zahar. Lasa 5-10 minute pana se formeaza spuma.

  2. Intr-un bol mare, pune faina si sarea, adauga amestecul de lapte cu drojdie, untul topit si oul. Framanta pana obtii un aluat elastic si neted.

  3. Acopera aluatul si lasa-l la dospit 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.

  4. Intinde aluatul intr-un dreptunghi, unge cu untul moale si presara amestecul de zahar si scortisoara.

  5. Ruleaza aluatul pe lungime si taie felii de aproximativ 3-4 cm.

  6. Pune rulourile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le sa mai creasca 30 de minute.

  7. Coace la 180°C pentru 20-25 minute, pana devin aurii.

  8. Dupa racire, toarna glazura peste cinnamon rolls si serveste.

2. Cinnamon Rolls cu dovleac

Pentru aceasta varianta, adaugam dovleac copt si pasat in aluat, obtinand rulouri mai aromate, moi si cu un gust de sezon perfect pentru toamna.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina

  • 150 g piure de dovleac copt

  • 150 ml lapte caldut

  • 50 g unt topit

  • 50 g zahar

  • 1 plic drojdie uscata (7 g)

  • 1 ou

  • 1 praf de sare

  • 1/2 lingurita nucsoara (optional)

Ingrediente pentru umplutura:

  • 100 g unt moale

  • 80 g zahar brun

  • 2 linguri scortisoara

  • 1/2 lingurita ghimbir pudra sau nucsoara (optional)

Ingrediente pentru glazura:

  • 100 g zahar pudra

  • 2-3 linguri lapte

  • 1 lingurita vanilie sau esenta de dovleac

Mod de preparare:

  1. Intr-un bol, amesteca drojdia cu laptele caldut si 1 lingurita de zahar. Lasa 5-10 minute pana se formeaza spuma.

  2. Intr-un bol mare, pune faina, sarea si nucsoara. Adauga piureul de dovleac, amestecul de lapte cu drojdie, untul topit si oul. Framanta pana obtii un aluat elastic si moale.

  3. Acopera aluatul si lasa-l la dospit 1-2 ore.

  4. Intinde aluatul intr-un dreptunghi, unge cu unt si presara amestecul de zahar, scortisoara si condimente.

  5. Ruleaza aluatul si taie rulourile de 3-4 cm.

  6. Pune-le intr-o tava, lasa-le sa mai creasca 30 de minute.

  7. Coace la 180°C timp de 20-25 minute.

  8. Toarna glazura deasupra dupa ce s-au racit putin.

Sfaturi pentru cinnamon rolls perfecte

  • Foloseste lapte caldut, nu fierbinte, ca sa nu omoare drojdia.

  • Piureul de dovleac trebuie sa fie bine scurs si fara exces de lichid pentru ca aluatul sa nu fie prea moale.

  • Poti adauga in umplutura si nuci tocate, stafide sau chipsuri de ciocolata pentru un plus de savoare.

  • Pentru glazura mai aromata, poti pune un praf de scortisoara sau esenta de dovleac.

Cinnamon rolls sunt deserturi versatile, ideale pentru micul dejun sau gustari de sezon. Varianta cu dovleac adauga un plus de aroma si culoare, fiind perfecta pentru toamna si iarna, dar si mai nutritiva, datorita vitaminei A si a antioxidantilor din dovleac.

 

Foto: freepik.com

Taguri Deserturi dovleac Dovleac copt

Articole recomandate

Citeste si despre