Coliva din grau sau arpacas – reteta traditionala pentru Mosii de Vara

/ / Modificat: 2025-06-06
Coliva din grau sau arpacas – reteta traditionala pentru Mosii de Vara

Mosii de Vara sunt un moment important in traditia crestina, dedicat pomenirii celor trecuti in nefiinta. In aceasta zi, gospodinele pregatesc coliva – simbol al vietii vesnice – si o ofera de pomana alaturi de cirese si orez cu lapte. Reteta de mai jos pastreaza gustul autentic al colivei de odinioara, pregatita cu grau sau arpacas, nuca, vanilie si esenta de rom. Este usor de facut si potrivita atat pentru zilele de pomenire, cat si pentru alte ocazii cu incarcatura spirituala.

Ingrediente:

Pentru fiert:

  • 1 kg arpacas (sau grau)

  • 3 L apa rece

  • 1 lingurita rasa de sare

Dupa fierbere:

  • 600 g zahar tos (sau miere de albine, dupa preferinta)

  • coaja rasa de la 2 lamai

  • 3 plicuri zahar vanilat

  • 3 fiole esenta de rom

  • 600 g - 800 g nuca macinata (jumatate fin, jumatate mai mare)

  • 300 g stafide (optional)

Pentru decor (la alegere):

  • nuca macinata sau rasa

  • fulgi de cocos

  • jumatati de nuca

  • drajeuri sau bomboane (necolorate intens)

  • cacao pudra

Mod de preparare:

  1. Spala bine arpacasul (sau graul) in mai multe ape, pana ce lichidul ramane limpede.

  2. Pune-l la fiert in cei 3 L de apa rece cu o lingurita de sare.

  3. Fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, timp de aproximativ 60-90 de minute, pana cand boabele sunt fierte bine si apa a fost absorbita.

  4. Lasa-l sa se raceasca complet, acoperit cu un prosop curat.

  5. Adauga zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat, esenta de rom si nuca macinata. Amesteca totul bine.

  6. Daca folosesti stafide, le poti hidrata in prealabil in putina apa calduta si apoi le adaugi in coliva.

  7. Asaza compozitia pe un platou si niveleaz-o frumos.

  8. Decoreaza dupa inspiratie si traditie: cu nuca, cocos, cacao pudra, bomboane sau alte elemente specifice.

Sfat: Coliva este bine sa se lase la rece cateva ore inainte de servire, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Sursa foto: a1.ro

Articole recomandate

Citeste si despre