Baigli (sau Beigli) este o rulada delicioasa cu umplutura bogata de nuca, mac sau alte variante aromate, pregatita adesea pentru sarbatorile de iarna si de Paste. Aluatul fraged, umplutura generoasa si aspectul marmorat al cojii fac din aceasta prajitura un desert deosebit, atat ca gust, cat si ca prezentare.
Ingrediente:
Pentru aluat (pentru 2 rulade):
-
500 g faina
-
250 g unt moale (min. 80% grasime)
sau 170 g unt + 50 g untura de porc -
50 g zahar pudra
-
20 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
-
2 galbenusuri
-
100 ml lapte
-
1 lingura zahar tos
-
Sare (1 varf de cutit)
-
Zahar vanilat
-
Coaja rasa de lamaie
Umplutura cu nuca (pentru 2 rulade):
-
140 g nuca macinata
-
75 g zahar
-
75 g stafide
-
100 ml lapte
-
Zahar vanilat
-
Coaja rasa de lamaie sau portocala
Umplutura cu mac (pentru 2 rulade):
-
140 g mac macinat
-
75 g zahar
-
75 g stafide
-
100 ml lapte
-
Zahar vanilat
-
1/2 lingurita scortisoara
Alte umpluturi (pentru 4 rulade):
-
250 g piure de castane indulcit si aromatizat (se intinde direct)
-
Nuca de cocos rasa (inlocuitor pentru nuca/mac)
Pentru uns:
-
1 galbenus
Mod de preparare:
1. Pregatirea aluatului:
-
Amesteca drojdia cu lingura de zahar tos si laptele caldut. Lasa sa se activeze 10 minute (pentru drojdia proaspata).
-
Intr-un bol mare pune faina, zaharul pudra, sarea, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
-
Adauga untul moale si framanta cu degetele pana obtii un amestec nisipos.
-
Incorporeaza galbenusurile si maiaua cu drojdie.
-
Framanta rapid un aluat omogen, care nu trebuie lucrat prea mult.
-
Inveleste in folie si lasa la frigider 30-60 de minute.
2. Pregatirea umpluturii:
-
Fierbe laptele cu zaharul si aromele alese, apoi adauga nuca/macul si stafidele. Amesteca bine si lasa la racit.
3. Asamblarea:
-
Imparte aluatul in 2 bucati egale.
-
Intinde fiecare bucata in forma dreptunghiulara, de grosime potrivita.
-
Intinde umplutura uniform, lasand margini libere de 2 cm.
-
Ruleaza cu grija, strans, dar fara a forta. Sigileaza capetele si aseaza cu imbinarea in jos in tava.
4. Coacerea:
-
Unge ruladele cu galbenus si lasa-le 10 minute la temperatura camerei.
-
Intepate usor cu o scobitoare din loc in loc.
-
Coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute, pana devin rumene si frumos crapate la suprafata.
5. Servirea:
-
Lasa baigli-ul sa se raceasca complet inainte de a-l felia. Se pastreaza fraged mai multe zile, in folie alimentara.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik