Doua retete cu naut, perfecte pentru copii

/ / Modificat: 2022-05-06
Doua retete cu naut, perfecte pentru copii

Nautul este un aliment cu o concentratie mare de nutrienti si, prin urmare, este foarte important in alimentatia copiilor. In aceasta etapa de crestere, copiii au nevoie de un aport suficient si adecvat de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. In caz contrar, deficientele ar putea afecta buna functionare a organismului.

Este adevarat ca nautul poate creste productia de gaze in intestin si acest lucru limiteaza uneori consumul acestuia. Dar acest efect nu trebuie sa fie o problema daca aceste cereale sunt gatite corespunzator.

ATENTIE! Cand vine vorba despre copii, este important sa folosesti naut pe care il fierbi acasa, deoarece nautul din conserve contine foarte multa sare, iar alte conserve au si zahar, chiar daca gustul acestuia nu este unul dulce.

Iata, asadar, doua retete cu naut pe care le poti prepara foarte usor:

1. Hummus - cea mai simpla reteta cu naut

Ingrediente:

  • 400 de grame de naut fiert
  • 3 linguri de tahini
  • 1 lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 70 mililitri de ulei de masline
  • patrunjel tocat
  • pudra de ardei dulce
  • pulbere de chimen
  • piper negru
  • sare (numai pentru copiii cu varsta peste 1 an)

Cum se prepara

Pune la fiert nautul intr-o oala cu apa. Pentru a fierbe mai repede il poti pune la inmuiat peste noapte. 

Cand nautul s-a fiert, se scurge de apa si se lasa sa se raceasca putin, apoi se pune in blender. Se adauga usturoiul curatat si taiat felii subtiri, pasta de tahini, si se mixeaza adaugand treptat uleiul si, daca este neceasar, putina apa in care a fiert nautul.

La final se adauga lamaie dupa gust, boia, piper si, daca mai este necesar, sare.

La final se presara patrunjel pe deasupra. Se poate servi alaturi de bastonase de legume proaspete. Alege legume moi, si evita-le pe cele tari in cazul copiilor mici, deoarece exista riscul de sufocare.

2. Tocana de naut

Ingrediente

  • 300 de grame de naut
  • 2 bucati piept de pui 
  • 1/2 ardei gras rosu
  • ceapa
  • 3-5 morcovi
  • bucata de telina
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri bulion
  • 1-3 linguri ulei (dupa preferinte)
  • 1 litru stoc de legume
  • sare
  • piper
  • 1-2 frunze de dafin
  • legatura patrunjel

Cum se prepara:

Nautul se pune la inmuiat cel putin 12-24 de ore apoi se fierbe in apa cu putina sare. Cand este aproape fiert se incepe prepararea tocanei.

Se curata legumele si taia bucati potrivite, apoi se adauga in robotul de bucatarie pentru a le toca marunt. In lipsa acestuia, se toaca ceapa si usturoiul cat mai marunt posibil, morcovii si telina se rad pe razatoarea mare, iar ardeiul se toaca cubulete cat mai mici.

Intr-o oala se pune uleiul, ceapa si usturoiul si se calesc putin. Se adauga restul legumelor si se inabusa totul timp de 1-2 minute, apoi se adauga frunzele de dafin si stocul de legume si se lasa totul sa fiarba foarte bine. Intre timp se scoate nautul din apa si se adauga peste legume.

In apa in care a fiert nautul se adauga piptul de pui si se fierbe indepartand spuma. Se scoate pe un tocator si se taie bucati potrivite (cat pentru o inghititua de copil), apoi se adauga peste mancare, fierbandu-se impreuna.

Cand toate ingredientele sunt bine fierte se adauga bulionul si, daca este necesar, se completeaza cu putina apa. Se da totul in clocot timp de 1-2 minute, apoi se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga patrunjelul si se stinge focul.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre