Vara, cand temperaturile cresc, avem nevoie de bauturi care sa ne racoreasca si sa ne energizeze. Mazagranul, considerat de multi prima „bautura energizanta cu gheata” din istorie, este o combinatie inedita intre cafea si limonada. Originara din Algeria, aceasta bautura a fost adoptata si reinterpretata de-a lungul timpului in Franta si Portugalia.
Iti prezentam atat reteta clasica, cat si o versiune prietenoasa pentru copii mici, fara cofeina, dar la fel de delicioasa si racoritoare.
Reteta clasica de Mazagran (varianta algeriana)
Ingrediente:
-
1 cana (250 ml) de cafea neagra tare (espresso sau filtru)
-
1–2 linguri de zahar brun sau miere (dupa gust)
-
Sucul de la 1 lamaie
-
4–5 cuburi de gheata
-
Optional: felii de lamaie sau frunze de menta pentru decor
Mod de preparare:
-
Prepara cafeaua si las-o sa se raceasca.
-
Adauga zaharul sau mierea in cafeaua calda si amesteca bine pana se dizolva complet.
-
Dupa ce s-a racit, adauga sucul de lamaie si gheata.
-
Toarna bautura intr-un pahar inalt si decoreaza cu o felie de lamaie si/sau o frunza de menta.
-
Serveste imediat. Este o bautura revigoranta si usor acida, perfecta pentru dupa-amiezi toride.
Nota: Unele variante portugheze includ si o mica cantitate de rom sau suc de lime.
Reteta Mazagran pentru copii (fara cafeina)
Copiii nu ar trebui sa consume cofeina, dar pot savura o bautura racoritoare inspirata din mazagran, adaptata pentru nevoile si siguranta lor.
Ingrediente:
-
1 cana (250 ml) de ceai rooibos (naturala, fara cofeina)
-
1 lingurita de miere (doar pentru copiii peste 1 an) sau sirop de agave
-
Sucul de la 1/2 lamaie dulce sau lime (mai putin acid)
-
2–3 cuburi de gheata sau gheata pisata
-
Optional: felii de fructe (lamaie, portocala, capsuni) sau menta
Mod de preparare:
-
Prepara ceaiul rooibos si lasa-l sa se raceasca complet.
-
Adauga sucul de lamaie si indulcitorul ales.
-
Pune gheata si amesteca usor.
-
Serveste intr-un pahar micut, decorat cu o umbreluta sau o feliuta de fruct. Poti adauga si un pai reutilizabil colorat – cei mici adora prezentarea.
Truc: Pentru un plus de gust, poti infuza ceaiul cu o felie de mar sau de portocala cat timp este cald.
De ce sa incerci Mazagran?
-
Este o alternativa revigoranta la cafeaua rece clasica.
-
Are o aroma unica – amestecul dulce-acrisor si amarui este echilibrat perfect.
-
Se face rapid, din ingrediente simple.
-
Poate fi adaptat cu usurinta pentru copii sau persoane care evita cofeina.
Fie ca alegi varianta originala de Mazagran, cu cafea si lamaie, fie ca optezi pentru versiunea child-friendly, aceasta bautura aduce o nota exotica si racoritoare zilelor calduroase de vara. Poate fi servita in familie, la picnicuri sau chiar la un brunch de weekend.
Foto: Freepik.com