Vacantele ii fac mai fericiti pe copii dupa ce se termina, potrivit stiintei

/ / Modificat: 2019-06-24
Vacantele ii fac mai fericiti pe copii dupa ce se termina, potrivit stiintei

Atunci cand planifici o vacanta cu familia, pretul este cu siguranta ceva de luat in considerare, dar stiinta sugereaza ca ar trebui sa tinem cont si de beneficiile nepretuite ale acestei calatorii.

Cercetarile arata ca vacantele cu familia sunt esentiale. Ele fac copiii, dar si pe noi, mai fericiti si construiesc legaturi si amintiri de neuitat.

O vacanta de familie se dovedeste a fi cea mai buna alegere pentru a socializa, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Toronto.

"Un cadou experimental provoaca un raspuns emotional puternic atunci cand un destinatar il consuma - cum ar fi teama si admiratia unei aventuri de safari, entuziasmul pentru un concert rock sau calmul unui spa - si are un imens avantaj material emotional", spune Cindy Chan, coordonatorul cercetarii. "Daca vrei sa oferi ceva care sa faca pe cineva sa se simta mai aproape de tine, ofera-i o experienta."

Avantajul unei vacante cu familia

Experienta unei vacante impreuna nu doar ne aduce mai aproape de copiii nostri, ci face si intreaga familie mult mai fericita dupa ce calatoria s-a terminat.

Un sondaj britanic realizat de "Family Holiday Association" a constatat ca aproape jumatate dintre respondenti au afirmat ca cea mai preferata amintire din copilarie este cea a unei vacante cu familia, iar mai mult de jumatate (55%) dintre respondenți au spus ca "aceste calatorii le-au oferit amintiri care ii vor insoti pentru tot restul vietii lor."

Plecatul de-acasa intr-o vacanta nu este ceva doar distractiv pentru copii, ci chiar ceva inteligent. Vacantele de familiei pot fi un stimulent al creierului pentru copii prin asigurarea unui mediu prietenos.

"Un mediu "imbogatit "ofera noi experiente puternice in interactiune sociala, fizica, cognitiva si senzoriala combinata", a scris pentru "Telegraph" dr. Margot Sunderland, psihoterapeut si director de educatie si formare la Centrul pentru Sanatatea Mentala a Copilului.

Vacantele ofera celor mici tot felul de experiente care ii imbogatesc (cum ar fi construirea castelelor de nisip cu mama si tata) care ajuta la dezvoltarea cognitiva si la cresterea lobului frontal.

"Daca aveti de ales intre achizitionarea unui telefon performant pentru copil sau achitarea unei vacante cu familia, luati in considerare efectele profunde asupra dezvoltarii creierului; nu exista nicio concurenta", mai scrie Sunderland.

Vacanta, familie mai fericita si mai conectata

Jucatul pe plaja sau o drumetie cu familia activeaza sistemele din creierul copilului (si al nostru) care declanseaza neurochimie, inclusiv oxitocina si dopamina.

"Ele reduc stresul si activeaza sentimente calde si generoase unul fata de celalalt si un sentiment minunat ca totul este bine in jur. Cu toate aspectele anti-stres ale acestor sisteme de ardere, membrii familiei ajung sa se realimenteze emotional," a mai precizat Sunderland.

Nu trebuie sa zbori la tropice pentru a te bucura de beneficiile unei vacante cu familia. Indiferent daca planuiesti o calatorie la o distanta mai mica sau alegi o destinatie unde trebuie sa ajungi cu avionul, rezultatele sunt aceleasi: o familie mai fericita si mai conectata. Si asta e ce de nepretuit!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta Vacanta copii

Articole recomandate

Citeste si despre