Cum gestionezi raul de masina al copiilor. Trucuri utile pentru orice parinte

/ / Modificat: 2022-08-02
Cum gestionezi raul de masina al copiilor. Trucuri utile pentru orice parinte

Raul de miscare sau raul de masina este o tulburare de echilibru si apare atunci cand calatorim, fie ca este vorba despre masina, avion, tren sau barca/vapor. Explicatia este una cat se poate de simpla: corpul sat pe loc, in timp ce totul in jurul lui se misca, iar sistemul nervos este debusolat, de aceea apare ameteala.

Pentru unii parinti si copii, calatoria cu masina poate fi un adevarat cosmar. Multi copii acuza stari de rau, ameteala si chiar varsaturi atunci cand sunt in masina, asa ca fiecare drum, mai lung sau mai scurt, reprezinta o adevarata provocare atat pentru cei mici, cat si pentru adulti.

Cum ii puteti ajuta pe cei mici sa faca fata mai usor drumului cu masina

Pentru a evita starea de rau si varsaturile in timpul deplasarii cu masina este foarte important ca informatiile pe care le primeste creierul de la sistemul vizual, auditiv si motric sa nu se confunde.

Iata cateva sfaturi la indemana:

  • Puneti copiii sa priveasca in fata, fix la linia orizontului. In cazul in care se uita pe geamurile laterale, spuneti-le sa isi concentreze privirea pe lucruri aflate in departare: munti, nori etc.
  • Evitati activitatile pentru care copiii tin privirea orientata in jos. Cititul, desenatul sau privitul intr-un ecran nu sunt deloc recomandate. Copilul isi concentreaza privirea intr-un punct fix, iar atunci cand priveste afara, adaptarea este dificila si apare starea de ameteala.
  • Asigurati-va ca celui mic nu ii este foame si ca nici nu a mancat prea mult inainte de plecare. La drumuri lungi, opriti la fiecare doua ore si oferiti copilului o gustare.
  • Cel care se afla la volan nu trebuie sa aiba un stil de condus agresiv.
  • Mentineti o temperatura placuta in interiorul masinii si asigurati-va permanent ca aerul este filtrat.
  • Distragerea atentiei este intotdeauna de bun augur. Povestiti, jucati jocuri care sa il implice si pe copil, provocati-l sa numere copacii de pe marginea drumului sau sa gaseasca nori cu forme interesante etc.
  • Daca este posibil, evitati drumurile cu serpentine si manevrele bruste la volan. Atentie la franare, accelerare, schimbare de directie etc.
  • Starea de rau de masina nu apare in timpul somnului, asa ca va puteti planifica drumul in functie de orele de somn ale celui mic. Un drum de doua-trei ore se poate face in timpul somnului de pranz al copilului. Un drum lung se poate face noaptea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre