Care este varsta potrivita pentru un copil sa calatoreasca in avion

/ / Modificat: 2021-09-03
Care este varsta potrivita pentru un copil sa calatoreasca in avion

Ati devenit parinti si va ganditi ca pentru o vreme va veti pune pofta-n cui in privinta vacantelor, mai ales a celor peste hotare? Ei bine, nu trebuie sa va faceti chiar atat de multe griji si nici nu trebuie sa va reconfigurati traseele si sa cautati solutii alternative la calatoriile cu avionul.

Pentru multi parinti a zbura cu avionul cu un copil mic pare misiune imposibila. Este si pacat sa se intample asa, pentru ca, practic, iti refuzi sansa unor experiente minunate alaturi de copilul tau.

Vacantele in familie sunt extrem de importante, chiar si atunci cand copilul este foarte mic si pare ca nu intelege mare lucru din ele. Insa parintii nu trebuie sa renunte la placerea de a calatori doar pentru ca familia s-a marit. Din contra! Cu o organizare ca la carte si cu informatii extrem de utile, va puteti construi amintiri impreuna. Copilul simte, chiar daca nu intelege prea mult din ce vede.

Prin urmare, afla ca poti pleca in calatorii cu avionul chiar si cand ai un bebelus. 

De la ce varsta poate zbura un copil cu avionul

Nicio companie aeriana nu are restrictii privind varsta pasagerilor, asa ca poti calatori cu avionul cu bebelusul si imediat dupa nastere. Asta la nivel teoretic, pentru ca indicat este, spun specialistii, sa astepti macar doua saptamani sau chiar o luna, in cazul zborurilor lungi.

Te ingrijoreaza faptul ca ar putea plange si el, asa cum ai auzit alti copii prin avioanele cu care ai zburat inainte de a deveni parinte? Te temi pentru sanatatea bebelusului? Ei bine, afla ca in timpul zborurilor cu avionul si bebelusii experimenteaza aceleasi senzatii ca adultii, diferenta fiind doar aceea ca ei nu si le pot explica. Si atunci plang!

Ce se intampla in corpul bebelusului la altitudine?

Schimbarile de presiune pot crea disconfort la nivelul urechilor, fix asa cum patesti si tu. Diferenta este ca la bebelusi trompa lui Eustachio este mai ingusta, iar disconfortul si durerea pot fi ceva mai pronuntate. Solutia este, insa, foarte simpla in cazul bebelusilor: ei trebuie pusi sa suga, in special la decolare si la aterizare, cand se produc cele mai mari variatii de presiune. 

Copiii mai mici de 2 ani nu platesc bilet de avion pentru ca nu pot beneficia de loc si calatoresc in bratele parintilor. Trebuie sa platiti, insa, asigurari si taxe de calatorie si sa aveti un bilet fizic pentru cel mic. In avion cei mici beneficiaza de o centura de siguranta speciala, care se ataseaza de cea a parintilor care ii tin in brate. 

Ce trebuie sa stii inainte de a calatori cu avionul cu un bebelus

Micutul tau s-ar putea sa aiba nevoie de un aport mai mare de lichide la inaltime, astfel ca trebuie sa te interesezi cu privire la politica de transport pentru lichide si alimente. 

Incearca sa alegi un zbor in functie de programul cu care bebelusul este obisnuit si in functie de nevoile micutului. Daca nu ii este modificata rutina de masa si somn, bebelusul va fi, cel mai probabil, cuminte ca un ingeras in avion.

Alege un loc potrivit pentru a calatori cu un bebelus. Multe avioane au locuri speciale pentru parinti cu copii, insa daca acestea sunt ocupate in momentul rezervarii poate ar trebui sa nu alegi din start locul si sa astepti sa fii directionat, pe moment, de catre asistentii de zbor, catre zona cea mai potrivita.

Nu iti face griji pentru cei care ar putea fi deranjati de plansul copilului in avion

Cand ai mai calatorit cu avionul, ai intalnit cel putin o data un copil care, cel mai probabil, a plans in timpul zborului. Si, cu siguranta, ai auzit cel putin o persoana care s-a plans de asta, iar acum nu ai vrea ca puiul tau sa fie tinta nemultumirilor. Ei bine, oricine trebuie sa inteleaga ca si copiii au dreptul sa calatoreasca in avion, la fel ca adultii. Iar cine nu intelege asta, are dreptul sa aleaga alte optiuni de a calatori.

Daca nu vrei sa iti incepi vacanta tensionat, ignora orice comentariu nepotrivit din partea altor pasageri si ocupa-te de copil, pentru a avea un zbor cat mai placut.

Este perfect normal ca un copil sa planga in avion in primul rand din cauza disconfortului creat de schimbarile de presiune si, apoi, pentru ca se plictisesc daca stau prea mult intr-un loc, sau pentru ca poate le este foame, sete, frig etc. Iar plansul este singura modalitate prin care ei se pot descarca si prin care pot comunica, mai ales in primele luni de viata.

Foto: Piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre