10 sfaturi pentru o vacanta cu copiii fara stres

/ / Modificat: 2019-07-24
10 sfaturi pentru o vacanta cu copiii fara stres

Este sezonul vacantelor si toata lumea vrea sa se relaxeze, dar cand esti parinte e greu sa nu te stresezi chiar si in aceasta perioada.

Cand pleci cu copiii la mare, la munte, in strainatate, oriunde, ai o multime de detalii la care trebuie sa fii atent si este cam greu sa profiti de aceasta perioada pentru a te odihni. Dar nu trebuie sa fie chiar asa.

Avem pentru voi 10 sfaturi care va vor ajuta sa va bucurati pe deplin de concediu.

Cand alegi locul in care sa iti petreci vacanta cu familia trebuie sa te gandesti la toate. Copiii trebuie sa aiba unde sa se simta bine si sa se joace, adultii au si ei nevoie de ceva care sa sparga monotonia vietii din restul anului si, cel mai important, toata lumea trebuie sa petreaca momente placute impreuna.

Din pacate, pentru multi planuirea vacantei si vacanta in sine se transforma insa intr-un stres suplimentar fie pentru ca cineva este nemultumit de alegerea facuta, fie ca altcineva crede ca vacanta nu este suficient de lunga sau de scurta (cel mai des se intampla in familiile in care copiii au ajuns la adolescenta si prefera sa petreaca mai mult timp cu prietenii, decat in compania parintilor).

Daca aveti copii suficient de mari, puteti sa ii includeti in planuirea vacantei si, cel mai important, sa nu o faceti doar de fatada, ci chiar sa tineti cont de optiunile lor, in limita posibilitatilor.

De asemenea, pentru ca toata lumea sa se poata relaxa, puteti ajusta programul strict pe care il respectati de obicei acasa si sa va asigurati ca aveti, si unii, si altii, timp pentru a respira departe de responsabilitatile cotidiene si de stresul pe care uneori acestea il provoaca.

Vrei sa stii, punctual, cum sa iti asiguri o vacanta de familie fara stres?

1. Iesi din rutina si nu dispera

 Uita de stresul cotidian si fa tot posibilul pentru a respira. Cautati sa faceti lucruri care va linistesc si care va scot din rutina si nu va faceti planuri de vacanta pe care sa trebuiasca sa le respectati in cel mai mic detaliu. Lasati loc pentru spontaneitate si surprize placute.

2. Invatati sa apreciati orice schimbare care va ajuta sa va relaxati

Pentru parintii care lucreaza, care au de indeplinit sarcini domestice, pe langa lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru copii, este suficient sa aiba parte de o vacanta la hotel, unde pot uita pentru cateva zile de curatenie, gatit, spalat vase. Este singurul moment in care se pot deconecta de la responsabilitati si sa se odihneasca pentru ca toate grijile domestice cad in sarcina altcuiva.

3. Planificati din timp detaliile care s-ar putea transforma intr-o sursa de stres

vacanta2

Nimeni nu vrea surprize neplacute in vacanta, asa ca este bine sa va alegeti cu atentie destinatia, cazarea, metodele de transport, optiunile de excursii pe care le aveti la destinatie si optiunile de divertisment pe care le au copiii. In vacanta, un copil plictisit sau nemultumit poate fi o sursa majora de stres.

4. Puneti confortul pe primul loc

Daca nici in vacanta nu iti permiti sa stai comod, va fi greu sa te eliberezi de stresul acumulat in restul anului. Incercati sa nu fiti mereu pe fuga, si cu atat mai mult sa plecati de acasa in graba. Asigurati-va ca aveti mancare, bautura si jucarii pentru drum pentru ca, din nou, nu vreti ca micutul vostru sa se plictiseasca in acest timp. Daca aveti un copil foarte mic, probabil va dormi in masina, in avion sau in tren. Daca este, insa, suficient de mare pentru a ramane treaz pana ajungeti la destinatie, este indicat sa aveti metodele potrivite pentru a-l linisti cand devine agitat si pentru a-l distra.

5. Planuiti activitati pe placul tuturor

vacanta1

Cu un copil nu poti merge in excursii interminabile si nu poti vizita tot ce ti-ai dori sa vizitezi. Cei mici se plictisesc repede, nu au rabdare si obosesc, ceea ce ii va face irascibili, iar pe tine te va stresa. Alternati plimbarile cu momente de relaxare totala la plaja sau la piscina, dati-i copilului ocazia sa socializeze cu alti copii, jucati-va cu el cu randul, pentru ca fiecare dintre voi, parintii, sa poata lua o pauza pe sezlong, cu o bautura in fata sau, pur si simplu, pentru o siesta.

6. Faceti-va toate poftele, fara sa va ganditi la bani

pofte

Nu vorbim aici despre risipa, ci despre a va rasfata atunci cand aveti ocazia. Nu o sa fiti mai saraci daca mergeti la cina la un restaurant pe malul marii, daca va cumparati ceva dragut sau daca mergeti la un spectacol. Ati muncit tot anul pentru aceasta vacanta si ar fi pacat sa va "chinuiti" calculand orice banut.

7. Lasati acasa toate problemele; va vor astepta oricum acolo, la intoarcere

Cand iesiti pe usa, la plecarea in vacanta, eliberati-va mintea si ganditi-va doar la cat de bine va veti simti. Dati-va voie sa uitati de telefonul mobil, macar cand mergeti la plaja sau la piscina. Puteti sa il lasati in camera de hotel, ca sa fiti siguri ca nimeni nu va intrerupe momentele de relaxare. Uitati de control si bucurati-va de timpul petrecut cu familia.

8. Plecati la drum cu o atitudine pozitiva si reincarcati-va bateriile

Daca incepi vacanta convins ca te vei simti bine, asa va fi.

9. Sprijiniti-va unul pe altul asa cum o faceti si acasa, nu fugiti de sarcini

Vacanta trebuie sa fie prilej de relaxare pentru toata lumea, asa ca voi, parintii, trebuie sa va impartiti sarcinile pentru ca fiecare dintre voi sa aiba si momente de respiro. Cand unul dintre voi se simte epuizat, celalalt trebuie sa preia responsabilitatea copilului si sub nicio forma nu trebuie sa va certati pentru asta. Vacantele sunt scurte si e pacat sa le irositi cu lucruri lipsite de importanta.

10. Faceti lucruri sanatoase

Respirati aer curat, plimbati-va, dansati, inotati, radeti mult si incarcati-va cu energie. Faceti sport impreuna, jucati volei, badminton, orice puteti, mergeti la masaj, simtiti-va liberi si petreceti timp de calitate impreuna.

Ca un sfat bonus: nu va asteptati sa iasa totul perfect, pentru ca si vacantele fac parte din viata si pot aparea si momente mai neplacute. Cheia este, insa, in atitudinea pozitiva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre