Tu, mamico, esti o eroina!

/ / Modificat: 2017-11-17
Tu, mamico, esti o eroina!

Ma adresez tie, poate o mama obosita care vrea sa strige din toti rarunchii si sa traga un plans bun pentru toate frustrarile zilei, fara sa-si dea macar seama ce anume a fost atat de frustrant. Ma adresez tie, mama care are grija de cei mici 25 de ore din 24. Ma adresez tie, mama care se intreaba daca toate acele lucruri, pe care le face zilnic fac vreo diferenta. Ei bine, da, fac diferenta!

Descopera asadar, draga mamica, de ce conteaza toate acele lucruri marunte pe care le faci pentru familia ta!

Tu, mamico, esti o fiinta uimitoare!

Te trezesti inainte de rasaritul soarelui si te culci noaptea tarziu. Si adesea ramai treaza si noptile - trezindu-te la plansul unui bebelus, la strigatul unui copil care a visat urat sau asteptand ca adolescentul sa se intoarca acasa. Chiar daca esti obosita, te trezesti dimineata cu zambetul pe buze si ii privesti dragastos pe cei mici, care te-au tinut treaza toata noaptea si le soptesti - "te iubesc". Este dragostea care nu depinde de somn, de aspectul fizic sau de program. Este dragostea de mama.

Gatesti, speli vasele, faci curatenie si apoi o iei de la capat. Apoi din nou. Si din nou. Chiar si in momentele cand nu mai este mare lucru in camara, poti sa faci o magie si sa pregatesti o mancare minunata, care primeste toate felicitarile si uralele celor care stau la masa. Dar se poate intampla ca mesele tale sa fie intampinate cu strambaturi din nas si oftat, iar micutii sa spuna ca intr-adevar nu le place ceea ce ai gatit cu atata iubire.

De aici, draga mama, incepi sa negociezi, sa te targuiesti, sa stabilesti limite si sa speri ca vor lua cel putin doua muscaturi inainte de a spala putina cu un bol de cereale la purtator.

Tu, mamico, esti sefa la rezolvat probleme!

Poti rezolva orice problema - chiar si atunci cand un copil isi deranjeaza prea mult fratele. Ai limite pentru apelarea numelui, pentru tipete, pentru glume si pentru tachinari. Esti stapana in arta numararii pana la zece. Stii cand sa faci stanga imprejur, sa te indepartezi de conflict, sa stai pe podeaua din baie si sa numeri pana la o suta si apoi sa iesi cu o energie renascuta. Si, uneori, rezolvarea problemelor inseamna pur si simplu clatite la cina - iar atunci copiii tai o sa creada despre tine ca esti si mai de gasca.

Calculezi bugetul familiei, mergi cu masina la cumparaturi si faci curatenie. Si speli rufe: pijamale, sosete minuscule, pantaloni scurti de fotbal, paturi, tricouri. Speli zilnic, zi de zi, in fiecare zi. Chiar si cand ai de-a face cu misterul sosetelor desperecheate, tot le sortezi, le impaturesti si le asezi frumos in dulap. Uneori te gandesti la zilele de vacanta, departe de casa, cand impaturirea hainelor nu mai era necesara. Dar in strafundul tau stii ca toate acestea tin doar un moment. Atunci respiri adanc si, in timp ce impaturesti stiva de tricouri sifonate, incerci sa te gandesti la valoarea si farmecul acestor ani trecatori.

Tu, draga mama, esti nemaipomenita!

Prea des te uiti la ce fac oamenii din jurul tau si apoi te masori pe tine cu o unitate de masura prea mica. Te uiti la ce fac ceilalti si pierzi din vedere lucrurile uimitoare pe care le faci tu.

Nimeni nu-ti cunoaste copiii asa cum ii cunosti tu: le stii mofturile, le cunosti simtul umorului si stii cum sa-i determini sa mearga la culcare. Stii cand sa ignori zgomotul si sa continui sa vorbesti. Iti cunosti copiii. Te duci la culcare epuizata si te trezesti obosita si totusi faci asta si a doua zi, pentru ca ii iubesti pe cei care iti spun mama.

Astazi ai nevoie de un reminder al maretiei tale. Asadar astazi ma adresez tie - managerul principal al bugetului familiei, sefa care rezolva toate problemele, cea care ordoneaza toate sosetele, cea care ia temperatura, paznicul de noapte pana cand adolescentul ajunge acasa, persoana de la curatenie, cea care strange jucariile pentru a zecea oara intr-o singura zi, cea care ii asculta pe copii, soferul, bucatareasa, cea care ofera medicamentele, cea care spala rufele, cea care citeste povesti seara, inainte de culcare, cea care se daruieste pe sine - da, ma adresez tie, draga mama, ca sa-ti amintesc ca ceea ce faci astazi chiar face diferenta.

A fi mama inseamna foarte mult

Cei mici si cei mari din casa ta te privesc. Esti mama lor. Ei vad partea pozitiva- modul in care daruiesti, lucrurile dragute pe care le faci, mesele pe care le pregatesti - si te iubesc pentru asta. Meriti sa fii iubita. Uneori insa, uita sa-ti spuna. Uneori ei tipa la tine sau nu asculta sau spun lucruri de genul "te urasc". Aceste lucruri nu te definesc. In loc sa renunti, continua sa mergi mai departe. Vei trece prin nopti nedormite, bugete stramte, copii morocanosi, iti vei face griji pentru ziua de maine, temele se vor pierde, vor fi si momente de boala si nopti fara somn plus multe altele.

Chiar daca sunt momente in care iti vine sa soptesti ca renunti, tu, in schimb, continui. Aceasta este definitia unei mame eroine.

Esti o eroina!

In fiecare zi cand te ridici si iti iubesti copiii si te daruiesti cu totul lor, esti o eroina. Nu asculta niciodata minciunile oamenilor care iti spun ca esti o mama buna doar daca faci x, y sau z lucru. O mama nu este clasificata dupa numarul de proiecte de pe Pinterest, dupa postarile pe Facebook sau dupa petrecerile aniversare organizate perfect.

A fi mama nu este un lucru cuantificabil. Nu se clasifica in functie de ceea ce realizezi, ci mai degraba este un exemplu frumos de daruire de sine si de iubire, chiar si atunci cand rezervorul este gol.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama

Articole recomandate

Citeste si despre