Mami, nu te simti vinovata! Si tu ai nevoie de o pauza

/ / Modificat: 2020-01-30
Mami, nu te simti vinovata! Si tu ai nevoie de o pauza

Mamele se simt vinovate pentru orice, chiar si atunci cand au nevoie de timp ca sa aiba grija de mintea sau de corpul lor. Nevoia de a avea grija de ele le face sa se simta egoiste, deoarece cultura sacrificiului femeilor a facut foarte mult rau, de-a lungul timpului, psihicului mamelor. 

Dar o femeie si o mama poate si trebuie sa aiba grija de ea. Nu trebuie sa te simti vinovata ca ai nevoie de timp pentru tine.

A fi mama, o decizie importanta

De cand afla ca este insarcinata, o mama isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul ei. Este absolut normal ca o mama sa-si protejeze copilul, deoarece il poarta 9 luni in pantece, deoarece exista o legatura care ii va uni pentru totdeauna. Maternitatea este o decizie foarte importanta si din primul minut orice femeie isi doreste sa fie minunata, dar nu este intotdeauna la fel de dragut pe cat iti imaginezi.

Nu pentru toate femeile care devin mame, maternitatea este la fel de frumoasa pe cat apare la televizor sau dupa cum povestesc alte persoane. Pentru multe mame, sentimentul de vinovatie este unul continuu, care uneori le impiedica sa traiasca o viata satisfacatoare.

A fi mama, a avea o familie si a munci acasa, dar si la serviciu, este o mare responsabilitate si ti-ai dori ca zilele sa aiba mai multe ore. Si daca vrei sa ai grija de tine, simti ca iti pierzi timpul sau il "furi" de la familie sau de la copiii tai. Poate ca acest sentiment te face sa te simti singura, sa te simti rau cu tine. Normal este sa te bucuri de aceasta noua etapa si sa stii ca trebuie sa fii pe primul loc. Daca nu ai grija de tine si gresesti, micutii tai nu vor putea sa se bucure pe deplin de mama lor.

Atentie la sentimentul de vinovatie!

Sunt multe mame care se simt vinovate din cauza societatii in care traim. Gasirea echilibrului este un proces foarte complicat si se pare ca nu exista niciodata suficient timp pentru a avea grija de tine, exista intotdeauna alte lucruri "mai importante" de facut. Orice activitate care nu are nicio legatura cu maternitatea, pare a fi un act de egoism care nu poate fi tolerat.

Atunci cand te simti vinovata pentru ca ai avut grija de tine nu este ceea ce trebuie, pentru ca este nevoie sa ai grija de tine si asta trebuie sa faci. Vinovația este doar un obstacol care nu-ti va permite sa te bucuri de momentele cu tine. Nu uita de tine pentru ca ai nevoie de spatul tau pentru a te relaxa si pentru a fi femeie, precum si mama.

De ce te simti vinovata?

Sunt multe si variate motive pentru care te poti simti vinovata. Iata, cateva dintre acestea:

Simti ca furi din timpul copiilor sau al familiei;

Simti ca esti responsabila pentru fericirea si bunastarea copiilor tai;

Iti protejezi prea mult copiii;Crezi ca esti capabila sa faci totul ca femeie si ca mama;

Ai mai multi copii.

Nu esti o mama mai buna daca te simti vinovata

Daca te simti vinovata nu inseamna ca esti o mama mai buna. Acest gand este departe de realitate si ar trebui sa ti-l scoti din minte. Nu te compara cu alte persoane sau mame si bucura-te de viata ta, de familia ta, de copiii tai si de timpul tau. "Fura" cateva momente in fiecare zi ca , sa ai grija de tine, sa te rasfeti, sa-ti amintesti ca esti importanta. Este necesar pentru tine si familia ta sa te pretuiesti si sa te eliberezi de stereotipuri care nu-ti permit sa te bucuri de maternitate cu adevarat si sa fii fericita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Sentimente

Articole recomandate

Citeste si despre