Mami, nu te mai simti vinovata pentru ca lucrezi!

/ / Modificat: 2019-12-28
Mami, nu te mai simti vinovata pentru ca lucrezi!

O mama care lucreaza ajunge sa se confrunte deseori cu sentimente de vinovatie. Daca faci parte din aceasta categorie stii bine despre ce vorbim.

Societatea din zilele noastre nu mai permite femeilor sa aiba doar statut de mame si sotii, ca odinioara. Mamele de azi sunt si femei de cariera si momentul intoarcerii la lucru dupa nasterea unui copil vine peste ele cu o avalansa de sentimente, dintre care cel mai puternic este, de multe ori, cel de vinovatie. Va fi obosita 24 de ore din 24 si, pe langa sentimentul de epuizare, va trebui sa gestioneze emotii contradictorii si faptul ca societatea va parea ca nu ii recunoaste toate meritele de femeie si mama.

Societatea pare sa creada ca femeile trebuie sa fie recunoscatoare pentru faptul ca li se permite sa ramana acasa cu copilul dupa nastere si sa primeasca o indemnizatie pentru cresterea copilului pentu care de altfel au si cotizat. Ce se intampla, insa, cu mamele care lucreaza pe cont propriu, care nu au contracte care sa le permita ca atunci cand aduc pe lume un copil sa primeasca o indemnizatie care sa le asigure un minim confort psihic si material pentru ziua de maine? Veti spune ca nu au cotizat la stat, deci nici nu ar trebui sa aiba dreptul. Dar poate nici nu il cer. Si atunci ce fac? Continua sa lucreze si dupa ce le vine puiul pe lume. O fac cu el in brate, o fac atunci cand el doarme, printre picaturi, pentru a-i putea asigura ziua de maine. Mai sunt si mamele care, din motive obiective, nu pot sta acasa mai mult de un an sau, in unele cazuri, mai mult decat concediul medical acordat dupa nastere. Motivele nici nu conteaza, cert este ca ele isi lasa puiul acasa cu tatal sau cu bunicii si pornesc la lucru. Cu elan? In niciun caz!

Cu siguranta toate mamele care lucreaza cand au acasa un bebelus se simt vinovate. Se simt vinovate pentru ca sunt plecate multe ore pentru a castiga bani. Iar vina aceasta le da dureri de stomac, de cap, de suflet, le face sa se intrebe daca intr-adevar asa este cel mai bine pentru familie.

Daca esti o mama care lucreaza, avem doar atat sa iti spunem: nu te mai simti vinovata!

Lucrezi pentru binele familiei tale, pentru a avea un trai fara griji impreuna. Desi ne-ar placea tuturor sa fie altfel, in societatea actuala nu se poate trai fara bani. Pentru a avea grija de copii, trebuie sa te descurci din punct de vedere financiar; doar asa le poti satisface nevoile de baza: hrana, haine, sanatate. In timpul ramas le satisfaci nevoia de a fi iubiti si de a se simti in siguranta.

Tot ceea ce face o mama face din dragoste pentru copiii ei; inclusiv sa-i paraseasca zilnic pentru cateva ore pentru a merge la serviciu. Important este ca atunci cand nu esti la lucru sa petreci timp de calitate cu cei mici, sa te deconectezi complet de la grijile legate de serviciu, sa incerci sa nu raspunzi la telefoane, sa nu verifici e-mailul. Cand ai plecat de la birou, tot ce mai conteaza este fericirea familiei tale si sentimentele copilului tau; timpul tau liber este doar pentru voi, ca familie! Si daca reusesti sa faci asta, chiar nu ai de ce sa te simti vinovata ca mergi la serviciu in loc sa stai acasa cu cel mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama cariera

Articole recomandate

Citeste si despre