Mamele duc greul in familie, ceea ce le afecteaza fericirea, conform studiilor

/ / Modificat: 2019-01-28
Mamele duc greul in familie, ceea ce le afecteaza fericirea, conform studiilor

Mamele sunt acele fiinte supranaturale care stiu sa anticipeze fiecare nevoie a familiei lor, singurele care pot sa aduca alinare fara (aparent) cel mai mic efort, cele care isi hranesc familia, cele care o distreaza, cele care o organizeaza, care o vindeca, care o iubesc, pentru care sunt dispuse sa renunte la orice. Uneori chiar si la propria lor sanatate si bunastare.

Stii despre ce vorbesc, pentru ca si tu esti una dintre acele mamici magice, care saruta o rana sa o vindece, care pregatesc micul dejun, pranzul si cina, care programeaza vizitele la medic, care duce copiii la gradi si la scoala, la cursurile de dans si la meciurile de fotbal, care spala si calca si face curat si care de cele mai multe ori ajunge si la serviciu.

Lista cu lucruri de facut a unei mame nu cunoaste sfarsit. Un nou studiu publicat de curand confirma acest lucru. Cercetatorii denumesc mamele ca fiind "generalii caminului" pentru ca reusesc sa isi mentina familiile pe linia de plutire, de multe ori in detrimentul propriei lor stari de bine.

Sigur, nu ai schimba faptul ca esti mama pentru nimic pe lume, insa uneori nu ai cum sa nu te simti neapreciata si exploatata peste masura. Si conform cercetatorilor, simti asta pentru ca este adevarat.

Studiul a intervievat aproape 400 de mamici care fie erau casatorite fie erau intr-o relatie cu partenerii lor, iar majoritatea au sustinut ca simt ca sunt singurul parinte din familie. Un procent coplesitor de 90% dintre ele a marturisit ca sunt singurele responsabile pentru organizarea programului familiei si 70% spun ca sunt singurele care indeplinesc toate sarcinile casnice in asa fel incat familia lor sa functioneze fara probleme.

Este imposibil sa nu devii stresata in aceste conditii. Autorii studiului sustin ca responsabilitatea unica a mamelor in cadrul familiei poate duce la sentimente coplesitoare de desertaciune, ceea ce afecteaza in mod negativ relatia cu partenerul.

Exista cateva modalitati pentru a combate aceste descoperiri; in primul rand, studiul le incurajeaza pe mamici sa vorbeasca cu partenerii lor despre asteptari si despre ce inseamna sa imparti rolurile de parinte in mod egal. Este imperios necesar ca partenerii sa petreaca momente scurte dar dese impreuna si sa aiba timp pentru a discuta si a se asigura ca ambii sunt pe aceeasi lungime de unda.

Daca si tu esti in aceasta situatie si responsabilitatea bunastarii intregii familii cade in intregime pe umerii tai, este bine sa stii ca in afara de dialogul cu partenerul tau de viata, te poti indrepta catre grupul tau de suport format din alte mamici care iti sunt prietene, care ca si tine trec prin situatii similare si pot intelege ceea ce simti, iti pot da sfaturi utile si te pot incuraja.

Aminteste-ti ca nu este nevoie sa suferi in tacere. Este important sa fi deschisa cu prietenii si familia ta, sa comunici cu ei pentru ca ei sa te poata ajuta si sustine atunci cand duci mai mult decat ar trebui, doar pentru ca poti. Pentru ca tu esti singura cu puteri supranaturale in familia voastra.

Fa-ti timp pentru tine, daca tu esti bine, cu totii vor fi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama copii

Articole recomandate

Citeste si despre