Este timpul sa nu se mai vorbeasca despre "mama perfecta". Mama este perfecta doar pentru ca exista

/ / Modificat: 2019-05-27
Este timpul sa nu se mai vorbeasca despre

Societatea noastra este plina de mesaje care devin tipare despre ceea ce ar trebui sa fim si ce nu ar trebui sa fim.

De generatii, femeile si-au exercitat datoria de mame si sotii, mereu perfecte si gata sa-si ajute copiii si sa se sacrifice pentru ei. Si nu exista nicio indoiala in acest sens. Dar in zilele de astazi, lucrurile sunt diferite, iar femeile traiesc o viata diferita fata de mamele si bunicile lor.

Astazi, atat mamele cat si copii traiesc intr-o realitate complet diferita fata de acum 50, 20 sau chiar 10 ani. Nu mai este suficient sa pregatesti mancarea in fiecare zi, sa-i duci pe cei mici la balet sau karate. De asemenea, nu este suficient ca ei sa exceleze la scoala sau sa fie copiii pe care toata lumea ii doreste.

Acum, mamele trebuie sa-si hranească copiii cu mese organice, trebuie sa-i duca la cat mai multe activitati posibile si trebuie sa publice fiecare isprava pe retelele sociale. Mai presus de toate, ele ar trebui sa arate frumos, sa fie puternice si concentrate asupra bunastarii familiei.

Presiunea este prea mare, iar mamele se simt incomod, indiferent cat de mult muncesc

Mamele sunt bombardate constant cu imagini care evoca "perfectiunea" in toate domeniile vietii: acasa, la munca si la capitotul aspect fizic. Cu 50 de ani in urma, femeile trebuiau sa fie gospodine, sotii si mame perfecte, ghidata de manualele "cum sa fii o mama buna".

Exista, insa, o generatie de mame care creeaza imagini fericite, care prezinta doar momentele perfecte din viata lor. Ele sunt, pur si simplu, dornice sa arat cat mai bine posibil. Dar presiunea enorma pentru a demonstra ca esti "mama perfecta" este mereu prezenta si este daunatoare sanatatii mintale a oricui.

Realitatea este, insa, aceasta: nu exista niciun fel de perfectiune atunci cand vine vorba despre maternitate. Nu exista mama perfecta, asa cum nu exista nici copilul perfect, nici sotul perfect, nicio familie perfecta sau o casnicie perfecta. Cu cat vom intelege mai repede acest adevar si il vom imbratisa, cu atat mai repede vom scapa de acele asteptari nerealiste care ne pot afecta bucuria si ne pot face sa ne pierdem stima de sine.

Fiecare mama isi manifesta maternitatea in felul ei, pentru ca un lucru nu se aplica la fel pentru toate. Prin urmare, acest mesaj este pentru tine: Meriti mult mai mult decat o zi, meriti mai mult decat un tort si mai mult decat un buchet de flori, meriti lumea si multe altele.

Nu este timp, iar cuvintele nu sunt suficiente pentru copii, pentru a le multumi mamelor pentru toate lucrurile pe care le fac pentru ei si pentru toate sacrificiile, pentru noptile in care au stat sa aiba grija de ei si de momentele in care au plans inchise in camera lor cand i-a vazut suferind pentru ceva sau mai rau, cand a simtit ca nu erau mame perfecte.

Este timpul sa punem capat ideii de "mama perfecta" si sa acceptam ca nu exista niciun manual sau o lista care sa spuna cine este perfecta si cine nu. Mama este perfecta doar pentru ca exista, pentru ca ofera micutul ei dragoste si intelegere, pentru ca il invata sa fie plin de compasiune si pentru ca-i permite sa vada frumusetea lumii prin ochii ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama perfecta Mama buna

Articole recomandate

Citeste si despre