Sunt o mama care sta acasa, dar munca mea valoreaza aur

/ / Modificat: 2024-02-22
Sunt o mama care sta acasa, dar munca mea valoreaza aur

Jucarii imprastiate, farfurii de spalat. Uneori munca mamelor este invizibila, dar este foarte importanta pentru societate.

Mamele care nu lucreaza sunt adesea invizibile pentru societate, desi sunt baza si suportul emotional al familiei.

Am ales sa raman acasa si sa fiu mama cu norma intreaga, pentru ca asa am decis cu sotul meu. Ce se intampla cu societatea care nu pretuieste intotdeauna timpul si dedicarea noastra?

Am intalnit oameni care mi-au expus lista cu sarcinile si obligatiile pe care le au, spunandu-mi ca nu le inteleg oboseala, pentru ca am stat "acasa". Dar gandul ca am fost 24 de ore cu copiii mei, ma face sa nu iau in considerare aceste afirmatii.

Dreptul mamei

Parasesti casa la 8 dimineata, te intorci la 5 dupa-amiaza. Inteleg cat de ocupata poate fi ziua ta si cat de mult iti lipseste micutul tau. Da, e greu sa nu-l vezi toata ziua. Dar faci tot ce-i mai bun pentru el. Sunt sigura de asta.

De asemenea, uneori ma simt de parca innebunesc, cand trebuie sa jonglez ca sa scriu trei randuri fara intrerupere. Si apoi, las totul la jumatate pentru a curata covorul pe care s-a varsat lapte sau pentru a vedea ce se intampla, deoarece tacerea micutilor este inspaimantatoare.

Toti avem dreptul sa ne plangem de cat de obositi suntem, de munca pe care am facut-o intr-o zi si de cat de urgent avem nevoie de pat. Sa ramai acasa cu copiii ar trebui sa fie ceva usor, dar daca esti mama cu norma intreaga, vei sti cat efort trebuie depus pentru a organiza o casa.

Sunt fericita, desi uneori trebuie sa ma eliberez

O femeie sau un barbat care se intorc de la munca epuizati sunt intotdeauna compatimiti, de aceea vreau sa tip, sa plang sau sa cad in fotoliu. Uneori te simti frustrat, pentru ca munca ta tacuta nu este apreciata asa cum ti-ar placea.

Daca m-ar intreba cineva daca vreau sa merg la serviciu, as spune ca nu. Ei bine, in ciuda stresului mental si fizic care implica 24 de ore de supraveghere a doi copii, trebuie sa recunosc ca acesti ani au fost cei mai buni din viata mea si niciun loc de munca nu imi va da aceasta satisfactie.

De aceea, cand soseste sotul meu ii spun ca am avut o zi proasta, doar ca sa-i vad fata, stiu la ce sa ma astept. Si din moment ce intelege nevoia mea de a ma elibera, ma incurajeaza sa vorbesc. Si apoi are grija de copii, ca sa pot face un dus revigorant.

Importanta de a face ceea ce simti

Timp de milenii, bartbatul era cel care aducea banii, iar femeia era cea care isi asuma rolul de sef in casa. Bunica mea mi-a spus intotdeauna ca dupa casatorie nu a lucrat niciodata, dar am vazut cum organiza perfect casa. Bunicul meu aducea banii si ea stia perfect cum sa-i organizeze.

In societatea de astazi acest model nu mai functioneaza in intregime. Din ce in ce mai multe femei se simt puternice cand merg la serviciu si lucreaza cot la cot cu barbatii. Cu toate acestea, exista ceva cu care vom continua sa ne luptam de-a lungul secolelor, si aceea este vina.

Daca ramai acasa, te copleseste vina ca nu ai o cariera si nu esti o femeie intreprinzatoare si de succes. Daca mergi la lucru, te simt vinovata ca iti parasesti copiii, pe care ii creste bunica sau bona. Cheia este sa faci ceea ce simti si ce iti spune inima.

Inchide ochii si asculta-te

Am studiat jurnalismul si am avut propriul program de televiziune. Am trait timp de trei ani in strainatate, iar viitorul meu era promitator. Dar am decis sa-mi indeplinesc cel mai mare vis pe care l-am avut in viata mea. Acela de a fi mama.

As fi putut continua cu toate astea, dar am vrut sa fiu mama si am lasat vina deoparte pentru o clipa. Acum, ca micutii mei sunt mai mari, ma intorc la cariera mea, putin cate putin, cu convingerea ca am luat cea mai buna decizie.

Influenta mamelor

In ultimii ani s-a discutat multe despre modul in care un copil influenteaza decizia mamei de a sta acasa sau de a merge la job. Este adevarat ca nu este nimic mai frumos decat sa fii acasa cu mama, dar exista studii care arata ca mamele care lucreaza au o influenta pozitiva asupra vietii copiilor.

Desi multi cred ca mersul la serviciu dauneaza micutilor, cercetarea arata ca femeile care au avut mame care au lucrat, au sanse mai mari de a avea cariere de succes, decat cele cu mame casnice. Si au locuri de munca mai bune si salarii mai mari.

Vazand ca mama ta este o femeie de afaceri de succes sau independenta, copilul va avea un exemplu minunat de urmat. Indiferent de situatie, daca lucrezi sau stai acasa, trebuie sa crezi ca faci ce este cel mai bine pentru copilul tau.

Evita comparatiile

Nu esti mai putin mama daca ai ales sa stai acasa cu copilul. Cu totii avem dreptul sa ne plangem de o situatie, de seful nostru sau de jucariile imprastiate prin toata casa.

Indiferent daca esti o mama care sta acasa sau una care lucreaza, esti cea mai buna mama pentru copilul tau. Toate mamele au acelasi scop: ca micutii lor sa creasca sanatosi si fericiti. Daca esti una dintre acelea care merg la munca deoarece economia familiei o cere sau pentru ca esti singura, iar copiii nu au pe nimeni decat pe tine, felicitari. Faci tot ce este mai bun pentru a-ti vedea micutii fericiti. Si asta este extrem de valoros.

Femeile sunt puternice si au o mare misiune in viata: aceea de a creste copiii pentru a fi adulti respectuosi si responsabili.

Mamele nu trebuie comparate. Sa se sprijinim reciproc. Sa laude munca celorlalte, sa fie fericite si sa nu se lase influentate de ceea ce spun ceilalti. La urma urmei, munca mamei ca formatoare a bazei acestei societati merita medalia de aur.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Munca mama Mama casnica Mama cariera

Articole recomandate

Citeste si despre