Lucruri pe care le-am invatat de cand sunt mama de baiat

/ / Modificat: 2018-04-27
Lucruri pe care le-am invatat de cand sunt mama de baiat

Acum sapte ani, cand eu si sotul meu am aflat ca vom fi parinti de baietel, am fost in culmea fericirii. Spune-i al saselea simt, spune-i instinct matern mult prea bine dezvoltat, dar cumva pot spune ca eu am stiut inca de cand am aflat ca sunt insarcinata ca bebelusul nostru va fi baietel. Cand s-a nascut, nu ne-am mai incaput in piele de fericire! Doi ani mai tarziu, a venit pe lume cel de-al doilea baietel al nostru. Apoi, dupa alti doi ani, am ramas din nou insarcinata si ce credeti? Da, acum avem trei baieti!

Viata cu trei copii, toti baieti, este a fost si inca este ca un vis - unul galagios, dinamic, comic pe alocuri, plin de satisfactii si mult mai distractiv fata de cum imi imaginasem eu ca va fi. Viata cu trei baieti este, totodata, plina de provocari si momente de cumpana. Si chiar daca nu sunt eu vreo experta (baietii mei au toti sub 8 ani), am decis sa impartasesc cu voi ce am invatat de cand sunt mama de baieti!

1. Lasa-i sa zburde

Conform spuselor autorului Dr.Michael Thompson, baietii de pretutindeni se lupta mai mult, se joaca de-a razboiul si au nevoie de multa miscare. Acest lucru este adevarat, primul meu baiat, inca de cand a inceput sa mearga, daca nu se invartea neincetat in cercuri in jurul nostru, atunci cu siguranta era catarat sau sarea pe cate ceva, fie in casa, fie pe afara. Baietii parca sunt programati intr-un fel pentru activitati fizice, asa ca ce poti face?

Incurajeaza miscarea, lasa-i sa zburde, sa alerge, sa se catere, sa se impinga, dar ai mereu grija sa faca asta in siguranta, pentru a preveni accidente. Expertii spun ca activitatea fizica, joaca alerta, in miscare si chiar o imbranceala sau o lupta cu fratele mai mic, ajuta la dezvoltarea inteligentei, incurajeaza formarea de relatii interumane benefice, produce endorfine si un exces de oxitocina, care este hormonul fericirii si al atasamentului.

2. Renunta la a-i pretinde sa fie "tare"

Sensibilitatea si empatia baietilor atunci cand se consoleaza reciproc cand sunt suparati sau dezamagiti, poate fi surprinzatoare. In ciuda a ceea ce societatea in care traim proiecteaza asupra sentimentelor masculine, baietii sunt la fel de sensibili ca si fetele.

In mod surprinzator, cercetarile arata ca baietii plang mai mult atunci cand sunt suparati si se calmeaza mai greu decat o fac fetele. Tot ei sunt cei mai fragili din punct de vedere medical si emotional, dar si mai mult supusi stresului. Aceleasi cercetari arata, insa, si ca parintii obisnuiesc sa acorde mai multa atentie sentimentelor fetelor decat celor ale baietilor, carora adesea nu le ofera aceasi tip de alinare, pentru ca ei trebuie sa fie "tari", nu este asa? Doar sunt baieti!

Evita sa ii spui baiatului tau lucruri ca "fii tare!", "esti bine,ridica-te!", "nu mai plange!", sau "treci peste!", pentru ca astfel de afirmatii transmit mesajul ca nu le pretuiesti sensibilitatea si emotile.

3. Daca vrei sa ai o discutie serioasa, ia atitudine!

Cu fetele poti avea o discutie serioasa pe canapea, dar de cele mai multe ori, baietii prefera un mediu mai alert pentru a se deschide si a-si exprima sentimentele, frustrarile si trairile, asa ca incearca sa te joci cu ei si vei vedea ca isi vor varsa mai usor naduful in timpul unui joc de carti sau daca esti afara, pe terenul de fotbal, cu ei.

Atunci cand nu sunt in miscare, au impresia ca "ii pui la colt", ca ii confrunti si tind sa se inchida in ei, de aceea daca ai ceva important de comunicat, fa asta in timpul unei plimbari in aer liber, sau atunci cand se joaca si vei vedea ca este mult mai receptiv si dispus sa dialogheze.

4. Uneori singura solutie este o imbratisare

O imbratisare puternica are capacitatea de a schimba o atitudine negativa sau o toana proasta mult mai repede decat orice cuvant. Baietilor le este greu uneori sa isi exprime sentimentele prin cuvinte, asa ca urmareste-i limbajul corpului si cu prima ocazie, ia-l in brate.

Fa asta des si nu tine cont de ce varsta are, fie ca vorbim de un baiat de 3 ani sau de 30 de ani, se pare ca ei au nevoie de atingere de trei ori mai mult decat fetele.

5. Ofera-i spatiu si lasa-l sa greseasca

Sa ii oferi spatiu copilului tau, indiferent daca este fata sau baiat, sa faca greseli si sa invete din ele, reprezinta o lectie primordiala daca vrei sa le dezvolti increderea de sine si in propriile abilitati si puteri.

Indiferent daca este vorba de spatiu fizic, lasa-l sa incerce lucruri noi in felul lui, dar intr-un mediu pe care il poti controla, sau daca vorbim de spatiu atunci cand il lasi sa isi rezolve altercatia cu partenerul de joaca, s-ar putea sa te surprinda capacitatea lui de a isi rezolva problemele, de unul singur.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama de baiat Crestere baietei Viata de mama

Articole recomandate

Citeste si despre