15 replici ale mamelor. Ce inseamna ele de fapt?

/ / Modificat: 2017-09-01
15 replici ale mamelor. Ce inseamna ele de fapt?

Exista un limbaj secret al mamicilor, bogat intr-o multime de coduri si expresii proprii, numai de ele stiute si, de cele mai multe ori, intelese. Sub replicile uzuale ale acestora se ascund o multime de mesaje interesante, pe care am incercat sa le descifram. Afla care sunt adevaratele ganduri din spatele replicilor frecvente ale mamicilor si spune-ne apoi daca te-ai regasit vreodata intr-una dintre aceste situatii!

"Poate" sau "Mai vedem"

Inseamna de cele mai multe ori "NU".

De cate ori nu ai incercat sa scapi de insistentele copilului cu astfel de raspunsuri? Este un mod istet, prin care nici nu ii dau dreptate celui mic, dar nici nu il superi, intrucat nu este un refuz concret. Pare sa fie intotdeauna o cale de mijloc care atrage armonia in casa ta, nu-i asa?

"Sigur", "da", "nu", "asa e"

Raspunsurile monosilabice te-au salvat adesea din discutii care se anuntau a fi interminabile si plictisitoare, nu-i asa? In momentul in care nu "alimentezi" o discutie prin intrebari suplimentare, conversatiile au un mod de a se termina de la sine, in mod natural. Raspunsurile scurte, exclamatorii sunt cel mai iscusit mod de a evada dintr-o discutie nedorita.  

"Aha"

Nu ti s-a intamplat niciodata sa participi la o conversatie, cu alta mamica sau parinte, iar mintea sa-ti zboare in alta parte si sa nu mai fii atenta la ce se discuta? Nu ai dorit sa pari nepoliticoasa si sa dai de inteles interlocutoarei tale ca notele copilului ei sau ultimul desen facut al acestuia sunt ultimele lucruri la care iti sta gandul. Asa ca ai urmarit superficial firul discutiei si, in functie de mimica fetei ei (trista, vesela, socata), ai folosit cateva raspunsuri automate: "oau", "nu mai spune!" sau un simplu "aha", fara a avea habar despre ce a vorbit!

"Wow, desenul este minunat"

De cate ori nu ai privit, cu admiratie si mandrie, dar si cu o mare confuzie, desenele, de multe ori neinteligibile ale copilului tau? Nu ai stiut exact ce era desenat pe foaie si, de teama de a nu boteza un catel, pisica, sau o casa, masina de spalat, preferi sa nu mentionezi niciodata ce a desenat, atunci cand il complimentezi pentru creatia lui.

Nu ai vrea ca cel mic sa izbucneasca un nou razboi mondial in casa ta, doar pentru ca nu ai fost in stare sa intuiesti ce a desenat pe hartie, asa ca alegi calea mai sigura si te limitezi la a spune cat de minunat si grozav este desenul lui.  

"Hai sa ne jucam. Se numeste jocul tacerii"

Cand pur si simplu simti ca nu mai rezisti sa auzi tipetele copilului, dar nu vrei sa il certi ori sa il oblige sa taca, apelezi, asa cum sta bine unei mamici moderne si informate, la cel mai eficient "instrument" pentru a-l determina sa faca liniste: jocul!  

"De unde ai auzit asa ceva?"

Este modul mamicii de a se revolta in fata unor zvonuri si de a transmite ca "nu ma intereseaza sursa acestui zvon; ce incerc sa iti transmit prin reactia mea este ca ceea ce ai auzit este o minciuna si o rautate pe care nu trebuie sa o crezi!".  

"Pentru ca asa spun eu!"

Nu este cea mai indicata si educativa replica pe care o poti oferi copilului tau, dar, atunci cand te esti in dezavantaj intr-o "lupta" verbala cu el si simti ca pierzi foarte mult teren, pare sa fie cea mai simpla si la indemana solutie. 

"Mami are nevoie de intimitate in baie!"

"Este singurul loc in care pot sa ma relaxez 10-20 de minute si in care pot sa ma bucur de un pahar de vin, fara ochii iscoditori si curiosi ai copilului". Acesta pare sa fie strigatul de ajutor al unei mamici aflate la capatul puterilor, care gaseste in baie un spatiu intim in care-si poate aduna gandurile, dar si incarca bateriile cu energie .

"Nu mai spune!", "Nu cred!" "Pe bune?"

In traducere libera, aceste reactii verbale inseamna, de fapt, "ce a fost in capul tau" sau "cum poti sa faci asa ceva?", dar spuse intr-un mod mai politicos, pentru a nu jigni sau critica.

"Stai o secunda!", "Doar un minut, te rog"

Este siretlicul cel mai des folosit de mamici pentru a mai castiga ceva timp in fata unei intrebari delicate a copilului sau pentru a se calma in fata unei nazdravanii a acestuia, inainte de a izbucni intr-un acces de furie. Asadar, mai bine isi rezerva cateva secunde pentru a respira adanc sau pentru a cauta un raspuns adecvat la intrebarea celui mic.

"Intreaba-l pe tati"

Este cea mai simpla cale de scapare atunci cand te saturi sa fii mereu parintele cel rau, caruia copilul ii poarta mereu pica, asa ca mai pasezi acest rol si taticului. Iar mamicile stiu exact cand sa foloseasca aceasta replica: in momentele in care trebuie sa refuze copilul ori sa-i dea vreo veste proasta.

"Imi place cum te-ai imbracat"

Cu alte cuvinte "Mi se pare invechit modul in care te-ai imbracat, dar codul bunelor maniere spune ca trebuie sa fiu politicoasa si sa nu critic oamenii pe care abia ii cunosc. In plus, esti mama celui mai bun prieten al copilului meu. Nu as vrea sa ma urasti!"

"Crezi ca este cea mai buna idee?"

"De fapt, este cea mai stupida idee pe care am auzit-o vreodata, dar nu vreau sa te jignesc. Poate reusesti sa intelegi mesajul din intrebarea mea retorica!", pare sa gandeasca o mamica stupefiata de ceea ce aude de la un interlocutor.

"Daca te simti rau, iti fac o injectie"

De cate ori nu-ti auzi copilul spunand ca nu vrea la gradi sau la scoala, pentru ca se simte rau, are febra sau il doare burtica? Nu trebuie decat sa-i spui ca daca se simte rau, ii vei face o injectie, ca micutul va sari rapid din pat si va prefera sa mearga la scoala, decat sa vada acul in fata ochilor.

"Cainele te iubeste pe tine cel mai mult!"

Si continuarea ar fi "de aceea, tu trebuie sa il scoti mereu afara, sa ii dai sa manance, sa il speli etc.", nu-i asa? Este o metoda prin care mamicile isi mai iau o responsabilitate de pe umerii si-asa incarcati de griji si probleme.

Mai cunosti si alte replici cu subinteles folosite adesea de mamici? Tu in care dintre situatiile de mai sus te regasesti frecvent? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Replici mame

Articole recomandate

Citeste si despre