Trucuri pentru a adormi mai repede, pe care mamele epuizate le pot incerca oricand

/ / Modificat: 2022-03-02
Trucuri pentru a adormi mai repede, pe care mamele epuizate le pot incerca oricand

Ti s-a intamplat vreodata sa fii atat de obosita incat abia astepti sa ajungi in pat, dar cand in sfarsit esti acolo, sa nu poti sa adormi? Acest lucru se intampla frecvent atunci cand se acumuleaza oboseala, iar mamele se confrunta adesea cu acest fenomen. Iar gandul ca nu poti sa adormi nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Vestea buna este ca exista tehnici si trucuri pentru a adormi in cateva minute, iar un expert in somn a impartasit cateva dintre ele.

Rosie Osmun de la eachnight.com a explicat ca simpla ajustare a programului de somn ne poate ajuta sa adormim mai repede si sa nu stam cu ochii pe tavan sau, mai rau, pe ceas, din 2 in 2 minute, gandindu-ne cat de tarziu este. Acesta este, asadar, primul obicei de care trebuie sa scapi: uitatul la ceas. Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa stai cu ochii la ceas si sa te gandesti cat de putin timp de odihna ti-a mai ramas pana dimineata. Ce poti face in schimb?

Tehnica prin care poti adormi in cateva minute

O tehnica simpla, numita relaxarea musculara progresiva (PMR) poate ajuta corpul sa se relaxeze inainte de culcare, spune Rosie. „Scopul este sa eliminati orice tensiune, concentrandu-va sa va tensionati muchii pentru scurt timp, pentru ca apoi sa-i relaxati”, explica Rosie. Iata in ce consta tehnica:

  • Inchide ochii si respira incet.
  • Incordeaza toti muschii fetei timp de aproximatix 10 secunde, apoi respira profund si relaxeaza musculatura.
  • Continua cu muschii, gatului, ai trunchiului, ai membrelor, pana cand ajungi la gambe.

Aceasta tehnica este menita sa aduca o stare de relaxare generala, dupa ce dispare tensiunea musculara si va poate ajuta sa adormiti repede.

Alte trucuri pentru a reusi sa adormi rapid

Incearca sa respecti un program de somn, sa te duci la culcare in fiecare seara cam la aceeasi ora. Calculeaza ca, pana la trezire, sa ai 8 ore de somn.

Stai departe de ecrane in dormitor. Desi ai fi tentata sa crezi ca daca te mai uiti putin pe telefon sau la televizor somnul vine mai repede, in realitate nu este deloc asa. „Lumina albastra de la televizoare, laptopuri sau telefoane ne poate ingreuna somnul”, explica Rosie.

Stabileste o rutina de somn. Inainte de culcare poti citi cateva pagini, poti bea un ceai cald, poti aplica uleiuri sau creme cu efect relaxant.

Temperatura din camera este extrem de importanta. Unii oameni nu pot adormi daca este prea cald, de exemplu. Temperatura ideala din dormitor, potrivit expertilor in somnologie, nu ar trebui sa depaseasca 20-21 de grade Celsius.

Umezeala trebuie sa fie intre 30% si 60%. Un aer prea uscat sau, dimpotriva, prea umed, poate crea disconfort la respiratie si, in consecinta, puteti adormi mai greu.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre