Sase motive pentru care iti intarzie menstruatia

/ / Modificat: 2018-04-23
Sase motive pentru care iti intarzie menstruatia

Daca nu planuiesti sa devii mamica in curand, atunci o menstruatie care se lasa asteptata poate fi o experienta terifianta pentru tine, ca femeie.

Cauze care pot face menstruatia sa intarzie

Este util sa stii ca exista mai multe motive pentru care iti poate intazia menstruatia si ca nu intotdeauna trebuie sa te gandesti imediat la o sarcina nedorita, atunci cand acest lucru se intampla.

1. Ciclul tau ar putea sa fie neregulat, de la luna la luna

Daca luna trecuta ciclul tau a fost de 24 de zile, luna aceasta ar putea fi de 32 de zile. Atunci cand inca nu ti-a venit menstruatia, un motiv ar putea fi acela ca organismul tau nu si-a finalizat inca ciclul.

2. Stresul este cauza pentru care ai ovulat mai tarziu decat de obicei

Stresul poate sa iti idea hormonii peste cap, sa iti schimbe rutina zilnica si poate chiar afecta hipotalamusul, partea din creier responsabila de reglarea ciclului tau menstrual. Scopul pentru care corpul elibereaza ovulul din ovar este pentru a ramane insarcinata, iar daca esti suparata, stresata sau ingrijorata la un anumit moment dat de ceva anume, corpul tau va stii si va astepta pana cand va simti ca esti pregatita din punct de vedere emotional.

Acest lucru inseamna ca ai putea ovula la o saptamana sau chiar mai tarziu, decat de obicei, sau ca s-ar putea sa nu ai menstruatie deloc in luna respectiva.

3. Esti bolnava sau ranita

Daca corpul tau nu este sanatos, atunci nu esti pregatita pentru o sarcina si corpul tau va ovula doar atunci cand va simti ca esti din nou suficient de sanatoasa. Acest lucru ar putea sa iti intarzie sau sa iti opreasca de tot menstruatia.

4. Nu mananci suficient sau faci prea mult efort fizic

Daca nu te alimentezi suficient, sau daca faci prea multe exercitii fizice, sanatatea ta va fi afectata. Daca corpul tau lucreaza din greu pentru a te mentine sanatoasa, atunci este imposibil sa ramai insarcinata. Menstruatia iti va intarzia sau se va opri cu totul pana cand corpul tau va simti ca esti sanatoasa din nou.

5. Iei medicamente noi

Anumite medicamente sau schimbarea medicamentatiei pe care deja o iei pot afecta ciclul tau, asa ca este indicat sa te adresezi medicului atunci cand acest lucru se intampla.

6. Bolile cronice

Bolile cronice, asa cum sunt diabetul sau boala celiaca, iti pot afecta menstruatia; modificarile glicemiei au legatura cu schimbarile hormonale, asa ca, desi nu se intampla des, diabetul poate fi cauza unui ciclu neregulat.

In aceeasi masura, boala celiaca cauzeaza o inflamatie care dauneaza intestinului si care iti poate impiedica corpul sa absoarba nutrienti esentiali, ceea ce poate conduce la intarzierea menstruatiei sau chiar la lipsa acesteia.

Cand este cazul sa apelezi la sfatul medicului

Daca menstruatia ta este de obicei regulata si ti se intampla sa intarzie foarte mult la un moment dat, faptul ca stai sa iti faci griji si sa dezbati daca astazi vei menstrua sau nu nu te va ajuta prea mult, asa ca cel mai bine ar fi sa faci un test de sarcina; indiferent de rezultatul acestuia, vei putea decide astfel urmatorul pas.

Atunci cand menstruatia iti intarzie pentru o perioada mai lunga de timp, aparent fara cauza, iar tu ai siguranta ca nu esti insarcinata, cel mai bine este sa te adresezi unui medic, pentru a identifica cauza si a beneficia de atentie medicala, in cazul in care aceasta este necesara.

Articole recomandate

Citeste si despre