Premiera in Romania: o noua metoda de tratament a firbroadenomului mamar

/ / Modificat: 2013-03-04
Premiera in Romania: o noua metoda de tratament a firbroadenomului mamar

Una din trei femei se confrunta de-a lungul vietii cu aparitia fibroadenomului mamar* si este supusa unei biopsii. Suferinta fizica si psihica provocata de aceasta afectiune poate fi stopata odata cu introducerea, pentru prima data in Romania, a unei noi metode de tratament: crioablatia. Metoda revolutionara presupune inghetarea  nodulilor fara a  fi nevoie de anestezie generala sau operatie. Tratamentul este disponibil incepand din acest an numai la BreastCareClinic, unde medici romani de renume pot diagnostica si recomanda aceasta procedura.

Crioablatia este o tehnica de inghetare-dezghetare, desfasurata in mai multe etape, denumite "cicluri de inghetare". Procedura este ghidata cu ultrasunete si consta in plasarea unei criosonde in centrul leziunii, care prin temperaturi extrem de scazute determina inghetarea intracelulara si apoi autodistrugerea celulelor. Procedura nu este dureroasa si dureaza aproximativ 10-15 minute, timp in care pacienta este supusa unei anestezii locale.

Dimensiunea inciziei este de aproximativ 3 mm, in majoritatea cazurilor. Doctorii care au monitorizat si evaluat efectele procedurii de crioablate au concluzionat ca dupa un an de la interventia medicala nu se mai observa nicio cicatrice. Avantajul in acest caz este ca pacientele nu isi intrerup activitatea zilnica, iar forma sanului nu este afectata in nici un fel.  Procedura a fost descoperita de medicii americani si este cunoscuta sub denumirea de "ice cure".  Aceasta a fost aprobata de FDA (FOOD AND DRUG ADMINISTRATION ) si ASBS (ASOCIATIA AMERICANA DE CHIRURGIA SANULUI) si este implementata in tari precum Israel, Japonia, SUA, fiind o premiera in Europa.

"Procedura este minim invaziva, se desfasoara in cabinet si nu in sala de operatie. Necesita o minima anestezie locala pentru efectuarea inciziei milimetrice prin care se insereaza  criosonda. Cicatricea este cvasi inexistenta,  iar defectele estetice posterapeutice sunt excluse intrucat tesutul supus efectului criogenic este resorbit natural, in timp, de catre organism. Impactul procedurii asupra pacientei este similar cu cel al unei biopsii efectuate prin punctie", spune  Rares Sculeanu – Medic Coordonator BreastCareClinic Brasov.

*Fibroadenomul mamar este o leziune benigna care afecteaza femeile aflate in perioada reproductiva a vietii, dar nu numai. In pofida caracterului benign, fibroadenoamul mamar poate cauza diformitate fizica din cauza dimensiunilor mari si poate produce persoanelor afectate disconfort sau suferinta psihica. Dat fiind ca exista potentialul malign (cancer) al fibroadenoamului mamar, nu este necesar tratamentul pe baza oncologica, dar este obligatorie tinerea sub observatie medicala prin controale regulate.

Breast Care Clinic, www.breastcareclinic.ro, este specializata in investigarea si tratarea fibroadenomului mamar, beneficiind de tehnologia medicala de ultima generatie si medici specializati in clinici internationale. Clinica Breast Care Clinic face parte din multinationala olandeza On Clinic Advanced Medical Institute care are o experienta de 26 de ani in lume (peste 100 de filiale in intreaga lume) si peste 15 ani in Romania (14 filiale in cele mai mari orase din tara). Aparatul cu ajutorul caruia se realizeaza procedura, Ice Sense 3, este disponibil in clinicile din Brasov si Constanta.

In data de 8 martie persoanele intersate pot beneficia de evaluari gratuite care includ diagnosticare si ecografie, programandu-se la numarul de telefon 021.30.17.696.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre