Negii genitali, semn al riscului de cancer uterin

/ / Modificat: 2005-10-07
Negii genitali, semn al riscului de cancer uterin





 

Aparitia negilor genitali, numiti si condiloame sau vegetatii veneriene, e o urmare a prezentei in organism a unor papilomavirusuri, care pot cauza si cancer de col uterin.

Exista parteneri care au virusul, dar la care acesta nu se manifesta.

Negii genitali sunt proeminente moi, nedureroase, de culoarea pielii, de obicei au dimensiuni mici si apar pe organele sexuale sau in jurul lor, izolat ori uniti in formatiuni. Nu dau mancarimi, decat daca fac complicatii. Ei pot aparea la o saptamana sau chiar cateva luni de la contactul infectant si sunt descoperiti accidental.

Se transmit doar pe cale sexuala

Vegetatiile veneriene sunt transmise doar pe cale sexuala, nu prin intermediul vaselor de toaleta sau altfel, spune dr. Anca Teodor, dermato-venerolog la Spitalul clinic Colentina din Bucuresti.

Manifestarile si localizarea negilor genitali variaza in functie de sex. La barbati, acesti negi nu pun probleme speciale. La femei, cand papilomavirusul este localizat la nivelul colului uterin, exista riscul de aparitie a cancerului.

Papilomavirusul poate fi depistat cu un test special, iar testul Papanicolau si colposcopia depisteaza precoce cancerul.

La gravide, acesti negi cresc mai repede

La femeile insarcinate, vegetatiile veneriene evolueaza mai repede din cauza efortului imunitar pe care il face organismul in timpul sarcinii, iar tratamentul trebuie adaptat la situatie, explica dr. Iuliana Ceausu, ginecolg la Spitalul Cantacuzino din Capitala.

Este importanta tratarea tuturor partenerilor, altfel se produce reinfectarea. Daca imunitatea organismului nu e foarte buna, negii se pot vindeca, dar virusul poate ramane.

Progresia leziunilor determinate de papilomavirusuri spre cancer se produce in timp, ne spune dr. Ceausu. Sunt mai multe metode de distrugere a verucilor: cu substante chimice (contraindicata la gravide), fizice - prin aplicarea de azot lichid -, prin electrocauterizare sau prin terapie de crestere a imunitatii.

Prezenta acestei afectiuni constituie un factor favorizant pentru alte boli cu transmitere sexuala, printre care si sifilisul, explica dr. Teodor.

Sursa: Evenimentul Zilei


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre