Interviu: Ce trebuie sa stii despre fibromul uterin

/ / Modificat: 2013-12-19
Interviu: Ce trebuie sa stii despre fibromul uterin

Dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar obstetrica-ginecologie si doctor in stiinte medicale ne-a acordat cateva raspunsuri despre ceea ce inseamna fibromul uterin si implicatiile acestui diagnostic asupra vietii unei femei. De asemenea, realizatoarea si moderatoarea TV Mihaela Tatu ne-a impartasit din experienta ei de pacienta cu fibrom uterin.

Copilul.ro: Stim ca este recomandat ca orice femeie sa mearga la un consult ginecologic cel putin o data pe an. Totusi, in intervalul dintre consultatii, care sunt simptomele care pot anunta fibromul si ar trebui sa trimita o femeie la medic?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Cel mai frecvent simptom care poate anunta un fibrom este sangerarea abundenta la menstruatie sau sangerarea intre menstruatii; ea reprezinta o urgenta ginecologica si pacienta trebuie sa se programeze imediat la consultatie si ecografie transvaginala.

Copilul.ro: Mihaela, tu cum ai depistat fibromul?

Mihaela Tatu: Am descoperit ca am fibrom uterin la un control ginecologic de rutina. Obisnuiesc sa ma duc o data sau de 2 ori pe an pentru a fi sigura ca sunt in regula. Inainte de a afla ca am un uter fibromatos, am avut cateva simptome care m-au pus pe ganduri: dureri pelvine, marire a abdomenului, senzatie de oboseala. Iar in urma consultatiei a reiesit ca am un fibrom cat o sarcina de 6 luni.

Copilul.ro: Cum este influentata fertilitatea de prezenta unui fibrom?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Fibromul, in functie de dimensiuni si localizare, poate fi o cauza de infertilitate. Insa, un tratament adaptat particularitatilor pacientei are sanse foarte mari de a usura obtinerea unei sarcini. In unele cazuri, prezenta unui fibrom poate conduce la avort, nastere prematura, complicatii ale sarcinii si ale nasterii. Doar o monitorizare ginecologica atenta, insotita de un tratament adecvat poate evita toate aceste complicatii.

Copilul.ro: Care sunt variantele de tratament in caz de fibrom?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Din fericire, exista metode terapeutice atat conservatoare, chirurgicale, precum histerectomie (scoaterea intregului uter) si miomectomie (scoaterea fibroamelor), cat si medicamentoase. Alegerea metodei de tratament apartine medicului ginecolog, numai dupa ce a investigat corect si complet fibromul (consultatie, test Papanicolau, ecografie transvaginala, histeroscopie etc.).

Copilul.ro: Cum pot influenta acestea viata femeii (sexuala, profesionala)?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Fibromul degradeaza calitatea vietii prin sangerari, dureri pelvine, dureri la contact sexual, dureri menstruale, infertilitate etc. Prin astfel de simptome, fibroamele pot afecta viata femeii la toate nivelele sale: personal, profesional, sexual, social etc. Insa, acest lucru depinde de simptom, de severitatea sa, de marimea fibromului, precum si de localizarea acestuia.

Copilul.ro: La cat timp dupa intreruperea tratamentului medicamentos pentru fibrom poate o femeie sa conceapa un copil?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Tratamentul medicamentos are multiple avantaje, iar obtinerea unei sarcini la scurt timp, chiar si dupa o luna, este unul dintre ele.  In plus, un astfel de tratament nu prezinta efecte secundare grave, precum dereglari hormonale sau de orice alt tip.

Copilul.ro: Ce se intampla cand o femeie afla ca este insarcinata si tot atunci este anuntata si ca are fibrom uterin?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Monitorizarea si sfaturile medicului ginecolog sunt esentiale intr-un asemenea caz. El o va ajuta pe viitoarea mamica sa contracareze riscurile cauzate de fibrom, printr-o monitorizare atenta. De preferat este ca mamica sa se prezinte la medicul ginecolog inainte de conceperea copilului, intrucat i se poate administra un tratament care sa o ajute sa aiba o sarcina sanatoasa. Astfel, cu suportul ginecologului, sarcina pote fi dusa la bun sfarsit.

Copilul.ro: Cand este considerat un fibrom uterin mare?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Nu conteaza atat de mult marimea, cat localizarea fibromului. De exemplu, un fibrom localizat in interiorul cavitatii uterine "este mare chiar cand este mic", deoarece este responsabil de sangerari si complicatii chiar la dimensiuni mici.

Copilul.ro: Mihaela, s-a schimbat viata ta de cand ai aflat ca ai fibrom? Daca da, cum? Iar daca nu, cum ai facut sa iti pastrezi acelasi ritm?

mihaela-tatu

Mihaela Tatu: Trebuie sa marturisesc ca aceasta afectiune m-a facut sa realizez unele lucruri legate de viata si de propria-mi persoana si, de asemenea, sa fac lucruri pe care nu le mai facusem de ceva vreme. Unul dintre ele a fost sa ma relaxez. Faptul ca in 8 luni mi s-a dezvoltat un fibrom de o dimensiune atat de mare m-a facut sa ma gandesc ca ceva sigur este gresit in modul meu de viata. Si atunci am vrut sa petrec mai mult timp cu mine insami... sa imi dau seama ce greseli am facut si, in cele din urma, sa ajung sa fiu impacata cu mine insami.

Nu mi-a fost usor, dar mi-a fost cu adevarat benefic. Asadar, am luat o pauza si mi-am pus ordine in idei, ganduri si in viata. De mare ajutor mi-a fost calatoria spirituala pe care m-am decis s-o fac: El Camino de Santiago de Compostela, unde pot spune ca m-am regasit. Daca ar fi sa ma gandesc la viata mea de dinainte de diagnosticarea cu fibrom si la viata mea de acum, diferentele sunt considerabile. Daca inainte scopul meu era sa muncesc, pentru ca asta faceam in cea mai mare parte a timpului, acum scopul meu este sa ma relaxez si sa ma bucur de viata. Cu totii, si mai ales cu toate, ar trebui sa facem asta.

Viata este atat de scurta si de frumoasa incat nu iti poti permite sa pierzi secvente semnificative din ea incercand sa repari ceea ce ai fi putut evita respectandu-te, in primul rand. Mie imi place ca, din orice greutate sau suferinta, sa construiesc un lucru pozitiv. Si asta am reusit sa fac in urma diagnosticarii cu fibrom.

Copilul.ro: In final, o incurajare pentru femei, in general, si pentru cele cu fibrom, in special?

Dr. Zorela Adriana Sgarbura: Orice diagnostic, cu cat este mai precoce, cu atat poate beneficia de metode terapeutice mai eficiente si conservatoare. Este important sa va prezentati la medicul dvs. ginecolog cat mai devreme pentru a beneficia de un tratament medicamentos si poate de evitarea unei interventii chirurgicale. Indiferent daca se impune o interventie chirurgicala sau nu, ar trebui sa va acordati mai mult timp voua inseva si sa fiti mai atente cu intregul stil de viata! Iar lucrul acesta este valabil pentru orice femeie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acetat ulipistral fibrom uterin

Articole recomandate

Citeste si despre