9 semne ca ai putea avea intoleranta la gluten

/ / Modificat: 2018-07-30
9 semne ca ai putea avea intoleranta la gluten

Pentru unii, glutenul poate fi o povara si desi face parte din componenta unora dintre cele mai delicioase feluri de mancare (paste) si deserturi (torturi), glutenul poate sa te faca sa te simti rau. Dar ce este acest gluten?

O proteina din cereale (grau, secara, hamei) care poate fi greu digerabila pentru cei cu intoleranta si in special pentru cei ce sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna care se manifesta prin deteriorarea ireversibila a intestinului mic atunci cand pacientul consuma gluten. Boala afecteaza 1 persoana din 100.

In ceea ce ii priveste pe cei care au intoleranta la gluten, studiile spun ca acestia sunt intre 0.5 si 13 procente din populatie, ei au aceleasi simptome ca si pacientii care sufera de boala celiaca atunci cand consuma gluten, insa nu manifesta aceleasi modificari fizice, cum sunt problemele intestinului mic si malnutritia.

Intoleranta la gluten: 9 semne si simptome

Pentru ca intoleranta la gluten este mai dificil de diagnosticat si se face prin excluderea diagnosticului bolii celiace, iata cateva semne majore care ar putea sa iti indice faptul ca ai intoleranta la gluten:

1. Nu poti manca paste fara sa iti fie rau si sa ai crampe

Sau paine. Sau briose. Daca iti este rau, ai dureri stomacale si crampe de fiecare data cand mananci astfel de produse, atunci este posibil sa suferi de intoleranta la gluten, pentru ca acesta este unul din cele mai des intalnite simptome.

2. Simti balonare foarte des

Balonarea poate fi cauzata de mai multi factori, incepand cu hormonii si sfarsind cu consumul de fasole. Dar daca tu nu digeri glutenul stomacul tau se va simti mai balonat si mai sensibil, mai ales dupa o masa bogata in alimente ce contin gluten.

3. Pielea ta este deshidratata si se descuameaza

Desi nu exista studii care sa sustina aparitia acestui semn in cazul celor intoleranti la gluten, multe persoane cu sensibilitate la proteina au semnalat afectiuni ale pielii, incluzand o uscare exagerata a acesteia, iritatii, acnee si eczeme.

4. Scazi in greutate fara sa vrei

Pierderea involuntara a greutatii este unul dintre principalele simptome ale bolii celiace si aceasta deoarece intestinele pacientului sunt deteriorate si nu absorb in mod corect mancarea pe care o consuma, sustin specialistii. Desi intoleranta la gluten nu deterioreaza intestinele, o persoana afectata de intoleranta va manca mai putin pentru ca va asocia multe alimente cu durerea pe care acestea o provoaca.

5. Nu te poti concentra

Sensibilitatea la gluten poate fi uneori exclusiv o afectiune neurologica. Cei ce sufera de deficit de atentie au adesea si intoleranta la gluten, care poate cauza scaderea puterii de concentrare a pacientului.

6. Te simti depresiv

Schimbari bruste de atitudine, sentimente de depresie si anxietate imediat dupa ce ai consumat alimente cu gluten sunt simptome ale intolerantei la aceasta proteina. Un studiu efectuat in 2014 a relevat ca subiectii participanti, intoleranti la gluten au semnalat o crestere a starilor depresive dupa ce au consumat trei zile consecutive alimente ce contineau proteina.

7. Probleme cu defecatia

Daca suferi de constipatie si diaree foarte des, acest aspect ar putea fi un alt semn care sa indice o intoleranta la gluten. De fiecare data cand observi modificari in procesul de defecatie, care dureaza mai mult de o saptamana, este indicat sa consulti un medic.

8. Uiti des

Unul dintre simptomele neurologice principale ale pacientilor cu sensibilitate la gluten este cel de "ceata pe creier" sau sentimentul ca uita tot timpul cate ceva.

9. Esti atat de obosita incat ai nevoie de un pui de somn imediat ce te-ai trezit

Medicii spun ca dieta ta este unul dintre factorii care influenteaza nivelul tau de energie. Stii deja ca de exemplu, daca mananci alimente nesanatoase te simti obosit, in timp ce legumele si fructele proaspete te revigoreaza pentru intreaga zi. Multe persoane sustin ca dupa ce au renuntat la a mai consuma produse ce contin gluten, nivelul lor de energie a crescut semnificativ.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoleranta la gluten Alimente fara gluten

Articole recomandate

Citeste si despre