Canale galactofore blocate

/ / Modificat: 2012-08-13
Canale galactofore blocate

Infundarea canalelor galactofore este o problema care apare adesea atunci cand alaptezi. In cazul in care sanii produc mai mult lapte decat reuseste sa suga bebe la o masa, acesta patrunde in tesutul canalelor, il inflameaza si produce un blocaj. Apar durerile, inflamatia si nodulii, care reprezinta faza incipienta pentru mastita, o infectie care poate fi urmata de complicatii serioase.

Descopera cele mai bune metode de prevenire a infundarii canalelor galactofore, dar si masurile pe care sa le iei atunci cand te pricopsesti cu aceasta problema.

Ce este un canal blocat?

Exista doua tipuri de canale blocate. Daca gasesti un nodul dureros in sanul tau, adesea cu o pata rosie inflamata pe piele in aproprierea nodulului, acesta se numeste un "un canal de lapte blocat".

De fapt, canalul nu este blocat in adevaratul sens al cuvantului, dar tesutul care inconjoara canalul de lapte se inflameaza, presand canalul. Canalele blocate sunt de fapt faza incipienta a mastitei. Canalele intr-adevar blocate sunt mult mai rare si tind sa apara la cateva luni sau saptamani dupa ce incepi sa alaptezi.

Unele femei observa o pata mica, alba pe varful sfarcului care este semn ca un canal s-a blocat si celule de piele au crescut peste el. Canalele care intr-adevar se blocheaza se trateaza usor si cel mai bine este sa ceri sfatul medicului cand observi sau banuiesti ca ai o astfel de problema.

Care sunt cauzele infundarii sau blocarii canalelor galactofore?

Atunci cand sanii tai nu sunt goliti in mod constant in timpul alaptarilor bebelusului, exista riscul sa apara blocarea canalelor sanilor . Se poate ajunge in aceasta situatie in cazul in care:

  • bebelusul nu suge suficient lapte in timpul mesei, din cauza unei pozitii nepotrivite la san;
  • intarci prematur bebelusul, iar laptele nu mai este golit din sani;
  • dormi pe burta frecvent, obicei care favorizarea curgerea laptelui prin canale, din cauza gravitatiei, si la stagnarea laptelui in canale, favorizand aparitia cheagurilor sau "dopurilor" care determina infundarea;
  • folosesti un sutien pentru alaptat prea mic - exercita presiune pe san si determina comprimarea si infundarea canalelor prin care curge laptele;
  • suferi de anumite afectiuni (de exemplu, esti gripata sau racita, ori suferi de alta boala, care te impiedica sa iti alaptezi corespunzator copilul si nu folosesti pompa de muls pentru a goli sanii);
  • esti stresata - stresul favorizeaza aparitia blocarii canalelor galactofore.

Care sunt simptomele canalelor galactofore infundate?

Infundarea ductelor apare de obicei la un singur san si se manifesta prin portiuni dureroase si inflamate ale sanului, cu prezenta unor formatiuni nodulare mici.

Acesti noduli mici, durerosi, sensibili, cauzati de inflamarea canalelor si presiunea exercitata de lapte asupra tesuturilor, se pot resimti la palpare, iar pielea din jur poate deveni rosiatica.

Inflamarea poate conduce la declansarea mastitei, o infectie care este insotita si de alte simptome precum febra, durere locala, dar si stare de oboseala, greata sau ameteli.

Ce trebuie sa faci daca ai canalele galactofore infundate?

In cazul in care constati ca ai canalele galactofore infundate, este recomandat sa iei masuri rapide pentru a le desfunda. In caz contrar, risti ca simpla blocare a acestora sa evolueze spre mastita, o infectie neplacuta si periculoasa, care necesita tratament si ingrijiri medicale speciale.

In primul rand, trebuie sa continui sa alaptezi, chiar daca poate fi inconfortabil si dureros. Alaptarea constanta ajuta la golirea sanilor si la prevenirea inflamarii si blocarii canalelor.

Asigura-te ca pui corect bebelusul la san si ca prinde sfarcul corespunzator cu gurita. Micutul trebuie sa cuprinda cu buzele intreg mamelonul, nu doar sfarcul, cu tot cu alveolele mamare. De asemenea, gaseste o pozitie potrivita pentru bebe in timpul alaptatului. In situatia in care aceste conditii nu sunt respectate, micutul va suge mai putin lapte. Va fi favorizata acumularea de lapte in sani si aparitia cheagurilor care blocheaza canalele.

Un alt sfat important pentru prevenirea infundarii canalelor este sa variezi intotdeauna pozitiile bebelusului in timpul unei singure mese. Fiecare pozitie de alaptat activeaza o anumita parte a canalelor galactofore, insa este indicat ca toate orificiile sa fie folosite si stimulate intr-o singura sedinta de alaptare. In acest fel, toate canalele sunt golite si nu mai exista riscul infundarii lor.

Atunci cand incepi sa alaptezi bebelusul, pune-l prima oara la sanul care are canalele blocate. La inceputul mesei, copilul suge mai puternic din san si exista sansa sa traga si "dopul" care blocheaza canalul.

In cazul in care bebelusul nu reuseste sa goleasca sanii la o singura masa, este recomandat sa te folosesti de pompa sau chiar de maini pentru a scoate laptele ramas. Este important sa nu permiti acumularea unei cantitati prea mari de lapte in sani, care ar putea pune presiune pe canale, determinand infundarea lor.

Masajul constant si ferm al sanului afectat, in special in zona unde este localizat nodulul care blocheaza circulatia laptelui, poate contribui la eliberarea canalelor. Specialistii recomanda inceperea masajului dinspre exteriorul sanului spre interior, pana la sfarcuri, pentru a favoriza deplasarea cheagului spre deschiderea canalelor (ductulii lactiferi). Exista astfel sansa ca la urmatoarele mese, micutul sa "traga" si in timpul suptului.

Compresele cu apa calda sau baile caldute pot fi de mare ajutor in reducerea inflamatiei, durerilor si umflaturilor locale, dar si in deschiderea si eliberarea canalelor galactofore infundate.

In situatia in care durerile sunt suparatoare, poti incerca sa iei calmante usoare, care se elibereaza fara prescriptie medicala. Insa daca devin intense, sunt insotite de febra, iar starea ta incepe sa se altereze, mergi la medic, deoarece este posibil ca afectiunea sa fi degenerat in mastita si sa ai nevoie de ingrijiri speciale.

Cum este afectat bebelusul de infundarea canalelor galactofore?

Fluxul si cantitatea de lapte sunt mai reduse atunci cand ai canalele galactofore infundate. Exista riscul ca bebelusul sa nu primeasca cantitatea de lapte necesara. Acest efect apare doar in cazuri foarte rare. Mai degraba faptul ca bebe nu reuseste sa traga suficient lapte il face sa devina agitat, iritat si poate chiar sa refuze sanul.

Infundarea canalelor galactofore nu pune in pericol sanatatea si hranirea bebelusului, atat timp cat nu degenereaza in mastita.

Ai avut probleme cu sanii cand ai alaptat bebelusul? Ti s-a intamplat sa ai canalele galactofore infundate? Cum ai procedat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre