Cat costa o bona?

/ / Modificat: 2017-06-21
Cat costa o bona?

Cat costa o bona? Este poate primul lucru la care te gandesti imediat dupa ce te-ai hotarat ca ai avea nevoie de o bona pentru copilul tau. 

In momentul de fata, salariul unei bone variaza, in medie, intre 500 - 3000 lei/ luna, dar tarifele cerute sunt foarte diferite de la bona la bona. In functie de mai multi factori, salariul unei bone poate porni de la 500 lei (program part-time), iar pentru un program full-time, o bona poate primi de la 1500 lei pe luna, pana la 2500-3000 lei pe luna.

Retine faptul ca salariul bonei va fi influentat de mai multi factori:

• program;
• numarul de ore acordat ingrijirii copilului tau;
• studiile de specialitate pe care le are;
• pregatirea acesteia (diplome, cursuri, specializari);
• experienta pe care o are;
• cati copii va avea in grija;
• conditiile impuse;
• indatoririile suplimentare;
• sarcinile mai dificile pe care le vei cere acesteia.

Cum alegem bona?

In primul rand trebuie sa stii exact ce cauti, in momentul in care vrei sa angajezi pe cineva sa aiba grija de copilul tau. Trebuie sa stii care este diferenta dintre o bona si un babysitter.

O bona este aceea persoana pe care o angajezi sa aiba grija de copil pe o perioada mai lunga  (full-time) si care poate locui impreuna cu familia ta, ca bona interna.

Un babysitter este persoana la care apeleaza parintii pentru a sta cu cei mici doar ocazional, in week-end-uri sau vacante, adica atunci cand este solicitat.

Bona trebuie sa fie o persoana educata, sociabila, rabdatoare si sa iubeasca copiii. Pentru tine, ca mama, bona reprezinta aceea persoana caruia i-ai incredintat copilul si in care ai incredere deplina, atunci cand stii ca ea este acasa si are grija de micutul tau. Trebuie sa fii constienta ca micutul tau este alaturi de o persoana straina si este necesar sa iti iei cateva masuri de precautie pentru a preveni eventualele discutii. Trebuie sa te asiguri ca cea pe care ai ales-o ii va oferi toata atentia necesara, ca prezinta incredere si este atenta la nevoile copilului tau. 

In momentul in care decizi sa angajezi o bona pentru copilul tau, trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri: 

• Trebuie sa fii constienta ca o persoana straina va fi in casa ta si stabileste de la inceput ce responsabilitati are (daca se ocupa strict de ingijirea copilului sau daca poate lua copilul de la gradinita, daca gateste, daca se ocupa si de menaj, daca poate ramane peste noapte). Stabileste clar care sunt  activitatile zilnice pe care le desfasoara copilul si orele la care trebuie sa serveasca masa.

• Un rol important il au analizele medicale. Atunci cand angajezi o bona, este bine ca aceasta sa iti prezinte un examen medical recent si ar fi indicat sa aiba si o evaluare psihologica. Persoana caruia ii incredintezi copilul trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere emotional, sa fie calma si sa reactioneze cu rabdare in situatiile neprevazute.

• Sa ai in vedere si parerea copilului despre bona. Sa fii atenta la prima intalnire pe care o are cu bona. In cazul in care cel mic intreaba de ea, vrea sa o revada si manifesta voiosie, buna dispozitie, inseamna ca ea este persoana potrivita. Daca copilul este retras in prezenta bonei, nu doreste sa o vada si atunci cand ii spui ca trebuie sa vina bona incepe sa planga, trebuie sa te alarmezi si sa gasesti o solutie.

• Comunicarea dintre tine si copilul tau este foarte importanta. De aceea, trebuie sa porti discutii deschise cu acesta despre orice problema, in special legat de bona. Este bine sa stai alaturi de puiul tau si de bona, sa vezi exact cum se comporta cu aceasta, daca o asculta, daca simte afectiune fata de ea.

• Varsta bonei. Este stiut faptul ca un copil va prefera sa aiba grija de el o persoana tanara. O bona tanara se va adapta mult mai usor la situatiile neprevazute, este mai activa, are rapiditate in miscari, rezista la stres si oboseala. Cel mic sa va atasa mult mai usor de ea si va fi legat de ea printr-un sentiment de simpatie si afectiune.

Trebuie sa ai in vedere si faptul ca o bona cu experienta, adica mai in varsta (poate fi un fost cadru didactic), poate gati pentru cel mic, are rezultate relevante si este alegerea perfecta in cazul in care copilul tau are nevoie de ajutor in privinta invataturii. O bona cu experienta are calitatile necesare pentru a-l educa pe micutul tau si stie ce metode sa aplice atunci cand un copil refuza sa manance sau sa se culce.

O bona iti poate aduce copilul de la scoala sau de la gradinita, il poate ajuta pe copilul tau sa isi rezolve temele, il poate duce in parc sau poate desfasura alte activitati extrascolare stabilite in prealabil de tine. Daca studiile persoanei angajate ii permit, aceasta ii poate preda copilului cursuri de bune maniere, balet, pictura, educatie muzicala, teatru sau limbi straine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bona copil Alegere bona

Articole recomandate

Citeste si despre