9 trucuri pentru a combate stresul noii mamici

/ / Modificat: 2006-09-15
9 trucuri pentru a combate stresul noii mamici


 Stresata? Bine ai venit in club! Ai grija de copil, prepari cina, ai o casa de curatat, e-mailuri si telefoane la care sa raspunzi, ai impresia ca timpul nu e deloc de partea ta? Pare de-a dreptul imposibil sa iti gasesti putin timp liber doar pentru tine? Iti recomandam sa faci o pauza si sa te relaxezi.

A lua o pauza de la programul zilnic este indeajuns sa poti sa-ti incarci bateriile, mai ales cand trebuie sa ai grija de cei mici si stim cu totii cat de obositori pot deveni cateodata, pe cat de dragalasi sunt. Lasa pentru un momentu problemele deoparte, cel putin pentru un interval scurt de timp si acorda-ti permisiunea unei pauze. Poti alege macar unul dintre urmatoarele 9 trucuri:

1.Tine un jurnal

Gaseste putin timp liber si un loc linistit si incepe un jurnal. Nu exista reguli atunci cand este vorba de un jurnal, inafara de faptul ca trebuie sa fii sincera cu tine insati. ( Iti poti incuia jurnalul, daca tu consideri ca este necesar, pentru a-ti pastra intimitatile la un loc sigur si astfel capatand siguranta si increderea de a scrie cat mai sincer.)

Un jurnal te ajuta sa procesezi experientele din viata ta. Aloca-ti un jurnal in care iti este drag sa scrii in fiecare zi. Poti sa folosesti diverse culori pentru a-ti exprima starea. Scrie-ti sentimentele, vorbeste despre visuri, planuri de viitor, cartile pe care le indragesti, citatele favorite, orice iti trece prin minte!

Unele persoane prefera sa isi tina un jurnal pe calculator deoarece este mai usor si mai rapid decat daca ar scrie de mana. Lasa cuvintele sa curga...

2. Miscare

Fa miscare! Cu siguranta sportul va reduce stresul si garanteaza cresterea energiei de care ai cu adevarat nevoie.

In multe cercetari s-a descoperit faptul ca exercitiile fizice au cel mai important rol in reducerea stresului. Ajuta de asemenea la circulatia sangelui in creier, crescand undele alfa ale creierului si reducand presiunea sangelui si a muschilor, crescand nivelul de endorfine.

Nivelul de endorfine te lasa cu sentimentul de bine si cu multa energie dupa efectuarea unor exercitii. De asemenea, mersul este un exercitiu foarte bun, pe care il poti face singura, cu partenerul tau sau chiar si cu copiii prin oras.

3. Asculta muzica

Lasa ca tensiunea care nu-ti mai da pace sa se topeasca odata cu muzica. Asculta genul de muzica corespunzator starii tale. Cateodata esti in starea in care doresti sa asculti muzica instrumentala, pe cand in alte momente vrei sa simti beat-ul de rock-and-roll. Alege exact de ceea ce ai nevoie.


Canta! Danseaza! Lasa muzica sa te distraga total!

4. Razi!

De ce nu? Poti viziona o comedie si poti rade cu gura pana la urechi, rasul este un bun tratament. De asemenea, rasul este un linistitor al stresului, acesta stimuland organismul sa secrete hormoni ce ajuta creierul sa elimine endorfine anti-stres.

Chiar si punand un zambet larg pe fata atunci cand nu te simti atat de bine ajuta corpul sa schimbe starea intr-una relaxata si fericita.

5. Savureaza o mancare buna

Mancarea are de fiecare data un impact emotional asupra noastra. Mancarurile sarace in grasimi precum popcornul sau prajiturile din orez activeaza chimicalele din creierul nostru in scopul de a ne calma si de a reduce stresul.

Mamicile ocupate uita mai mereu sa manance sau nu iau anumite gustari si mananca ceea ce gasesc. Carbohidratii precum painea din grau, pastele sau fructele ne dau un anumit tip de energie care se mentine pe o perioada de timp mai indelungata. Alimentele ce ne scurg de energie sunt cele bogate in grasimi deoarece acestea consuma mai multa energie pentru a fi digerate.

Hraneste-ti sufletul!

6. Ia-ti timp liber pentru tine

Aloca-ti ceva timp doar pentru tine, timp in care sa te concentrezi doar pe persoana ta. Gaseste un loc din casa in care te simti in largul tau si singura, poate sa fie o camera sau doar o zona.


Intr-o dimineata roaga-ti partenerul sa ia restul familiei in oras si acorda-ti timp in care sa realizezi cum era sentimentul de a fi singura.

Poti sa dormi, sa te uiti la un film romantic pe care nimeni nu vrea sa-l vada din casa, poti citi sau poti face orice altceva care-ti face placere. Doar profita de singuratate. Lasa ziua sa treaca, fara a avea un program.

7. Prinde cateva raze de soare

Petrece cateva minute, afara in lumina soarelui, indiferent de anotimp. Chiar si in cazul unei zile ploioase, o plimbare pe afara te va ajuta sa iti incarci bateriile.

8. Terapia perfecta: cada cu spuma

NU te mai gandi la probleme, ci du-te si da drumul la apa si pregateste-ti o cada cu spuma si arome. Baile si dusurile sunt considerate factori importanti in eliminarea stresului.

9. Mediteaza

Meditatia reduce presiunea sangelui si ajuta dramatic la reducerea stresului. Meditatia si rugaciunea te pot ajuta sa vii in contact cu partea ta spirituala. Este o metoda eficace de relaxare, de reducere a presiunii sangelui, de incetinere a respiratiei, a relaxarii muschilor si nu in ultimul rand te ajuta sa iti limpezesti gandurile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre