Vrei sa pleci cu copilul in strainatate in vacanta de Paste? Iata la ce sa fii atent!

/ / Modificat: 2023-04-11
Vrei sa pleci cu copilul in strainatate in vacanta de Paste? Iata la ce sa fii atent!

Vacanta de Paste a copiilor este un prilej pentru multe familii de a petrece cateva zile impreuna, intr-o alta destinatie. Pe langa bagaje, rezervari si bilete pentru drum, mai sunt cateva aspecte importante de care trebuie sa tii cont. Politia de Frontiera atrage atentia ca numai anul trecut a intors din drum peste 5.300 de familii cu copii, din cauza faptului ca adultii nu aveau documentele necesare pentru a calatori cu minorii peste hotare.

Legislatia privind iesirea din tara cu un copil este clara in Romania. In primul rand, minorul sau minorii trebuie sa aiba un document de identitate valabil. Pentru toti copiii, inclusiv pentru nou-nascuti, acest document este pasaportul. Bebelusii nu pot calatori in afara tarii in baza certificatului de nastere, asa cum cred in mod eronat unii parinti. Pentru copiii peste 14 ani este suficient buletinul, in conditiile in care calatoresc in interiorul Uniunii Europene. Daca se deplaseaza intr-o tara din afara UE, si acestia vor avea nevoie de pasaport.

De asemenea, minorul trebuie sa fie insotit de ambii parinti. Daca un copil este insotit doar de unul dintre parinti, acesta trebuie sa aiba o declaratie notariala de la celalalt parinte sau dovada decesului acestuia. Parintii care sunt divortati, dar au tutela comuna, trebuie sa isi dea acordul atunci cand celalalt parinte calatoreste in afara tarii cu copilul sau copiii.

In cazul in care copiii merg in vacanta cu un alt adult decat parintii, acesta trebuie sa aiba asupra sa o declaratie fie de la ambii parinti ai minorului, fie de la parintele caruia i-a fost incredintat copilul prin hotarare judecatoreasca definitiva sau a unicului parinte/reprezentantului legal, dupa caz.

Declaratia notariala trebuie sa fie insotita si de cazier judiciar. O declaratie notariala odata facuta are o valabilitate de maximum 3 ani.

Exceptie fac minorii care au resedinta/domiciliul in strainatate, impreuna cu ambii sau cu unul dintre parinti. In cazul in care acestia se deplaseaza in statul in care au domiciliul, nu mai este nevoie de o declaratie din partea parintilor la iesirea din Romania. Parintii trebuie insa sa poata face dovada faptului ca domiciliul copilului este in alta tara, fie cu pasaportul copilului, fie cu permisul de rezidenta sau documente care atesta rezidenta.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu familie Sfaturi

Articole recomandate

Citeste si despre