Vocea mamei - salvatoare de vieti in timpul unui incendiu

/ / Modificat: 2018-10-30
Vocea mamei - salvatoare de vieti in timpul unui incendiu

Stim deja cu totii cat de importanta este prezenta mamei in viata unui copil, insa un nou studiu arata ca vocea mamei poate sa salveze vieti.

Studiul publicat in Jurnalul de Pediatrie din Statele Unite a testat raspunsul copiilor adormiti la diferite tipuri de alarme de fum: o alarma cu sonerie traditionala si o alta cu vocea mamei inregistrata spunandu-i copilului sa se trezeasca, sa se dea jos din pat si sa paraseasca camera.

Rezultatele studiului au fost coplesitoare: in medie, copiii s-au trezit si au raspuns la sunetul vocii mamei lor care ii avertiza in privinta incendiului in primele 2 secunde; timpul mediu de trezire al copilului la auzul alarmei traditionale a fost de 156 de secunde, adica aproape 3 minute.

Autorii studiului sustin ca alarmele cu vocea mamei au trezit intre 86 si 91% din totalul copiilor participanti la studio, ceea ce a facut ca un procent de 84 pana la 86 dintre ei sa efectueze cu succes procedurile de salvare in primele 5 minute de la declansarea alarmei. Acest lucru este comparabil cu 52% din copii trezindu-se la sunetul alarmei obisnuite si 51% dintre ei reusind sa scape din incendiu.

Inregistrarea cu vocea mamei a avut in mod evident mai multe sanse sa tezeasca copilul adormit si sa il mobilizeze in timpul incendiului, comparativ cu alarma traditionala.

Aceste descoperiri indica o legatura biologica puternica intre mama si copil care poate sa devina salvatoare in evenimente de viata si moarte asa cum este un incendiu de exemplu.

Studiul sustine ca per ansamblu, "copiii se impotrivesc in mod remarcabil trezirii in cazul alarmelor conventionale cu frecvente inalte, poate si ca rezultat al unor tipare pediatrice de somn unice care ii fac sa doarma mai adanc decat ar face-o un adult".

Acest studiu are implicatii majore in ceea ce priveste siguranta la incendiu, dar si siguranta in sanul familiei. Aproape jumatate dintre decesele cauzate de incendii se produc in timpul noptii, asa ca este esential sa se gaseasca modalitati eficiente de a trezi toti membrii familiei in cazul unui potential pericol si de a evacua pe toata lumea in siguranta si cat mai repede.

Studiul mai indica si faptul ca exista ceva unic in creierul unui copil care il ajuta sa auda vocea mamei sale atat de repede, chiar si in somn. Asa ca desi poate ca uneori ti se pare ca cel mic nu aude nimic din ceea ce ii spui (cel putin nu atunci cand este treaz), studiul realizat indica o legatura extrem de puternica intre copil si mama, chiar si atunci cand copiii dorm.

Cercetatorii isi propun sa realizeze si alte studii pentru a descoperi daca vocea tatalui, sau o voce feminina generica, are acelasi impact la reactivitatea copilului in situatii similare; daca se vor produce alarme de incendiu care folosesc vocea umana si nu soneria conventionala, alarme care sa fie mai accesibile atat din punct de vedere financiar cat si al utilizarii lor, atunci cercetatorii sunt de parere ca vor putea fi salvate mai multe vieti, in special in randul familiilor mai sarace, care sunt de obicei tinta incendiilor.

Acest tip de alarme cu voce nu sunt inca disponibile in comert, insa acest lucru nu inseamna ca nu este un moment bun sa te asiguri ca ai casa bine protejata impotriva incendiilor, pentru ca familia ta sa ramana in siguranta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Voce

Articole recomandate

Citeste si despre