Importanta timpului petrecut impreuna in familie

/ / Modificat: 2016-01-07
Importanta timpului petrecut impreuna in familie

De-a lungul timpului, obiceiul timpului alocat familiei (a mesei in familie, de exemplu) era considerat ca fiind unul sacru in dezvoltarea armonioasa a celor mici.

Aceasta regula nescrisa a fost lasata ca mostenire din generatie in generatie, capatand o conotatie capitala pentru copiii care aveau sa isi intemeieze la randul lor o familie. 

In ultimele decenii insa, lucrurile s-au schimbat. In viziunea confuza a omului modern, bogatia, cariera si bunurile materiala reprezinta, aparent, ingredientele de baza ale retetei succesului si implicit, unicele mijloace prin care omul se poate simti cu adevarat fericit.

Multi tineri ajung sa se maturizeze mai greu astfel si ajung sa se confrunte cu greutatile vietii pe cont propriu, departe de sfaturile parintesti si de experienta de viata a acestora. Iar un studiu realizat recent in Marea Britanie a dezvaluit faptul ca peste 95% dintre parintii intervievati sunt de parere ca timpul petrecut in familie este cel mai important factor din ecuatia fericirii viitoare a copiilor lor.

timp_familie

Studiile arata ca.. 

Timpul petrecut alaturi de familie poate contribui decisiv la procesul de educare si formare a copilului si poate ajuta la consolidarea relatiilor dintre membrii acesteia ( inclusiv relatiile intre cei doi parinti pot deveni astfel mai stranse). Chiar daca timpul este de cele mai multe ori inamicul nostru numarul unu, crearea unei rutine in acest sens merita timpul si efortul cheltuit in acest sens. 

Tot studiile mentionate mai sus, au aratat ca sansele ca adolescentii care servesc in mod constant cina in familie de cel putin 4 ori pe saptamana sa se apuce de fumat, de bautura sau de droguri sunt de aproximativ 5 ori mai mici decat ale celor care nu tin la astfel de obiceiuri de socializare.

De asemenea, numeroase studii efectuate in diverse locuri pe mapamond, au demonstrat si ca performantele scolare ale copiilor care iau masa alaturi de cei dragi sau care interactioneaza in mod frecvent cu membrii familiei sunt semnificativ mai bune decat ale celor care nu beneficiaza de o astfel de activitate.

De asemenea, s-a observat ca foarte multi dintre mici implicati in astfel de rutine sunt mai comunicativi si deschisi sa lege prietenii noi si de asemenea, ca au un nivel de cultura generala peste medie.

Sanatatea este un alt factor extrem de important ce poate fi tinut sub control de catre parintii care obisnuiesc sa ia masa regulat impreuna cu copii.  Meniul de zi cu zi al celui mic este astfel controlat – de la aportul de vitamine si minerale pe care il contin portiile de hrana pana la cantitatea servita acestuia (adaptand portiile pentru varsta si necesitatile fiecaruia).

Ritualul timpului petrecut impreuna

Atunci cand se serveste masa in familie, nu totul trebuie sa se rezume la mancare. Educati-va copii intr-un spirit solidar, solicitandu-le ajutorul de fiecare data cand au timp liber. Priviti procesul de gatire ca pe un prilej al celor mici sa invete ceva nou.

Totodata, implicarea copiilor in aranjarea si strangerea mesei le poate dezvolta simtul responsabilitatii, inca de la o varsta frageda.

Atragerea in activitati comune nu este intotdeauna usoara. Pentru a obtine acest lucru, nu trebuie decat sa va folositi imaginatia si sa fiti creativi. De exemplu, daca cel mic este pasionat de fotbal si stie numele tuturor fotbalistilor, petreceti-va putin timp cu el discutand despre noutatile din sport sau despre ponturi de la Euro 2016. Cine o sa castige? Cine o sa piarda?

Urmariti desfasurarea meciurilor impreuna. Acest tip de socializare va avea mult mai multe sanse de reusita decat daca il chemati pur si simplu de fiecare data pentru a va ajuta la curatenie sau pentru a contribui la orice alta sarcina similara. Copiii au tendinta de a se juca si isi dirijeaza toata atentia asupra acestui gen de activitate.

Iar daca incercati sa imbinati joaca cu treaba, sau pe langa activitatile resposnabile sa petreceti si putin timp distrandu-va, vor fi motivati sa participe si in continuare la sarcinile casei dar si sa actioneze in favoarea altora.

timpul_liber_cu_copiii

O alta metoda prin care va puteti atrage copilul spre alte activitati, in mod indirect, este premierea. De fiecare daca cand intampinati dificultati in a-l distrage de la joaca, folositi un sistem de recompensa pentru a-l determina sa ia parte la treburile casnice. Revenim la exemplul copilului pasionat de fotbal; spuneti-i ca ii veti oferi o revista de pariuri sportive daca va ajuta sa strangeti masa. 

Mai mult, pe parcursul intregului ritual, incurajati-l sa vorbeasca despre ceea ce ii place si ce il pasioneaza cu adevarat si nu numai despre invatatura si problemele de la scoala. Aveti insa grija sa nu cadeti in capcana de a discuta cu el numai despre probleme voastre de la serviciu sau alte aspecte similare.

Dupa masa in familie

Cu cat incepeti sa tineti astfel de obiceiuri mai devreme, cu atat mai usor va fi pentru copil sa si le inradacineze intr-un mod natural. Toti acei stimuli pe care ii puteti folosi pe intreg parcursul ritualului trebuie insa sa aiba si o continuare, dupa incheiera propriu-zisa a mesei.

Rezolvarea temelor impreuna poate fi un mod extrem de util, atat pentru imbunatatirea rezultatelor scolare cat si pentru mentinerea legaturii dintre parinti si copii. Incercati sa va pastrati calmul si sa reactionati mereu intr-o maniera entuziasta atunci cand va este solicitat ajutorul.

Alegeti o zi saptamanii in care sa vizionati un film impreuna. Copilul se va obisnui cu formula: E joi, gatim ceva special, mancam, facem curat si ne uitam la film. Acelasi tipar poate fi folosit si pentru a va juca impreuna sau a viziona un eveniment sportiv. Incercati totusi sa alternati, in cazul in care observati ca interesul copilului intr-o anume activitate incepe sa scada. 

Pe de alta parte, puteti opta si pentru prepararea unui desert impreuna. De obicei, copiilor le plac la fel de mult jocurile precum dulciurile. Vara, nu aveti decat sa faceti tot felul de inghetate cu fructe. Iarna, puteti sa va bazati pe prajituri si torturi.

O varianta, ceva mai solicitanta, poate fi o vizita la prieteni, bunici sau la alte rude. Retineti reactiile si starea de spirit a copilului din vizita anterioara petrecuta in respectivul loc, iar in cazul in care experienta respectiva nu s-a dovedit a fi una de succes, evitati sa o repetati prea curand.

Exista zeci de feluri in care puteti sa va petreceti timp de calitate impreuna, in familie. Nu uitati sa zambiti, sa fiti creativi si sa va ganditi si la placerile celor mici. De cele mai multe ori, micile sacrificii pot returna bucurii imense. Descoperiti-le hobby-urile si implicati-va in activitatile lor, pentru a va putea intelege mai bine unii pe ceilalti; aceste experiente vor fi nepretuite.

De asemenea, nu ezitati sa cereti sfatul bunicilor, ori de cate ori va aflati in dificultate sau sunteti coplesiti de lipsa de inspiratie – totusi, ei au mai trecut cel putin o data prin asta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre