Cum pregatesti copilul pentru adoptia unui animal de companie. 6 lucruri de care sa tii cont

/ / Modificat: 2022-11-24
Cum pregatesti copilul pentru adoptia unui animal de companie. 6 lucruri de care sa tii cont

Vine un moment, in viata multor familii, cand copiii incep sa ceara un animal de companie. Fie ca este vorba despre caini, pisici, iepuri, hamsteri sau pesti, animalele se afla printre cele mai cerute cadouri de catre cei mici. Cu toate ca pentru ei pare o joaca de copii, sa adopti sau sa cumperi un animal nu este deloc o decizie usoara. Parintii stiu mai bine decat oricine ca un nou membru in familie presupune o responsabilitate in plus.

Beneficiile adoptarii unui animal sunt indiscutabile

Copiii se ataseaza rapid de un animalut, ceea ce chiar il poate ajuta sa devina mai responsabil. Pentru a ne asigura ca se intampla acest lucru si ca animalutul nu ramane doar in sarcina parintilor, trebuie sa ii pregatim din timp si temeinic pe cei mici pentru ceea ce inseamna un animal de companie.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le clarificati inca de la inceput!

1. Un animal are nevoie de atentie si timp. Fie ca este vorba despre un caine sau o pisica, acesta are nevoie de grija si atentie sporite. Un animal trebuie hranit, plimbat, spalat, trebuie sa te joci cu el, eventual sa il dresezi. Toate aceste lucruri ar trebui sa cada atat in sarcina adultilor, cat si a copiilor. Cei mici trebuie sa fie dispusi sa se implice in fiecare zi in ingrijirea animalutului de companie.

2. Ce fel de animal alegem? De obicei copiii isi doresc un caine sau o pisica, insa alegerea unui animal trebuie sa tina cont si de cat timp si energie suntem dispusi sa ii dedicam. Un caine trebuie scos la plimbare de doua ori pe zi, de exemplu, dar daca optam pentru un acvariu cu pesti, un hamster sau o broasca testoasa, nu avem aceasta problema.

3. Varsta copilului. Psihologii spun ca cel mai potrivit este sa aducem un animal de companie in viata copiilor atunci cand acestia au intre 5 si 6 ani. In acest interval ei sunt suficient de mari pentru a intelege ca un animal nu este o jucarie si se pot implica activ in ingrijirea lui.

4. Tine cont de spatiu. Un caine de talie mare, de exemplu, are nevoie de un anumit spatiu in locuinta. Dincolo de locul pe care i-l amenajezi pentru dormit, trebuie sa aiba cum se juca, unde se plimba etc. Daca aveti un apartament mic, optati mai degraba pentru un animal de talie mica.

5. Alergiile, deloc de neglijat. Daca urmeaza sa aveti un caine sau o pisica, tineti cont ca micutii pot avea alergii la parul de animal. Din pacate, aceste lucruri sunt descoperite abia dupa ce animalul vine in familie. Inainte de a face pasul, asigurati-va ca nimeni nu are probleme cu alergiile.

6. Adaptati-va programul si stilul de viata. Un animal presupune un anumit grad de implicare si un program. Cel mai probabil, cand veti pleca undeva, va trebui sa il luati cu voi. De asemenea, daca este vorba despre un caine, care trebuie scos afara, dimineata si seara trebuie sa va faceti timp pentru acest lucru.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animal de companie copii Ingrijire animale companie copii

Articole recomandate

Citeste si despre