A fi mama este o ALEGERE. Instinctul matern este un MIT

/ / Modificat: 2019-11-06
A fi mama este o ALEGERE. Instinctul matern este un MIT

Maternitatea este considerata ca un instinct innascut care le determina pe femei sa-si protejeze copilul si sa aiba grija el. Dar pentru unele femei, instinctul matern reprezinta doar un mit.

Instinct sau alegere?

O mama stie in mod natural sa-si ingrijeasca si sa-si protejeze copilul si atunci se spune ca are instinct matern. In fiecare zi, insa, observam sute de fapte care ne indeparteaza de astfel de convingeri si care ne fac sa ne gandim ca "A fi mama este o alegere."

Majoritatea femeilor au fost educate ca trebuie sa aiba un partener, sa se casatoreasca si sa procreeze. Dar sunt multe care preiau controlul asupra destinului lor si din diferite motive nu au motivatia, dorinta sau timpul necesar pentru a indeplini aceste "obiective."

Pentru a fi mamica este bine sa ai o maturitate emotionala care sa iti permita sa fii pregatita sa raspunzi nevoilor copilului tau, mai ales sa-i oferi multa dragoste, spune Gladys Gonzalez, specialist in administrarea blogurilor.

In functie de viziunea femeii despre maternitate, aceasta experienta poate fi una placuta sau poate fi o mare sursa de conflicte si sacrificii.

Experientele, emotiile, educatia si mediul social vor fi, de asemenea, factori care vor influenta, in cele din urma, alegerea de a fi sau nu mame.

Decizia de a avea un copil este propria ta alegere, iar ceea ce simti si crezi despre maternitate este esential pentru viitorul micutului tau.

Unele femei prefera sa se realizeze profesional pentru a avea liniste financiara inainte de a-si asuma maternitatea. Daca ai bani poti solicita ajutorul unei bone, de exemplu, pentru a-ti continua cariera cu succes. 

Pentru alte femei, a fi mame este prioritatea lor si isi protejeaza copilul in mod natural din momentul in care apare in viata lor.

Sprijinul oferit de familie si de partener este important, pentru ca astfel femeia va avea instrumentele emotionale si economice pentru a aduce un copil pe lume.  

Aspecte care trebuie luate in considerare inainte de a deveni mama

A fi mama este o experienta unica si plina de satisfactii pentru fiecare femeie. Nu exista un moment perfect in viata pentru a fii mama, dar cu toate acestea este bine sa analizezi si sa iei in considerare o serie de aspecte, inainte de a lua o decizie responsabila:

  • Ar trebuie sa tii cont daca relatia ta trece printr-o perioada buna si partenerul tau este de acord sa aduci pe lume un copil.
  • Sa consulti un medic este cel mai important pas pe care ar trebui sa-l faci inainte de a ramane insarcinata.
  • Cand te decizi sa ai un copil, ar trebui sa renunti la toate obiceiurile toxice care pot dauna sanatatii bebelusului, cum ar fi: tigari, alcool, alimente bogate in grasimi si zahar, printre altele.

Sfaturi suplimentare de care ar fi bine sa tii cont atunci cand iei decizia sa devii mama

  • Ar trebui sa te gandeasti cati copii doresti sa ai si in ce perioade de timp. 
  • Ar trebui sa te consulti cu partenerul pentru a sti ce parere are despre asta, daca este pregatit, daca aveti conditii potrivite pentru a creste un copil etc.
  • In cazul in care este singura, dar decizi sa ai un bebelus, ar fi bine sa iei in considerare un fond de rezerva care sa iti permita sa platesti in orice situatie.
  • Daca consideri ca nu ai abilitati pentru a fi o mama buna, dar totusi doresti sa ai un copil, este recomandat sa te consulti cu un specialist care sa te ghideaze in indoielile si temerile tale.

Important este sa fii constienta de o decizie atat de importanta in viata, sa ai o inima si o minte deschisa pentru a face tot posibilul sa-ti cresti copilul cu multa dragoste si dedicare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Femei

Articole recomandate

Citeste si despre