Exista in Romania prenume interzise? Cum nu ai voie sa-ti botezi copilul

/ / Modificat: 2018-12-06
Exista in Romania prenume interzise? Cum nu ai voie sa-ti botezi copilul

In unele tari nu exista restrictii in ceea ce priveste alegerea numelui copilului, iar parintii sunt liberi sa-si boteze micutii cum vor. Este si cazul Romaniei, unde legislatia este foarte permisiva. Poate de aceea exista romani cu prenume ca „Ministru”, „Justitia”, „Superman” sau "Beckham Figo Zidan".

Conform noului Cod Civil din Romania, legea interzice utilizarea numelor ridicole ori indecente. Astfel, articolul 84, alineatul 2, prevede ca „este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz”.

Dar daca isi doresc neaparat ca micutul lor sa poarte un anumit prenume, parintii se pot adresa justitiei, instantele de judecata fiid cele care decid, in cazul in care ofiterul de stare civila le refuza varianta aleasa.

Nume interzise in alte tari

Danemarca

Danemarca are o lista de aproape 7000 de nume de copii aprobate, iar daca numele ales de tine nu se incadreaza in aceasta, trebuie sa ceri permisiunea, iar numele ales de tine este supus evaluarii la Departamentul de Investigare a Numelor al Universitatii din Copenhaga si la Ministerul Afacerilor Ecleziastice. Mai mult de 1000 de nume sunt evaluate in fiecare an si aproape 20% dintre acestea sunt repinse, cele mai multe din cauza pronuntiei dificile.

Nume interzise:

Jakobp

Ashleiy

Anus

Monkey

Pluto

Franta

In Franta, birourile locale de inregistrare ale certificatelor de nastere trebuie sa informeze instanta de judecata locala in cazul in care considera ca un nume de copil contravine interesului copilului. Instanta poate interzice apoi numele daca este de acord si va face acest lucru mai ales in cazul in care numele ar putea atrage batjocora asupra copilului intreaga viata.

Nume interzise:

Nutella

Strawberry

Deamon

Prince William

Mini Cooper

Germania

Germania are un numar de restrictii in privinta numelor copiilor, printre care interzicerea numelor neutre ca gen, a numelor de familie, numele de obiecte sau de produse folosite pe post de prenume si numele care pot afecta starea de bine a copilului si care pot duce la umilinta.

Nume interzise:

Matti

Osama Bin Laden

Adolf Hitler

Kohl

Stompie

Suedia

Suedia interzice prenumele care pot fi ofensatoare pentru altii sau le pot aduce neplaceri celor care le poarta. Parintii trebuie sa trimita propunerea de nume pentru copil in termen de trei luni de la nastere catre Agentia Suedeza de Taxe si se pot primi amenzi daca nu reusesc sa inregistreze un nume.

Nume interzise:

Metallica

Superman

Ikea

Elvis

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume Nume copii Prenume copii

Articole recomandate

Citeste si despre