HARTA natalitatii in randul mamelor adolescente: Din 749 de mame sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua nastere

/ / Modificat: 2021-02-24
HARTA natalitatii in randul mamelor adolescente: Din 749 de mame  sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua nastere

Bucuresti, 23 februarie 2021: Romania da aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT1. Cele mai recente date comunicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca dintre cele 199.720 de nasteri din 2019, 749 provin de la mame cu varsta sub 15 ani si 17.933 de la mame cu varsta intre 15-19 ani. Salvati Copiii Romania continua programul de combatere a mortalitatii infantile, prin sprijin activ acordat pentru peste 100.000 de mame din 74 de maternitati din toata tara, prin campania Huggies. Fiecare imbratisare va face mai puternici, derulata cu sprijinul Kimberly-Clark si Ogilvy Romania.

In ceea ce priveste repartizarea pe judete, datele arata ca judetele cu cele mai multe mame adolescente sunt:

  • Mures - 931

  • Dolj - 838

  • Brasov - 830

  • Iasi - 733

  • Bacau – 722

La polul opus, judetele cu cele mai putine mame adolescente:

  • Braila - 248

  • Mehedinti - 234

  • Caras-Severin - 209

  • Gorj - 190

  • Tulcea - 187

Dintre cele 749 de mame cu varsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima nastere, iar 29 la a doua nastere. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima nastere, in vreme ce 3.851 se aflau la a doua nastere, 710 la a treia nastere, 70 la a patra nastere si 11 la cel de-al cincilea copil.

 Salvati Copiii

Situatia este cu atat mai critica, cu cat mai putin de doua procente dintre mamele adolescente spun ca au interactionat cu serviciile publice de asistenta sociala, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvati Copiii Romania in 2020.

Distanta mare fata de cabinetele medicale si lipsa resurselor pentru a plati transportul, precum si lipsa de informatii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate in timpul sarcinii impiedica multe adolescente insarcinate din zonele rurale defavorizate sa mearga la medic si de multe ori acestea asteapta pana cand situatia se inrautateste sau recurg la auto-medicatie in timpul sarcinii. Aceste mame trebuie sustinute suplimentar, astfel incat nici ele, nici nou-nascutii sa nu fie pusi in situatii de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Prezenta la dezbaterea organizata de Salvati Copiii Romania, Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii Dr. Andreea Moldovan a subliniat importanta programelor de educatie in prevenirea sarcinilor adolescentine: „Factorii de influenta sunt grupati in trei categorii, cei care tin de familie, cei care tin de educatie si cei care tin de autoritatea publica locala. Partea de autoritate publica locala poate fi mai mult intarita si implicata in aceasta ecuatie. Ce se poate face? O revizuire a cadrului legal, e important sa implicam tinerii, e important sa colaboram institutional si interinstitutional. E o problema care ne intereseaza pe toti si rezolvarea trebuie sa vina tocmai din aceasta colaborare. E un apel pe care il fac”.

La dezbatere au fost prezenti si :

  • Dna. Lidia Manuela Onofrei, Coordonator National al Activitatii de Asistenta Medicala Comunitara, Ministerul Sanatatii

  • Prof. Dr. Maria Stamatin, sef Sectie Neonatologie, Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" Iaşi

  • Conf. Dr. Livia Ognean, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Judeţean Sibiu

  • Dr. Adriana Dan, sef Sectie Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

  • Prof. Dr. Gabriela Olariu, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" Timişoara

  • Psih. Daniela Hofnar, Departamentul de Psihologie Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Campanie de educare si informare a mamelor din Romania

 In acest context, Salvati Copiii Romania, alaturi de Kimberly-Clark, deruleaza o ampla campanie de informare si educare a mamelor, la nivel national.

 Pana in prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternitati din toata tara, incluse in campanie, au beneficiat de sustinere. in total, pana la sfarsitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse si materiale informative pentru ingrijirea nou-nascutilor si vor beneficia de sesiuni de educatie medicala cu privire la ingrijirea nou-nascutilor, combaterea depresiei postnatale si importanta imbratisarilor pentru dezvoltarea nou-nascutului si sanatatea mamei dupa nastere.

Credem cu tarie ca o buna informare a viitorilor parinţi poate face o diferenta uriasa in dezvoltarea ulterioara a copiilor, iar crearea unor astfel de programe complexe, care sa integreze componenta medicala, educationala, dar si psihologica este esentiala in acest sens. Ne bucuram ca prin intermediul acestui proiect, realizat in parteneriat cu Salvati Copiii, am reusit sa venim in sprijinul mamelor si al nou-nascutilor din Romania si ne dorim ca pe viitor sa atingem un numar cat mai mare de beneficiari”, au mentionat reprezentantii Kimberly-Clark.

 Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusa riscului aparitiei depresiei postnatale (depresia postpartum), risc crescut in cazul mamelor adolescente.

 De asemenea, mai mult de 50% dintre femeile care dezvolta o forma de depresie postnatala nu se prezinta la medic si nu primesc tratament de specialitate sau indrumari despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.

 Pana la sfarsitul anului, in cadrul campaniei de educare si informare a mamelor, 16.200 de mame vor avea acces in maternitati la o metoda alternativa de informare medicala, prin intermediul videoclipurilor educative transmise cu ajutorul sistemelor de comunicare video ce sunt montate cate unul/salon. Mai mult, mamele vor avea posibilitatea de a adresa intrebari specialistilor cu privire la sanatatea si ingrijirea nou-nascutului, dezvoltarea armonioasa a acestuia prin imbratisari si combaterea depresiei postpartum.

 Spitalele ce beneficiaza de sisteme de comunicare video sunt: Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Cuza-Voda Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

DATE DE CONTEXT

  • O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

  • Din 2010, Salvati Copiii a dotat 100 de unitati sanitare, in 41 de judete ale tarii, cu 830 de echipamente medicale, pentru salvarea a 100.000 de prematuri si copii, investind 6 milioane de Euro.

  • in cadrul programului de reducere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii a creat o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani in 14 judete. Pana in prezent, 56.000 de beneficiari au fost sustinuti in cadrul programului.

  • in contextul pandemiei, 57 de unitati medicale si de ingrijire pacienti si 79 de cabinete de medicina de familie au primit echipamente de protectie si aparatura performanta. Peste 6.800 de cadre medicale au fost astfel sprijinite in lupta contra pandemiei cu peste 273.609 echipamente si materiale medicale indispensabile.

ZID PENTRU SPITALE, cu 3,5% din impozitul pe venit

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternitatilor si sectiilor de pediatrie din Romania cu echipamente medicale performante. Termenul limita de depunere este 25 mai, iar formularul se poate descarca de aici: www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Pentru mai multe informatii, persoana de contact: Silvia Burcea, manager proiect, email: silvia.burcea@salvaticopiii.ro, sau tel: 0740 590 726.

Articole recomandate

Citeste si despre