Cine poate fi nas de botez

/ / Modificat: 2019-02-21
Cine poate fi nas de botez

Sunt situatii in care nasul este ales pentru ca are o pozitie buna in societate. Conteaza mai putin daca este credincios sau nu.

Se pierde din vedere ca nasul este chemat sa devina parintele spiritual al copilului.

Si e absurd ca un om care nu crede in Dumnezeu sa rosteasca Crezul (marturisirea de credinta) in locul si in numele celui ce se boteaza. Si ce asteptari poti avea de la o persoana straina de viata din Biserica, ca ea sa aiba grija de educatia moral-religioasa a finului. Asadar, nasul de botez trebuie sa fie ortodox. Nu pot fi nasi de botez calugarii si parintii copilului. Nasii de botez pot fi si necasatoriti.

Pentru fiecare candidat la Botez e nevoie de un singur nas. Numai in cazuri exceptionale, cand viata este amenintata de moarte, se poate savarsi botezul si fara nas.

E important sa precizam ca in astfel de situatii, orice crestin botezat poate rosti, in lipsa prezentei unui preot, cuvintele: "Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui. Amin; si al Fiului; Amin; si al Sfantului Duh. Amin; acum si pururea si in vecii vecilor. Amin".

Daca in situatia data nu se poate stropi copilul cu apa, botezul este valid prin rostirea cuvintelor amintite. Daca pruncul ajunge sa fie sanatos, se savarseste in biserica botezul, cu toata randuiala, fara afundare si rostirea formulei

Citeste continuarea pe crestinortodox.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas Botez

Articole recomandate

Citeste si despre