1.300 de mame vulnerabile, din Suceava, Botosani, Neamt si Bacau vor primi Cutia Bebelusului, oferita de Asociatia SAMAS, cu sprijinul Fundatiei OMV

/ / Modificat: 2023-09-06
1.300 de mame vulnerabile, din Suceava, Botosani, Neamt si Bacau vor primi Cutia Bebelusului, oferita de Asociatia SAMAS, cu sprijinul Fundatiei OMV
  • Parintii din cele 272 de comunitati vulnerabile din nord-estul tarii vor beneficia si de cursuri de ingrijire a bebelusilor sustinute de 305 cadre medicale

  • Fundaţia OMV Petrom finanţeaza integral proiectul in valoare de 430.000 de euro, cu scopul de a contribui la reducerea mortalitatii infantile

Cutia Bebelusului

Asociatia SAMAS, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom, lanseaza programul Cutia Bebelusului, dedicat mamelor si bebelusilor, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila si de a sprijini familiile imediat dupa nastere. In perioada 2023-2024, 1.300 de mame din judetele Suceava, Botosani, Neamt si Bacau, vor primi cate o Cutie a Bebelusului si 305 cadre medicale vor lucra indeaproape cu mamele si familiile pentru a le oferi informatii si sprijin in perioada postnatala.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelusului a fost introdus pentru prima data in Romania de catre Asociatia SAMAS, in anul 2018. Programul are ca scop reducerea mortalitatii infantile si presupune: sprijin material pentru familii vulnerabile, cresterea numarului de vizite medicale in perioada sarcinii si dupa nastere, informare despre solutiile terapeutice in situatii de risc, masurile corecte de ingrijire a bebelusilor, prezentarea beneficiilor alaptarii si ale unei alimentatii corecte, precum si promovarea activitatii si implicarii personalului medical in comunitate.

Cutia Bebelusului contine peste 40 de produse de baza necesare nou-nascutului in primul an de viata: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilota, prosop, sistem de infaşat, articole de ingrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru ingrijirea nou-nascutilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfeca pentru copii, inclusiv jucarii şi carţi pentru copii. Odata golita de produse, cutia se transforma intr-un pat ce ofera siguranţa pentru bebelus in primele 3 luni de viaţa cand riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului gasiţi aici.

Cutia Bebelusului

Primele 200 de cutii, asamblate si echipate cu ajutorul voluntarilor Fundatiei OMV Petrom, sunt pregatite pentru a fi expediate catre mamele si bebelusii lor din comunitatile vulnerabile din primele 17 localitati cuprinse in program.

Dincolo de bucuria de a-si tine nou-nascutul in brate, vine emotia din privirea proaspetelor mame care primesc Cutia Bebelusului. Acest moment al devenirii, din femeie in mama, este inaltator si, in acelasi timp, coplesitor. Fiecare copil are nevoie de iubire, hrana, ingrijire, sanatate si de un mediu sigur in care sa creasca. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micutilor lor, din prima zi. Datorita acestui parteneriat cu Fundatia OMV Petrom, mamele si bebelusii lor vor primi un sprijin financiar si educational prin Cutia Bebelusului - impreuna din prima zi”, spune Eli Roman, Presedinte Asociatia SAMAS.

Pentru Cutia Bebelusului ne-am inspirat dintr-un model probat si consacrat in timp care si-a dovedit eficienta in a reduce rata mortalitatii infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate si va asigura nou-nascutilor un start mai bun in viata, din punct de vedere al sanatatii si al sigurantei”, declara Ana Maria Mihaescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom.

Date statistice:

Romania se mentine pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Media nationala a ratei mortalitatii infantile a fost, in 2021, potrivit datelor Institutului National de Statistica, de 5,2 la mia de copii nascuti vii (aproape dubla fata de media Uniunii Europene), cauza principala fiind nasterile premature. in plus, 1 din 10 mame este minora, iar 41,7% dintre copiii de la noi se nasc si traiesc in saracie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mame Ajutor mame Ajutor ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre