Sfaturi pentru mutarea copilului in propria sa camera

/ / Modificat: 2021-08-23
Sfaturi pentru mutarea copilului in propria sa camera

Vine un moment in viata tuturor copiilor si parintilor in care trebuie sa renunte la impartirea camerei cu parintii sau la camera care va deveni a noului membru al familiei. Tranzitiile sunt mai grele in cazul copiilor mici si pot fi diferite in functie de personalitatea si obiceiurile acestuia. In special daca acesta trebuie sa renunte la incaperea cu care s-a obisnuit, vei avea nevoie de multa rabdare si de o strategie cat mai blanda. Iata cateva idei si sfaturi:

Fa tranzitia treptat

Este recomandat ca cei mici sa aiba la dispozitie o perioada de adaptare si sa se bucure de o tranzitie usoara la noua camera. Somnul acestuia va fi cel mai afectat de schimbare si poate dura pana la opt saptamani ca acesta sa se obisnuiasca sa doarma intr-o incapere cu care nu este obisnuit. Acest lucru se aplica si in cazul copiilor obisnuiti cu acea camera, in care s-au mai jucat sau in care au mai dormit de-a lungul timpului. Petrece in fiecare zi cateva momente alaturi de copil in camera, cu activitati care il ajuta sa se relaxeze si sa se simta in mediul sau. Seara ii poti citi povesti inainte de somn, chiar daca nu va ramane sa doarma in camera respectiva. Mai apoi, dupa cateva seri, poti sa-i explici ca va trebui sa doarma in noua sa camera de acum inainte. Cel mai important este sa il obisnuiesti pe copil cu spatiul si cu lucrurile din camera noua cat mai mult inainte de a-l muta oficial.

Cand sunt pregatiti cei mici sa fie mutati in propria camera

In cazul copiilor mici, mutarea in camera lor si parasirea camerei parintilor este tot o tranzitie care poate veni cu provocari. Nu exista un moment ideal in care copilul poate fi mutat in camera sa, dar specialistii recomanda ca parintii sa imparta camera cu cel mic pana in jurul varstei de sase luni pana la un an. In general, este mai mult vorba despre momentul in care sunt pregatiti parintii sa faca aceasta tranzitie. Cand incepi sa te gandesti la acest pas, pregateste camera copilului cu toate cele necesare. Unul dintre obiectele indispensabile intr-o casa care sustine sanatatea si dezvoltarea corecta a copilului este un purificator de aer. Acesta ajuta la crearea unui mediu propice pentru copilul tau, in timpul zilei si al noptii. Calitatea aerului din camera trebuie monitorizata cu ajutorul unui aparat care ajuta la curatarea aerului de microorganismele care pot provoca alergii.

Creeaza o atmosfera entuziasmata

Mutarea celui mic intr-o noua camera trebuie sa devina motiv de bucurie si entuziasm. Poti face asta prin decorarea alaturi de intreaga familie a camerei sale, deoarece acest lucru il va face sa se simta in centrul atentiei. Mai mult decat atat, daca ii pui la dispozitie jucarii inedite si spatii de joaca amenajate in anumite zone, copilul tau va vrea sa se mute mai repede in noua sa camera. Chiar daca acesta este inca mic, un spatiu de care se poate bucura doar el il va face fericit. Implica-l in procesul de amenajare si include decoratiuni cu personajele sale preferate din desene animale sau filme. Poti chiar sa folosesti un eveniment precum ziua sa de nastere pentru a inaugura mutarea in noua camera si sa dai o mini petrecere in aceasta.

Indiferent de motivele pe care le ai pentru mutarea copilului intr-o camera noua sau o camera proprie, priveste acest proces cu entuziasm si rabdare, pentru a avea rezultate bune, cu cat mai putine neplaceri.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Camera copilului

Articole recomandate

Citeste si despre