Esti o mama puternică, dar uneori simti greutatea singuratatii

/ / Modificat: 2018-12-14
Esti o mama puternică, dar uneori simti greutatea singuratatii

Esti o mama puternica si nimeni nu se indoieste de asta. Dar, uneori, chiar si cei mai puternici obosesc si exista zile in care simti greutatea singuratatii, ceea ce te face sa plangi in secret.

Este foarte posibil sa fii o mama singura care se confrunta cu aceasta problema. Din diverse motive, te trezesti cu unul sau mai multi copii care depind exclusiv de tine. Dar stii ca nu esti singurul caz.Trebuie sa te gandesti ca in aceeasi zi au fost mai multe femei sau chiar si barbati care s-au chinuit sa hraneasca copilul, sa schimbe scutecele, sa-l invete primele cuvinte sau sa-l avertizeze asupra tuturor riscurilor.

Pentru copilul tau ai cel mai frumos zambet si cele mai bune ganduri, dar cu toate astea nu poti pastra intotdeauna bucuria radianta tatuata pe fata. Uneori atingi limita. Deoarece nu poti fi intotdeauna tare, atunci cand trebuie sa faci palti, cand apare incertitudinea sau oboseala fizica de care nu scapi niciodata.

Daca toate aceste senzatii iti sunt cunoscute, este necesar sa reflectezi asupra unui aspect. Depresia ascunsa se poate transforma, in multe cazuri, intr-o depresie majora.Cu cat investitia ta emotionala este mai mare, cu atat simti mai multa extenuare. Daca adaugi provocarea de a creste singura copilul, riscul creste.

Mama puternica are si ea nevoie de sprijin

Exista o carte foarte interesanta despre acest subiect, intitulata "Fantoma in casa: maternitate, educatie si cum sa lupti impotriva depresiei" de Tracy Thompson. Autoarea, jurnalista la Washington Post, scrie despre propria experienta in cresterea copiilor ei.

Ea s-a confruntat cu o depresie si a luptat astfel incat copiii sai sa nu sufere din cauza bolii sale. A facut-o cu toata puterea pentru un fapt foarte concret: isi amintea cum a fost  copilaria cand mama ei, de asemenea, lupta in fiecare zi impotriva unei depresii care nu a fost niciodata tratata corespunzator.

Cartea abordeaza, de asemenea, un studiu a mai mult de 400 de femei care s-au scufunda in temeri, probleme si acel sentiment care, adesea, cuprinde mai multe mame decat credem. Vorbeste despre singuratate. Cu toate acestea, mai mult decat "singuratatea" fizica, ceea ce simti cu adevarat este sentimentul ca nimeni nu ajunge sa inteleaga tot ceea ce se intampla.

Nici o mama nu ar trebui sa fie singura in primele luni de la nastere

Cele mai complexe momente pentru o mama sunt lunile dupa nastere. Prima jumatate a anului in care copilul are nevoie de toata atentia din partea mamei poate fi in multe cazuri epuizanta, mai ales cand esti singura.

Stii ca esti o mama puternica, dar toată lumea are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca, de cineva care sa te sfatuiasca, sa ia parte la greutati, sa te ajute. Familia este esentiala. Prieteniile sunt, de asemenea, foarte importante. Sa comunici cu ceilalti este vital, la fel cum este aerul pe care il respiri.  

  • Sentimentul ca identitatea ta este diluata, devii mama si, desi esti multumita de asta, aceasta dependenta de copil te face, uneori, "sa dispari" ca femeie.
  • Este ca si cum, in fiecare zi, dispari ceva mai mult si acest sentiment nu este sanatos. Trebuie sa imparti responsabilitatile si, mai presus de toate, sa te odihnesti din cand in cand.
  • Esti si vei fi mama toata viata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uiti de tine.  De hobby-urile, visele, tabieturile si obiceiurile tale.

"Construieste" o retea de sprijin 

utine lucruri pot fi mai benefice decat cunoasterea altor mame in aceeasi situatie. Mai mult, daca ai un partener sau daca ai o familie buna care sa te sprijine zilnic, nu ezita sa ceri ajutorul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama singura Copil

Articole recomandate

Citeste si despre